Simți disconfort după actul sexual? 11 cauze care pot provoca dureri

Simți disconfort după actul sexual? 11 cauze care pot provoca dureri

Redactor Andreea Baluteanu

Sexul ar trebui să fie plăcut. Ba, mai mult, este una dintre experiențele care fac viața mai frumoasă, așa că atunci când începi să resimți durere în timpul său, e clar că trebuie să iei o măsură.

Primul și cel mai important lucru pe care să îl faci dacă simți disconfort în timpul sau după actul sexual este să identifici cauza sa. Nu poți ajunge să te bucuri iar de extaz fără a elimina sursa neplăcerii. Noi te ajutăm enumerându-ți mai jos cele mai comune cauze care pot provoca dureri în nopțile tale fierbinți!

De ce te doare când faci sex? 11 răspunsuri posibile

Există nenumărate cauze pentru care poți ajunge să resimți durere atunci când faci sex, spun experții. De fapt, fenomenul nu e deloc o raritate, specialiștii estimând că circa 1 din 3 femei ajunge să simtă disconfort după actul sexual.

femeie nefericita in pat

Iată care sunt cele mai comune cauze ale acestui fenomen!

  1. Infecțiile urinare. Aceste afecțiuni nu provoacă durere doar atunci când urinezi, ci ele se pot dovedi un adevărat coșmar și atunci când faci sex. Durerea se manifestă în zona vaginului și a pelvisului și poate fi însoțită de inflamație și de iritații.
  2. Ai un chist ovarian. Cu toate că majoritatea chisturilor ovariene se elimină de la sine, unele pot provoca dureri în timpul actului sexual. Mai ales atunci când au dimensiuni mai mari de 10 cm, chisturile pot depune presiune, localizată de obicei în regiunea ovarelor.
  3. Endometrioză. 1 din 10 femei suferă de endometrioză după estimările specialiștilor, iar durerea în timpul sexului se numără printre cele mai comune simptome ale sale. Caracterizată prin creșterea țesutului uterin și migrația în alte regiuni din zona pelvină, spre ovare sau spre trompele uterine, endometrioza se numără printre cele mai importante motive pentru care nu te poți bucura de sex.
  4. Boala inflamatorie pelvină. Anexita, așa cum mai este cunoscută „în popor”, boala inflamatorie pelvină reprezintă o infecție a organelor aparatului reproducător, care apare de obicei în urma unei boli cu transmitere sexuală netratată. Aceasta nu provoacă doar durere, dar poate conduce inclusiv la infertilitate.
  5. Alergie la sperma partenerului. Da, se poate întâmpla, deși fenomenul e extrem de rar. Printre simptome se numără durerile din timpul sexului, mâncărimile, usturimea și senzația de arsură, dar și unele reacții precum frisoanele, febra sau tensiunea scăzută.
  6. Lipsa lubrificării. Una dintre cele mai ușor de controlat cauze ale disconfortului resimțit după actul sexual este reprezentată de lipsa lubrifierii. Deși organismul nostru produce în mod normal lubrifierea în timpul preludiului, aceasta este adesea insuficientă, așa că tu trebuie să plusezi.
  7. Reacții alergice. Nu numai sperma sa te poate „supăra”, dar și materialele din care sunt concepute prezervativele, lubrifianții sau alte jucării sexule. Acestea pot produce durere și iritarea vulvei.
  8. Boli cu transmitere sexuală. BTS-urile (gonoreea, chlamydia sau herpesul genital) pot cauza durere atroce în timpul sexului. Nu uita că ar trebui să te testezi și tu, și partenerul tău.
  9. Candidoză. Durerea resimțită în vagin sau iritarea vulvei după sex sunt câteva dintre cele mai comune simptome ale candidozei. Alte semne că suferi de o infecție cu o ciupercă sunt mâncărimea vaginală, umflăturile sau durerea la urinat.
  10. Menopauza. Dat fiind faptul că nivelurile de hormoni fluctuează la menopauză și în apropierea ei, corpul va produce mai puțin estrogen, ceea ce va afecta proprietățile naturale de lubrifiere. Rezultatul? Sexul e dureros.
  11. Vaginoza bacteriană. Cauzată de proliferarea bacteriilor dăunătoare la nivelul zonei intime, vaginoza bacteriană poate presupune printre simptome și dureri în timpul sexului, mâncărimi sau secreții.

Cum calmezi durerea resimțită în timpul sexului

Am văzut care sunt cauzele ce produc senzația de disconfort resimțită atunci când faci sex, să descoperim mai jos care sunt și cele mai bune remedii.

Comprese cu gheață. Acestea pot calma durerea, iritațiile sau usturimile. Atenție, însă, nu aplica gheață direct în zona intimă, ci folosește-te mereu de o compresă.

Antibiotice. Utilizate pentru tratarea infecțiilor urinare, a bolii inflamatorii pelvine sau a unor BTS-uri, antibioticele nu se administrează însă decât la prescripția medicului.

Terapii hormonale. Ajutând corpul să se adapteze schimbărilor prin care trece, terapiile pot fi realizate atât la menopauză, dar și după naștere sau dacă suferi de endometrioză.

Terapia. În cazul în care suspectezi că durerea din timpul sexului este provocată de anxietate sau de experiențe trecute agresive, nu ar strica să discuți cu un psihoterapeut. Acesta îți va oferi cele mai bune sfaturi pentru a ține sentimentele tale sub control.

Îngrijire intimă de cea mai bună calitate. Multi-Gyn FemiWash este o spumă concentrată bio activă perfectă pentru igiena zilnică.

  Astfel, produsul conține complexul 2 QR care împiedică alipirea bacteriilor de țesutul vaginal, previne disconfortul și curăță delicat. Multi-Gyn FemiWash nu conține săpun, parfum sau conservanți, și protejează și menține țesuturile sănătoase. Produsul este disponibil la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.