Știai că…? 7 lucruri despre vitamine greu de crezut

Redactor Andreea Baluteanu

Ce știm despre vitamine? Că fiecare doctor pe care l-am frecventat vreodată ne îndeamnă să punem accent pe ele. Pur și simplu obligatorii pentru un trai echilibrat, vitaminele și mineralele sunt însăși esența vieții.

Însă ultimele studii au demonstrat că acestea au încă și mai multe beneficii decât știam. Nuanțată este și legătura specială dintre nutrienți; coexistând și acționând sinergic, vitaminele și mineralele nu sunt eficiente decât dacă sunt administrate împreună, ceea ce subliniază încă o dată ce mecanism uluitor de precis este corpul uman.

Află azi 7 lucruri despre vitamine greu de crezut! Vezi câteva informații uluitoare despre acestea!

Vitaminele, în lumina reflectoarelor: 7 informații inedite

Nici pe departe nu știm totul despre vitamine! Atât de necesare traiului, ele dezvăluie continuu aspecte neștiute despre beneficiile și specificul funcționării lor care ne lasă cu gura căscată de uimire și de admirație. Vezi mai jos câteva lucruri greu de crezut despre vitamine!

fructe si legume colorate si bogate in vitamine

Toate vitaminele au fost descoperite în decurs de 28 de ani. Prima dintre vitaminele identificate a fost vitamina A, în 1913. Ultima, acidul folic, în 1941. Nu trebuie să te uimească faptul că cea din urmă descoperire din domeniul vitaminelor a fost un B, sfidând astfel legile alfabetului. Pentru o lungă perioadă de timp, oamenii de știință au fost convinși că exista o singură vitamina B.

Cum păstrezi suplimentele cu vitamine este extrem de important. Un studiu desfășurat în 2010 a revelat faptul că depozitarea recipientelor tale cu vitamine în locuri umede, precum bucătăria sau baia, le poate reduce eficiența. Păstrează-le întotdeauna într-un spațiu uscat, ferit de lumina soarelui.

Nici vitamina E nu este un singur nutrient. Precum în cazul B-urilor, este vorba tot despre un grup de 8 vitamine solubile în grăsime care au proprietăți antioxidante. De data aceasta, date fiind funcțiile lor comune, cercetătorii au decis să le ofere aceeași denumire, fără a le mai departaja.

Vitaminele interacționează unele cu altele, dar și cu mineralele. Astfel, o cercetare din 2018 arăta că absorbția vitaminei D este descurajată de nivelurile scăzute de magneziu. Prin urmare, dacă suferi de deficit al acestui mineral, degeaba administrezi suplimente cu vitamina D, pentru că nu sunt utile.

Ai grijă cu vitaminele solubile în apă. Vitamina C și vitaminele din grupul de B-uri sunt solubile în apă, ceea ce înseamnă că sunt eliminate zilnic prin urină. Prin urmare, este imperios necesar să le incluzi zilnic în dieta ta, consumând alimente bogate în acești nutrienți.

Vitaminele viitorului sunt mai aproape ca niciodată. În cazul multor suplimente (cum este cazul vitaminei E), se pare că absorbția este diferită de la persoană la persoană și nu are legătură neapărat cu formula vitaminei, cât cu genetica. Tocmai de aceea, un antioxidant artificial numit TEMPO pare să devină soluția pentru viitor al suplimentelor ce ar urma să conțină microbi din flora digestivă, fragmente de ADN sau alte funcționalități personalizate pentru o mai bună absorbție.

Cercetătorii continuă să descopere noi și noi beneficii ale vitaminei D. Nu degeaba se află acest nutrient în centrul atenției: nu numai că multe persoane se confruntă cu deficiențe din cauza limitării expunerii la soare, dar, în chip ironic, vitamina D se dovedește din ce în ce mai necesară traiului. Astfel, cercetătorii au revelat că nutrientul poate, printre altele, să calmeze arsurile solare, să aline simptomele depresiei sau să reducă durerea din cazurile de fibromialgie. De asemenea, conform Societății Europene de Endocrinologie, poate exista o legătură între vitamina D și fertilitate, atât la bărbați, cât și la femei.

vitoral D spray oral pentru adulti

Nu te mai expui la soare de frica radiațiilor? Folosești zilnic SPF, așa cum e recomandat? Ai neapărată nevoie de un supliment cu vitamina D, sugerat de medici pe tot parcursul sezonului rece. Noi mizăm pe Vitoral D Spray Oral pentru Adulți, cu gust de mentă și de xylithol, care se administrează oral. Suplimentul include o combinație de Vitamina D3 (colecalciferol) și Vitamina K2 și este potrivit pentru vegetarieni, diabetici și celiaci. Produsul este disponibil la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Articolul urmator Cum poți avea grijă de mintea, trupul și sufletul tău - chiar și atunci când este greu

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.