Studiu: românii din aceste zone au cel mai mare risc de diabet

Studiu: românii din aceste zone au cel mai mare risc de diabet

Lorena Teacă

Diabetul reprezintă una dintre bolile cele mai comune ale zilelor noastre, deoarece afectează din ce în ce mai multe persoane, de la tineri până la oameni vârstnici.

Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM) a demarat un studiu, mai precis o analiză a zonelor țării, pentru a stabili care dintre acestea prezintă cele mai multe cazuri de diabet. Cu toate că, în momentul în care au demarat această analiză, cercetătorii se așteptau ca Banatul și Ardealul să iasă în fruntea clasamentului, din cauza preparatelor grase din aceste zone, aceștia au avut parte de o mare surpriză.

Platou aperitiv

Romulus Timar, președintele SRDNBM, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că zona de Nord-Est a României prezintă cele mai multe cazuri de diabet. 

„Potrivit unui studiu epidemiologic PREDATOR, în judeţele Iaşi, Bacău, Botoşani, Neamţ, Suceava şi Vaslui 12,38% din populaţia adultă, de 20-79 de ani, suferă de diabet zaharat. Situaţii asemănătoare mai sunt doar în Muntenia (13,39%), respectiv în zona Bucureşti-Ilfov (12,79%)”, scrie Agerpres.

Mai mult decât atât, președintele SRDNBM a declarat că multe dintre persoanele diabetice nici măcar nu știu că suferă de această boală, fapt ce poate agrava foarte mult situația: „Doar una din două persoane cu diabet merge la medic și primește acest diagnostic. În lipsa unei îngrijiri atente, cu monitorizare permanentă a valorilor glicemice, diabetul cauzează complicaţii grave, care afectează întregul organism. Mă refer la aparatul cardiovascular, la rinichi, nervii periferici şi se poate ajunge chiar şi la orbire”, a declarat Romulus Timar în cadrul conferinței de presă.

Masă cu diferite preparate

Ceea ce este cu adevărat înfricoșător este faptul că în 2016 au murit 1,6 milioane de oameni din cauza diabetului la nivel mondial și 1,7 milioane de oameni din cauza cancerului bronho-pulmonar. De aceea trebuie tras un semnal de alarmă, astfel încât oamenii să meargă la medic regulat, să își facă analizele de rutină și să adopte un stil de viață cât mai sănătos. 

Surse foto: iStock, Unsplash

Articolul urmator
Doctorul Vlad Ciurea recomandă cel mai bun ceai pentru un creier sănătos
Doctorul Vlad Ciurea recomandă cel mai bun ceai pentru un creier sănătos
Care este cel mai mare defect al tau?
Incepe quiz
Care este cel mai mare defect al tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (8)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.