Te doare capul? S-ar putea să fie de vină stomacul!

Te doare capul? S-ar putea să fie de vină stomacul!
Redactor Andreea Baluteanu
Vineri, 11.02.2022 | Actualizat Luni, 21.02.2022

S-a tot vorbit în ultima vreme în literatura de specialitate despre legătura dintre flora intestinală și sistemul nervos, existând chiar voci care afirmă că inclusiv afecțiunile precum depresia și anxietatea ar putea fi alinate sau prevenite printr-o alimentație sănătoasă. Deși dovezile nu sunt neapărat concludente în acest sens, oamenii de știință sunt înclinați nu numai să le cântărească cu seriozitate, dar și să se întrebe dacă nu e valabilă și viceversa.

Te doare des capul? Suferi de migrene care îți scad calitatea vieții? S-ar putea să fii nevoită să acționezi într-o direcție cu totul neașteptată: asupra florei intestinale. Află despre legătură neștiută dintre migrenă și flora intestinală din rândurile de mai jos!

Ce este migrena? Tot ce trebuie să știi despre afecțiune

Multă vreme considerată un „fleac” sau un „capriciu”, migrena e de fapt o afecțiune cât se poate de serioasă, a cărei gravitate nu o conștientizezi decât atunci când ai avut de suferit de pe urma sa.

femeie care sta pe pat intinsa cu durere de cap si de stomac

Migrena e definită ca o durere de cap de natură recurentă și pulsatilă, cu simptome moderate spre severe, ce este experimentată adesea pe o singură parte a capului, deși poate apărea și simultan, pe ambele laturi. În general, migrena este însoțită de o stare generală de rău, de sensibilitate la lumină sau de stare de greață și vomă.

În ceea ce privește predilecția sa, s-a constatat că migrena poate afecta un procent de 20% din populația globului și, așa cum probabil erai conștientă deja, e mai des întâlnită la femei decât la bărbați (conform studiilor de specialitate, 17% dintre reprezentantele sexului feminin suferă de migrenă și numai 5-8% dintre bărbați).

În general, migrena poate dura între 4 și 72 de ore și în cazurile severe poate afecta complet activitățile zilnice, astfel că suferinzii nici nu se mai pot ridica din pat. Specific migrenei este și aura, un fenomen care o precede și se manifestă prin flash-uri luminoase. Pot exista migrene cu aură, fără aură sau cu aură și fără durere de cap.

Referitor la cauzele migrenelor, comunitatea științifică încă mai dezbate natura lor. S-a ajuns la concluzia că o mare parte dintre migrene sunt moștenite pe cale genetică, dar printre factorii de risc se mai numără și oboseala, stresul, perioada menstruală sau consumul anumitor alimente sau băuturi ce pot provoca dezechilibre biochimice în organism, la nivelul nervilor sau vaselor de sânge din regiunea cerebrală.

Cum îți dai seama că suferi de o migrenă? Pe lângă durerea de cap intensă, asociată de o senzație pulsatilă, poți resimți și stare de rău, sensibilitate la lumină sau sunet, stări de transpirație, dificultăți de concentrare, dureri abdominale sau diaree.

Care este legătura dintre flora intestinală și migrene?

Numai dacă aruncăm o privire asupra naturii simptomelor migrenelor, putem descoperi că acestea nu implică numai sistemul nervos, dar și pe cel digestiv, de unde rezidă o legătură directă. Cu toate acestea, studiile în acest sens au fost destul de sporadice.

Astfel, ce trebuie nuanțat e că psihopatologia migrenei încă mai ridică semne de întrebare, la baza sa adunându-se factori genetici, hormonali sau de mediu, dar și unele comorbidități multi-sistemice precum afecțiunile cardiovasculare, psihiatrice sau neurologice. Cu alte cuvinte, sunt multe și mărunte cauzele oribilei dureri de cap.

Dar cercetări mai recente au ajuns la concluzia că unele afecțiuni ale tractului gastrointestinal sunt mai des întâlnite la persoanele care suferă de migrene comparativ cu restul populației. Această corelație nu a fost încă pe deplin elucidată, existând mai multe ipoteze ale cercetătorilor. Astfel, axa intestin-creier, trecerea răspunsului cronic inflamatoriu prin sistemul circulator din intestin la creier și invers și influența schimbărilor din microbiom asupra sistemului nervos au fost considerate explicații plauzibile ale legăturii dintre migrene și flora intestinală.

Printre afecțiunile sau problemele sistemului digestiv care pot afecta cel mai tare migrena, infecția cu Helicobacter pylori (H. pylori) se află pe prim plan. Cu toate acestea, există controverse în literatura de specialitate: au fost studii care arătau că, dintre copiii ce sufereau de migrene și dureri abdominale, numai 7 din 35 erau infectați cu H. pylori, dar și cercetări ce susțineau ipoteza, precum un studiu cu 200 de participanți cu migrenă, în care prevalența infecției cu H. pylori era de 40%.

Alte afecțiuni digestive ce pot cauza migrene mai sunt sindromul colonului iritabil, gastropareza, diareea, constipația, afecțiunile hepato-biliare și boala celiacă, răspândirea extinsă a acestora indicând că există o legătură indiscutabilă, chiar dacă încă insuficient cercetată, între flora intestinală, sistemul digestiv și migrene.

Omni Biotic Migra menține funcția normală a florei intestinale

Te doare capul? S-ar putea să fie de vină intestinul! Mărturisim că, pentru noi, această afirmație are potențialul de a ne schimba viața.

Omni Biotic Migra

Luând în calcul concluziile cercetătorilor prezentate mai sus, ca să previi sau să ameliorezi migrenele poți apela la un supliment pentru flora intestinală. Noi recomandăm Omni Biotic Migra ce furnizează tulpini bacteriene active pentru colonizarea tractului intestinal. Ce e de remarcat este că toate aceste 8 tulpini se regăsesc și în mod natural în intestinul tău, fiind reproductibile și rezistente la sucul gastric.

Acest supliment poate astfel ajuta la menținerea în parametri normali și optimi a funcționării florei intestinale, dar și la îmbunătățirea calității vieții, putând contribui inclusiv la ușurarea migrenelor.

Ce conține? Următoarele tulpini: Lactobacillus casei W56, Lactobacillus acidophilus W37, Lactobacillus  brevis  W63, Lactococcus  lactis  W58, Bifidobacterium  lactis  W52,  Lactococcus  lactis  W19, Lactobacillus salivarius W24, Bifidobacterium bifidum W23.

Pentru administrare e recomandată dizolvarea unui plic de Omni Biotic Migra într-un pahar cu 125ml de apă. Așteaptă 1 minut și apoi consumă, de preferință înainte de micul dejun sau seara, înainte de culcare.

Alină durerile de cap îmbunătățind sănătatea digestivă! Omni Biotic Migra poate fi achiziționat online sau din farmacii, pe tot cuprinsul țării.

 

Surse foto: iStock

Articolul urmator »
People pleaser: ce înseamnă și cum îți poate afecta viața
People pleaser: ce înseamnă și cum îți poate afecta viața
Raluca Margean | Duminică, 22.09.2024
Incepe quiz
Care ar trebui sa fie urmatoarea ta destinatie de vacanta?
Care ar trebui sa fie urmatoarea ta destinatie de vacanta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Urina verde: cauze și tratament
Raluca Margean | Sâmbătă, 20.07.2024
Cum dezvolți relații autentice ca adult
Raluca Margean | Marţi, 30.04.2024

Ne găsești pe