Te dor urechile după ce faci baie? Ce trebuie să faci

Redactor Andreea Baluteanu

Fiecare dintre noi a experimentat cel puțin o dată în viață o durere de ureche. Fie că proveneau de la oreionul de care te-ai îmbolnăvit pe când erai copil, de la o răceală sau poate de la frig, durerile de urechi nu reprezintă în general semnul unei afecțiuni grave.

Cu totul altfel stau însă lucrurile dacă acestea apar în mod constant și în împrejurări asemănătoare, semn că faci ceva greșit. Află de ce se întâmplă să te doară urechile după baie și ce poți face în acest sens!

De ce te dor urechile după ce faci baie?

Cel mai comun răspuns la această întrebare este legat de reținerea apei în ureche. Aceasta se acumulează în timpul băii sau dușului și poate provoca durerea de ureche.

În momentul în care fenomenul se repetă însă la fiecare baie, iar durerea devine insuportabilă, este posibil să suferi de afecțiunea numită „urechea înotătorului”. Cunoscută și sub denumirea de otită externă, boala este în general comună la copii, dar poate apărea și la adulți. Ea este reprezentată de o infecție provocată de acumularea de bacterii în ureche, cel mai adesea provenite din apa reținută în ureche. Așa cum îi spune și numele, urechea înotătorului apare atunci când înoți, dar nu numai: poate fi provocată și de o baie sau de un duș.

O altă cauză poate fi reprezentată și de utilizarea agresivă a bețișoarelor de curățat urechile, care pot provoca leziuni în interiorului acestora, un loc propice pentru dezvoltarea bacteriilor.

Iată care sunt simptomele care îți pot transmite că suferi de urechea înotătorului:

  • mâncărime;
  • roșeață;
  • umflătură;
  • durere;
  • pierdere temporară a auzului;
  • inflamarea urechii.

În cele mai multe cazuri, durerea pe care o resimți progresează de la cea moderată la cea insuportabilă; de fapt, urechea înotătorului este una dintre cele mai chinuitoare afecțiuni, conform medicilor.

Tratament

Dacă suspectezi că suferi de urechea înotătorului, sfatul specialiștilor este să consulți cât mai repede un doctor. În cazul în care nu poți ajunge imediat la medic, poți folosi medicamente antiinflamatoare pentru a calma disconfortul.

Odată primit diagnosticul de urechea înotătorului, tratamentul recomandat este cel pe bază de antibiotice, pentru a lupta împotriva infecției. În cazul în care durerea nu trece nici după ce ai încheiat tratamentul recomandat, sfatul experților este să revii la control, deoarece este posibil ca infecția ta să fie de altă natură sau să ai nevoie și de o curățare profesională a urechii. 

Cum previi durerile de ureche după baie

Fie că este vorba despre un fenomen mai simplu, precum acumularea apei în ureche, sau de o afecțiune precum urechea înotătorului, principala problemă este reprezentată de faptul că nu îndepărtezi apa din ureche după ce te-ai spălat, ceea ce poate conduce la afecțiunile descrise mai sus. 

Prin urmare, e vital ca după fiecare baie să ai grijă să îți usuci așa cum trebuie urechile. Folosește un prosop sau chiar un jet de aer uscat de la foehn. Poți apela și la bețișoare de urechi, dar numai dacă ești sigură că le folosești așa cum trebuie: numai în urechea externă și foarte delicat, pentru a nu ajunge să împingi cumva cerumenul adânc în canalul auditiv.

  De asemenea, specialiștii îți recomandă să porți dopuri de urechi când înoți, dar și când faci baie sau duș, în cazul în care suferi de sensibilitate a urechilor. Astfel vei împiedica apa să pătrundă în ureche și vei preveni acumularea de bacterii. Dopurile din silicon pentru înot de la Quies sunt soluția perfectă din acest punct de vedere: sunt reutilizabile, fabricate din silicon etanș și recomandate atât pentru înotul în mare și piscine, dar și în timpul practicării sporturilor de apă sau atunci când faci baie. Cum le folosești? Modelează mai întâi dopul sub formă de disc, apoi acoperă urechea curată cu el, apăsând marginile până ce dopul intră perfect. Produsul este disponibil la lifestyle.store.ro.

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.