Te trezești foarte obosită? Uite ce-i lipsește organismului tău!

Redactor Andreea Baluteanu

Din păcate, oboseala a devenit un stil de viață pentru multe dintre noi, care considerăm deja că este natural să ne simțim epuizate. Deși e adevărat că provocările contemporane ne consumă rapid nivelurile de energie, la fel de real este și faptul că epuizarea fizică, psihică sau emoțională poate declanșa numeroase probleme de sănătate.

Dacă te trezești foarte obosită, deși ai dormit bine și respecți un program echilibrat de muncă și relaxare, „vina” poate fi a unei deficiențe de vitamine. Află care este nutrientul ce provoacă, printre altele, și incapacitatea de a mai da randament chiar și la cele mai simple sarcini!

Oboseala, cauzată de lipsa de vitamina B12?

În grupul de vitamine B, B12 este cel mai predispus la a ne lipsi. Experții consideră că stilul de viață vegetarian și vegan, care este îmbrățișat de numeroase persoane, din motive cât se poate de temeinice, este cel care ne-a adus în această situație. Cu toate acestea, deși îți susținem din plin decizia de a nu mai consuma produse provenite de la animale, te avertizăm că astfel poți ajunge la un deficit de vitamina B12.

Acest lucru este cauzat de faptul că cele mai multe surse de vitamina B12 sunt „interzise” veganilor și vegetarienilor. Astfel, nutrientul este regăsit în mod natural în carne roșie, carne de pește și de pui, lactate și ouă. Desigur, există și cereale fortificate cu vitamina B12 și diverse soiuri de lapte provenit din plante, însă în acest caz absorbția este mai dificilă.

Cine este predispus la a prezenta lipsuri grave de vitamina B12? Iată mai jos care sunt categoriile de risc:

 • persoanele în vârstă: dat fiind faptul că atunci când îmbătrânim absorbim mai dificil vitamina B12, indiferent de alimentație, un supliment poate fi necesar.
 • veganii și vegetarienii: vitamina B12 se regăsește în mod natural numai în produse provenite de la animale.
 • Persoanele cu afecțiuni gastrointestinale sau care au suferit intervenții de micșorare a stomacului. În aceste cazuri este afectată tot capacitatea de absorbție a vitaminei B12.
 • Persoanele care consumă în mod excesiv alcool. Pentru că influențează în mod negativ atât metabolismul, cât și absorbția nutrienților, abuzul de alcool poate crea deficiențe de B12.

Iar unul dintre cele mai evidente semne că nu ai niveluri suficiente de vitamina B12 în organism este oboseala accentuată. Fie că îți este greu să te mai ridici dimineața din pat sau nu poți duce la capăt nici cele mai simple sarcini, un consult medical te poate ajuta să îți dai seama care este problema cu care te confrunți.

Alte semne că suferi de deficiență de vitamina B12

Ești obosită mai tot timpul, dar nu ești sigură 100% că deficiența de vitamina B12 e vinovată pentru starea ta? Iată mai jos și alte semne că lipsa de B12 este cea care te afectează astfel!

Alte simptome ale nivelurilor insuficiente de vitamina B12 sunt:

 • respirație scurtă;
 • ritm cardiac rapid;
 • senzație de amorțeală sau de arsură resimțită în picioare, mâini sau palme;
 • iritabilitate;
 • pierderi de memorie:
 • schimbări bruște de dispoziție;
 • tulburări de personalitate:
 • anxietate sau depresie;
 • ulcere bucale.

Mai mereu obosită? Vitoral B12 îți sare în ajutor

Dacă te regăsești în lista de simptome caracteristice deficienței de vitamina B12 sau printre persoanele care sunt mai predispuse la lipsa acestui nutrient, sfatul experților este să optezi cât mai curând pentru un supliment.

Recomandarea noastră este Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulți, un supliment alimentar cu gust de cireșe și de xilitol, care se administrează oral. Conținând atât de importantul nutrient, suplimentul susține metabolismul energetic normal, funcționarea sistemului nervos, sinteza globulelor roșii și imunitatea. Pentru a administra, agită bine înainte de utilizare și aplică direct în cavitatea bucală. Consumă un puf pe zi, în decurs de 6 luni de la deschidere. Produsul este disponibil la Vavian Pharma

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.