Tot ce trebuie să știe o femeie despre vaginul ei

Tot ce trebuie să știe o femeie despre vaginul ei

Redactor Andreea Baluteanu

Deși sănătatea intimă este unul dintre cele mai importante repere ale stării de bine a unei femei, nu vorbim suficient de mult despre ea. Multe dintre noi încă ne mai rușinăm să rostim cuvinte precum „vagin” sau „labii”, iar această stânjeneală este tradusă și în atitudinea pe care o avem în legătură cu sursele de disconfort.

Ginecologii au enumerat câteva dintre cele mai comune mituri despre igiena intimă și le dezvăluie în rândurile de mai jos! Vezi ceea ce trebuie să știi despre vaginul tău ca să rămâi sănătoasă!

5 lucruri pe care vaginul tău ți le-ar spune dacă ar putea

Vaginul nu poate vorbi, dar, dacă ar face-o, cu siguranță ne-ar avertiza că unele dintre obiceiurile noastre nu sunt deloc prietenoase cu starea sa. De la incapacitatea de a discuta cu un specialist despre problemele de sănătate intimă (da, discuțiile cu amicele te ajută, dar nu sunt suficiente) până la adoptarea a tot felul de trenduri de îngrijire intimă, care mai de care mai bizare, vaginul vrea să se revolte cu privire la punctele de mai jos!

femeie vagin

Există o diferență între vagin și vulvă.

Inclusiv Wikipedia remarcă necesitatea de a face o distincție între vagin și vulvă. Dacă te simți jignită pentru că am adus-o în discuție, află că o parte semnificativă a populației nu este conștientă de această diferență.

Astfel, vaginul este partea interioară a aparatului reproducător feminin, un canal muscular care leagă uterul de vulvă. De partea cealaltă, vulva poate fi zărită din exterior.

De ce este important să știi această distincție? Pentru ca, în cazul unui disconfort, să poți comunica specialistului ce anume te deranjează.

Vaginul se poate curăța singur.

Nu are nevoie de intervenția ta. Dușurile vaginale nu sunt recomandate decât atunci când sunt sugerate de către un specialist. Altfel, vaginul e cea mai curată regiune a corpului, curățându-se zilnic, de la sine.

Dimpotrivă, a folosi produse parfumate sau cu iritanți în interiorul vaginului ori chiar ingrediente naturale se poate dovedi extrem de periculos. Până și apa poate constitui un risc, avertizează specialiștii. Prin urmare, opune-te trendurilor și nu opta pentru băile de aburi, popularizate în ultima vreme de diverși influenceri pentru curățarea vaginului.

Și părul pubian are un scop.

Îți înțelegem dorința de a-l îndepărta. Nu numai că o zonă intimă curată, netedă ca în palmă e un stimul pentru viața sexuală, dar îți dă și un boost de încredere în tine. De partea cealaltă, e extrem de important cum anume decizi să elimini pilozitatea în exces, deoarece poți afecta această regiune delicată.

Specialiștii atrag atenția că îndepărtarea părului pubian cu ceara sau cu epilare cu zahăr se poate dovedi periculoasă, lezând pielea sensibilă. De asemenea, în cazul în care folosești lama, asigură-te că optezi întotdeauna pentru un produs nou și că îl dezinfectezi de fiecare dată.

Vaginul nu trebuie să sufere la bătrânețe!

Fenomenul de uscăciune vaginală devine mai pregnant odată cu înaintarea în vârstă din cauza scăderii producției de hormoni și a nivelurilor diminuate de estrogen. Cu toate acestea, nu e cazul să suferi în tăcere. Mergi la specialist, care îți poate recomanda pilule, suplimente naturiste sau lubrifianți. Nu este cazul să renunți la sex doar pentru că nu te mai afli la vârsta reproducătoare.

De partea cealaltă, respinge și teoriile care spun că nu ai nevoie de un doctor, doar de o activitate intimă mai intensă. Să continui să faci sex când doare sau presupune disconfort va face mai mult rău decât bine.

Vaginul are și bacterii bune, și bacterii rele.

Ginecologii „poeți” au comparat vaginul cu o „grădină” ce conține atât flori frumoase și delicate, respectiv bacteriile bune, dar și exemplare carnivore, precum bacteriile rele. Desigur, e o simplă metaforă, dar ceea ce trebuie să reiasă de aici e că principiul echilibrului e extrem de important.

De aceea fac antibioticele administrate haotic atât de mult rău. Ele pot depopula flora de bacterii bune, cauzând proliferarea celor rele și conturând astfel teritoriul propice pentru infecții vaginale și candida.

Multi-Gyn FemiWash, soluția pentru o igienă intimă ca la carte

Dacă nu este recomandat să folosești produse de igienă în vagin, poți curăța liniștită părțile externe, precum vulva sau labiile cu apă și săpun. Dacă vrei să fii și mai delicată și mai eficientă, apelează însă la Multi-Gyn FemiWash.

Produsul este o spumă bio-activă ideală pentru igiena zilnică, fără săpun, parfum sau conservanți. Multi-Gyn FemiWash curăță delicat fără să afecteze echilibrul intim, previne disconfortul vaginal și îngrijeşte și pielea uscată și sensibilă. Conținând complexul 2QR, ce împiedică alipirea bacteriilor de țesutul vaginal, Multi-Gyn FemiWash este soluția perfectă pentru o zonă intimă sănătoasă și fericită. Produsul este disponibil la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.