Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

Retinopatia diabetică poate fi prevenită prin de consumul de pește: STUDIU

Alexa Galgau

Diabetul este o boală nemiloasă, care distruge vasele de sânge și, prin urmare, și organele cele mai importante. El trebuie neapărat ținut sub control, astfel încât să nu apară complicații, care de multe ori sunt chiar periculoase pentru viața pacientului. O complicație care nu este fatală, dar este foarte gravă, este retinopatia diabetică. Un studiu recent, însă, a venit cu o veste foarte bună pentru diabeticii din toată lumea și a dezvăluit o legătură între consumul de pește și prevenirea acestei boli.

Află mai multe despre retinopatia diabetică și cum poate fi prevenită prin alimentație!

Ce este retinopatia diabetică

Retinopatia diabetică este o complicație a diabetului, cauzată de distrugerea retinei din cauza nivelului ridicat al glicemiei. Dacă problema este lăsată nediagnosticată și netratată, poate să ducă la orbire. Totuși, având în vedere că durează câțiva ani ca retinopatia să ajungă în această fază, de cele mai multe ori este ținută sub control și puțini sunt pacienții care își pierd vederea.

Oricine are diabet de tipurile I sau II prezintă un risc de a avea această complicație. Riscul crește dacă:

 • ai diabet de foarte mulți ani;
 • ai un nivel constant ridicat al glicemiei;
 • ai hipertensiune arterială;
 • ai colesterolul mărit;
 • ești însărcinată.

Prin menținerea unui nivel echilibrat al tensiunii arteriale, glicemiei și colesterolului, această complicație a diabetului poate fi prevenită, la fel ca și nefropatia diabetică.

Cât despre simptomele retinopatiei diabetice, acestea nu apar în fazele incipiente ale bolii, ci abia când aceasta avansează. În schimb, ochiul poate fi examinat de un specialist în mod regulat, dacă suferi de diabet, iar retinopatia poate fi descoperită astfel de la început. Medicul trebuie contactat imediat dacă ai următoarele simptome:

 • vedere tot mai proastă, care se degradează într-un timp relativ scurt;
 • pierderea bruscă a vederii;
 • apariția tot mai frecventă a acelor "viermișori" plutitori;
 • vedere încețoșată;
 • durere oculară sau roșeață a globului ocular.

Tratamentul pentru retinopatia diabetică este de mai multe feluri: cu laser, cu injecții și medicamente pentru ochi sau o operație prin care este scos țesutul cicatrizat din ochi.

Studiu: legătura dintre retinopatie și consumul de pește

După cum probabil deja știi, alimentația corectă este esențială pentru prevenirea complicațiilor diabetului, iar recent s-a descoperit legătura dintre consumul de pește și oprirea evoluției retinopatiei diabetice.

Studiul, realizat în Barcelona, la Centrul de Investigații Biomedicale, s-a axat pe pacienți diabetici a căror dietă era săracă în grăsimi și bogată în fructe și legume. Echipa de cercetători a descoperit că persoanele care consumă cel puțin două porții de pește pe săptămână își reduc riscul de a face retinopatie diabetică, comparativ cu acelea care nu consumă pește.

Voluntarii (3600 de diabetici) au fost împărțiți în trei grupuri: primul a urmat o dietă hipolipidică, al doilea a urmat o dietă mediteraneană (fără carne roșie), suplimentată cu ulei de măsline, iar al treilea a urmat tot această dietă, suplimentată cu fructe oleaginoase. Rezultatul a fost că a doua grupă a ajuns să aibă un risc mai scăzut de a avea o vedere mai proastă.

Lucrând cu același grup de participanți, oamenii de știință au notat consumul de fructe de mare al acestora înainte de dietele respective, dar l-au monitorizat și în timpul dietelor. Astfel, cei care consumau 500 mg de acizi grași omega-3 pe zi (echivalentul a două porții de pește pe săptămână), aveau un risc cu 48% mai mic de a face retinopatie diabetică.

Explicația este că acești acizi grași reduc inflamația din organism și protejează vasele de sânge, făcându-le mai elastice, ceea ce ajută mai ales persoanele diabetice sau pe cele predispuse la boli cardiace.

Specialiștii sunt de părere că includerea alimentelor bogate în acizi omega-3 în dietă este esențială pentru o sănătate mai bună, iar pacienții trebuie să rețină că suplimentele nu au nici pe departe același efect ca alimentul în sine. Peștele este foarte bogat și în alți nutrienți și, în plus, substanțele din mâncare sunt asimilate altfel (mai eficient) decât cele din suplimente.

Așadar, retinopatia diabetică poate fi prevenită prin consumul de pește și printr-o alimentație sănătoasă în general. Află mai multe despre o altă complicație gravă a diabetului: nefropatia diabetică!

 

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  LIKE si intra in universul divelor!