Alexandru Rafila dezminte zvonurile cu privire la alerta de holeră de la Marea Neagră. "Nu există niciun pericol"

Alexandru Rafila dezminte zvonurile cu privire la alerta de holeră de la Marea Neagră. "Nu există niciun pericol"

Ramona Jurubita

Românii se tem că se pot îmbolnăvi de holeră dacă merg pe litoral, după ce barajul Nova Kahovka din Ucraina a fost distrus. O știre care informa că holera și alte boli ar putea fi răspândite mai ușor în Marea Neagră din cauza distrugerii acestui baraj a semănat panică în rândul populației. Totuși, autoritățile române sunt optimiste și încearcă să îi liniștească pe oameni, explicându-le cât de mici sunt riscurile și în ce condiții se pot îmbolnăvi, de fapt.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a ținut să le spună turiștilor că nu există niciun pericol pe litoralul românesc și chiar le-a subliniat că vibrionul holeric duce la îmbolnăvire doar atunci când este înghițit, în cantitate mare, din ape poluate. Asta înseamnă că persoanele care intră în apa mării nu se află în pericol? Răspunsul la această întrebare îl vom afla din explicațiile specialiștilor în boli infecțioase! Iată mai întâi declarația lui Alexandru Rafila, care este șeful Disciplinei de Microbiologie al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila și șeful Laboratorului Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș din București:

„Nu există niciun pericol și eu sfătuiesc toți românii să meargă la mare, nu e niciun fel de pericol din acest punct de vedere. Aș vrea să vă spun câteva opinii care nu sunt legate neapărat de calitatea mea de ministru, ci mai degrabă de cea de microbiolog. Vibrionul holeric produce îmbolnăviri atunci când este înghițit în cantitate mare din ape care sunt poluate, dar nu se referă la apa de mare. În general, nu bem apă de mare. Discutăm de cetățenii ucraineni care ar putea să fie forțați să bea apă contaminată. Nici acolo măcar nu există această problemă, pentru că în urma acestor inundații, ei au fost aprovizionați cu apă, care este sigură din punct de vedere microbiologic așa că această poveste a pericolului holerei care afectează litoralul românesc mie mi se pare, dincolo de faptul că este neadevărată, deplasată.”

Pentru a se asigura că oamenii nu își vor anula concediile plănuite la mare, ministrul sănătății a oferit și alte informații prețioase, în speranța că va putea fi convingător. Le-a amintit românilor că bolile infecțioase sunt monitorizate anual și că nu s-a înregistrat niciun caz de holeră la noi în țară.

„Noi în fiecare an, începând cu data de 1 iunie, facem o monitorizare a așa numitei boli diareice acute, care include și holera. Nu ne referim la boala diareică, doar la holeră, sunt multe alte microorganisme care produc boală diareică. Această monitorizare săptămânală este realizată de direcțiile de sănătate publică și de unitățile medicale, iar în zona de litoral, începând cu data de 1 iunie, DSP Tulcea și DSP Constanța iau probe de apă de îmbăiere, de data aceasta discutăm de apa din mare.

Nu am avut niciun fel de problemă. Toată această discuție este la nivel teoretic, nu are legătură cu situația din Ucraina. Una este să monitorizezi și altceva este să creezi panică, să transmiți mesaje care, sincer să fiu, nu înțeleg de ce au așa de mare intensitate, pentru că pe de o parte nu sunt bazate pe realitate, iar pe de altă parte sunt lansate de persoane care nici măcar nu cunosc cum se transmite această boală și cum se manifestă.”, a mai spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Un alt specialist care a încercat să lămurească pe toată lumea speriată de această posibilă problemă este Cătălin Apostolescu, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”. Declarațiile sale susțin spusele ministrului sănătății, fiind o încurajare suplimentară pentru toți care sperau ca zvonurile privitoare la o epidemie de holeră să nu fie adevărate.

„Ideea este că vorbim de niște germeni, care cu excepția vibrionului holeric sunt obișnuiți să trăiască în apă dulce, în momentul în care ajung în apa mării, venind în contact cu salinitatea respectivă nu vor avea mediu propice de viață. De asemenea, există un fenomen de diluție a acestor germeni, nu pot îmbolnăvi un om decât dacă au o doză infectată corespunzătoare. Mai mult decât atât, toate aceste boli se transmit pe cale fecal-orală, deci e nevoie ca oamenii să înghită sau să bea apă din mare, ceea ce din câte știu eu oricum nu era recomandabil nici până acum. Dacă doar ne îmbăiem în apa mării, nu există niciun pericol.”, a spus Cătălin Apostolescu.

Ce spune doctorul Virgiliu Stroescu despre un stil de viață sănătos. „Cine mănâncă dimineața slăbește."

Acesta a făcut o paralelă și cu situația din anii ’80, când holera făcea ravagii, pentru că bacteria era mult mai puternică. Acum, formele bolii sunt mult mai ușoare și nu mai pun viața în pericol, având în vedere că medicina a avansat și s-au găsit o mulțime de tratamente.

„Vibrionul holeric este adaptat să trăiască și în apele ușor sărate de pe litoral. El este întâlnit destul de frecvent. Noi în România avem permanent o dată la câțiva ani mici izbucniri de holeră, fie în Deltă, fie pe litoralul românesc. Ce trebuie să știe oamenii este că holera din 2023 nu mai este holera de la 1850, sunt forme ușoare de boală. O altă recomandare, pe lângă aceea de a nu bea sau nu înghiți apă de mare, este să evite fructele de mare crude, ceea ce în cazul litoralului românesc iar nu este vorba. Nu aveam stridii care să crească în Marea Neagră și să le consumăm crude.”, a mai spus Cătălin Apostolescu

Nici directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Marinescu, nu a rămas indiferent în fața acestei situații create în spațiul public. În speranța că va îndepărta spaima creată în rândul populației, acesta a oferit asigurări că nici măcar în Ucraina nu există niciun caz confirmat de holeră.

„Nu există niciun caz de holeră care să fie diagnosticat și dovedit în Ucraina – chiar dacă e agentul patogen nu ai nici un pacient cu holeră în momentul ăsta. Nu vorbim de o boală eradicată. În lume, mai ales în țările sărace, sunt câteva milioane de cazuri în fiecare an. E adevărat că de cele mai multe ori sunt forme ușoare, poate chiar asimptomatici și cei care ajung să facă o formă care să ne pună probleme înseamnă un procent de 5 la sută, maxim 10 la sută.”, a declarat Adrian Marinescu.

Din păcate, unii români s-au lăsat păcăliți de știrile false care au circulat pe diverse canale media și au ajuns chiar să își anuleze rezervările făcute din timp la hotelurile de pe litoral. Mulți vor să fie precauți și au renunțat complet la ideea de a se mai bronza la mare în 2023.

Medicul Adrian Marinescu a avut un mesaj pentru toți turiștii care nu iau în calcul varianta unei vacanțe la malul mării:

„În momentul în care nu intră în discuție nici măcar un risc potențial, nu mai vorbesc de un risc important, eu cred că nu trebuie să fie vreun motiv pentru care eu, cetățean român, să nu mă duc pe litoralul românesc sau să îmi fac griji că în momentul în care aș intra în apă s-ar putea să ating o cantitate mică de apă să intre cumva în gură sau în nas. Având în vedere că în momentul în care vorbesc de o infecție activă am nevoie de doză infectantă, este evident, nu numai în cazul holerei, că am nevoie să concentrez la un moment dat și am nevoie de o anumită cantitate. Deci, probabilitatea este minimală de a avea holeră pe litoral în această vară.”

Sorin Rugină este alt specialist care s-a alăturat demersului de dezmințire a știrilor false. Este este medic primar în boli infecțioase și epidemiologie, fost manager și fondator al Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța și are experiență în domeniu. Declarațiile sale ar trebui luate în considerare, mai ales că a tratat o mulțime de pacienți în epidemia de holeră din perioada 1978-1980. Iată ce le-a transmis românilor: 

„Am văzut o ipoteză conform căreia toate latrinele din satele din Ucraina au fost rase de apă după ruperea barajului (de la Kahovka, n.red.) și că acolo este un vibrion holeric, despre care nu știm dacă trăiește sau nu, dar care se poate răspândi. Doar că ei, ucrainenii, nu au cazuri de holeră în momentul de față! Deci nu au, pentru că s-ar fi extins foarte rapid, nu ar fi putut fi ținut ascuns așa ceva. Și atunci, deci, nu avem „surse proaspete” să le spunem așa, pe înțelesul tuturor. Bun, și dacă ar fi să zicem, ele ajung în mare, dar ele se diluează, valurile mării sunt autoepuratoare, deci din acest punct de vedere nu există un pericol”.

Amintim că agenția de presă Mediafax informa pe 9 iunie 2023 următoarele: „Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că holera și alte boli transmise prin apă reprezintă un risc în Ucraina, după distrugerea Barajului Kahovka.”. Multe alte publicații scriau atunci inclusiv că pericolul s-ar putea extinde și la vecinii Ucrainei, printre care se numără și România.

O tânără de 17 ani a fost diagnosticată și operată greșit de apendicită. De ce boală suferea, de fapt

Surse foto: Facebook

Surse articol: MediafaxG4mediaGandulDigi24

Articolul urmator
Alexandru, un tânăr român stabilit în Spania, s-a trezit din comă după doi ani. "Ziua în care l-am văzut stând din nou în picioare"
Alexandru, un tânăr român stabilit în Spania, s-a trezit din comă după doi ani. "Ziua în care l-am văzut stând din nou în picioare"
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?
Incepe quiz
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.