Cele mai mari epidemii din istorie! Cum a supraviețuit omenirea

Cele mai mari epidemii din istorie! Cum a supraviețuit omenirea

Redactor Andreea Baluteanu

Impactul răvășitor pe care l-a avut Covid-19 asupra societății contemporane ne-a determinat să privim în trecut și să analizăm situațiile precedente în care omenirea a fost atât de aproape de distrugere. Cele mai mari epidemii din istorie au avut o rată de mortalitate mult mai mare decât noul Coronavirus, având drept circumstanțe favorabile și precaritatea dezvoltării și a cunoștințelor medicale din regiunile afectate.

Azi îți spunem care au fost cele mai mari epidemii din istorie! Vezi despre ce e vorba în rândurile de mai jos!

Cele mai mari epidemii de gripă din istorie

Epidemiile de gripă s-au extins în principal începând cu secolul al XIX-lea, devenind tot mai pregnante pe măsură ce umanitatea s-a dezvoltat. Virusurile, de cele mai multe ori transmise pe calea aerului, au provocat milioane de morți și au decimat comunități întregi.

pandemie

Deși experții nu au ajuns încă la un comun acord cu privire la deosebirea dintre termenii „epidemie” și „pandemie”, îți vom prezenta mai jos cele mai mari epidemii de gripă din istorie, urmând să ne referim și la pandemii în rândurile de mai jos!

Gripa rusească (1889-1990)

Secolul XX începea „în forță”, cu o epidemie de gripă care curma peste un milion de vieți, având de fapt o rată de mortalitate scăzută. Se crede că boala a lovit pentru prima dată la Sankt Petersburg, de unde s-a extins rapid în Europa și în restul lumii. Provocată, cel mai probabil, de virusul Influenza A subtipul H2N2, gripa rusească a fost prima epidemie majoră aprig discutată pe tot cuprinsul lumii, în special datorită evoluției presei.

Epidemia de gripă din 1968

Numită și „gripa Hong Kong” din cauza faptului că a debutat în această regiune a Chinei, gripa din 1968 nu s-a dovedit deloc generoasă cu locul său de baștină, luând viața a peste 500 000 de locuitori ai Hong Kong-ului. Primul caz a fost raportat la 13 iulie 1968, iar în numai 17 zile boala molipsea locuitori ai Asiei, ai Australiei, Europei și Statelor Unite ale Americii. Cu o rată de mortalitate mică, gripa a ucis peste 1 milion de oameni, fiind provocată de subtipul H2N2 ai virusului de Influenza.

Gripa asiatică (1956-1958)

Se crede că gripa asiatică a pus capăt vieții a mai bine de 2 milioane de oameni, conform estimărilor actuale ale Organizației Mondiale a Sănătății. Unii cercetători o consideră pandemie, boala fiind răspândită din China până în Statele Unite ale Americii, unde a cauzat aproape 70 000 de decese. Declanșată în provincia Guizhou, gripa asiatică a fost provocată de subtipul H2N2 al aceluiași virus Influenza A.

Alte epidemii care au decimat lumea

Fără ciumă (căreia îi dedicăm un capitol separat), cele mai mari epidemii din istorie tot au reclamat milioane de vieți, în unele cazuri sfârșind civilizații sau decimând populații în întregime. Iată la ce ne referim!

Epidemie preistorică (circa 3000 î.Hr.)

Dată fiind desfășurarea sa, în negura timpului, nu se știe ce anume a provocat această primă pandemie cunoscută omului, dar cercetătorii ne pot spune că boala a eradicat un întreg oraș preistoric din China. Site-ul a fost denumit de arheologi Hamin Mangha și te cutremură și din cauza aparentei lipse de discriminare a bolii: în casele arse, stau laolaltă rămășițe de la oameni aparținând tuturor vârstelor, dovadă a pericolului bolii.

Epidemia de polio (1916)

Deși nu este complet eradicată, încă, poliomielita a dispărut aproape complet, în Statele Unite fiind descoperit ultimul caz în 1979. În 1916, însă, boala a ucis peste 6000 de oameni, iar mulți dintre supraviețuitori au fost afectați de dizabilități pe viață. Vaccinul contra poliomelitei a fost descoperit în 1954, punând capăt uneia dintre cele mai mari epidemii din istorie.

Virusul Zika (2015-prezent)

Febra Zika este cauzată de un virus identificat pentru prima dată în pădurea tropicală Zika din Uganda, de unde și numele său. Transmis de la țânțar la om, microorganismul ucigaș atacă mai ales copiii nenăscuți, cauzând mortalitate sau defecte la naștere. Se crede că nu vom putea estima decât în câțiva ani impactul total al acestei boli, pe măsură ce copiii afectați înaintează în viață.

virus de holera

Epidemia de holeră în România

Au existat mai multe valuri ale holerei, dar poate cel mai definitoriu pentru România este cel iscat în 1831 la Iași. De ce? Deoarece, deși nu a fost una dintre cele mai mari epidemii din istorie, această boală a marcat conform multor voci trecerea de la un sistem rural la România modernă.

În mai 1831, primele cazuri de holeră apar la Iași, iar în doar 10 zile mor 800 de oameni, un procent uriaș dacă luăm în considerare că orașul nu număra mai mult de 30 000 de locuitori. Mulți medici fug, populația se retrage înspăimântată, iar orașul e plin de cadavre, bolnavi și focuri pe care nu mai are cine să le stingă.

Boala este eradicată în urma intervenției armatei conduse de Generalul Kiseleff, dar tot ajunge și în București, unde nu mai cauzează însă același procent ridicat de morți. Ce a rămas însă în istorie este reacția autorităților, care au declanșat reforme ale sistemului social și sanitar pentru a preveni și pe viitor asemenea epidemii.

Ciuma: cea mai gravă pandemie a tuturor timpurilor?

Cine nu a auzit de ciuma bubonică? Însă „moartea neagră”, deși una dintre cele mai mari epidemii din istorie, nu este singura manifestare a acestei boli. Iată cu ce altceva a trebuit să se confrunte umanitatea în decursul ascensiunii sale!

„Ciuma antonină” (165-180)

Deși nu se știe cu siguranță care este cauza acestei pandemii, se pare că ciuma antonină, ce a făcut ravagii între 165 și 180 d.Hr. a decimat peste 5 milioane de oameni. Adusă în Europa de trupele romane victorioase, boala a pus capăt perioadei de înfloritoare stabilitate cunoscută de Imperiul Roman și a scuturat din temelii Pax Romana.

Ciuma lui Iustinian (541-542)

Una dintre cele mai mari epidemii din istorie a afectat cu precădere Imperiul Bizantin, reprezentând de fapt începutul declinului său. În perioada 541-542 d. Hr., ciuma lua peste 25 de milioane de vieți, fiind cauzată de virusurile purtate de șobolanii din vasele pentru comerț. Se spune că flagelul a spulberat nu mai puțin de 40% din populația Constantinopolului, omorând estimativ 5000 de oameni pe zi.

„Moartea neagră” (1346-1353)

Imaginează-ți un tablou de coșmar, cu milioane de morți și bolnavi cerșind îndurare, alături de infamele măști negre. Ciuma bubonică e poate cea mai mare epidemie din lume ca impact asupra societății: se crede că a ucis aproape 200 de milioane de oameni, echivalând cu jumătate din populația globului. A cutremurat pământul în lung și în lat, trecând prin Europa, Africa și Asia, dar studiile arată că a avut și consecințe pozitive, stimulând dezvoltarea tehnologică și crescând nivelul de viață.

ciuma

Gripa spaniolă: să ne fie sau nu teamă de ea?

Multe voci compară evoluția noului Coronavirus cu gripa spaniolă din 1918, bazându-se pe distanța de aproximativ un secol care le desparte. În realitate, după cum vei vedea, evoluția este destul de diferită.

Epidemia de gripă spaniolă a fost cauzată de virusul Influenza și a pus capăt la 50 de milioane de vieți, având o rată de mortalitate de 10-20%. Propagată mai ales de soldații care se întorceau acasă de pe front, ducând mai departe virusul, gripa spaniolă s-a diferențiat de marile epidemii dinaintea sa prin faptul că afecta mai tare adulții sănătoși decât pe copii sau bătrâni.

În ciuda numelui său, gripa spaniolă nu a debutat în Spania. Fiind vorba despre un stat neutru în război, cu o presă liberă, țara europeană a fost însă cea care a discutat fără cenzură despre ravagiile bolii, de aici fiind originară și premisa falsă că în Spania au apărut primele cazuri de gripă.

Pandemiile lumii: milioane de morți și boli ucigașe

Am văzut care au fost marile epidemii, am discutat și despre gripă, dar și despre ciumă, să vedem cu ce pandemii s-a mai luptat umanitatea.

Pandemia de SIDA (1981-prezent)

Deși nu s-a descoperit încă un leac contra virusului HIV, notabil e că, până acum, două cazuri au fost deja vindecate. În rest, prognosticul este sumbru: se estimează că, din 1981, 36 de milioane de oameni au murit din cauza SIDA. Azi, accesul la medicație asigură însă un trai îndelungat, iar cei 35 de milioane de bolnavi de SIDA, regăsiți cu precădere în Africa, au o speranță de viață bună, dacă nu chiar optimistă.

Gripa porcină (2009-2010)

Cauzată de subtipul H1N1, gripa porcină s-a declanșat în Mexic, de unde a călătorit apoi „voioasă” în tot restul lumii. Se estimează că a ucis o jumătate de milion de oameni înainte de descoperirea unui vaccin. Spre deosebire de alte tipuri de gripă, gripa porcină se individualizează prin faptul că e fatală mai ales la adulții de sub 65 de ani, cercetătorii ajungând la concluzia că oamenii mai în vârstă sunt protejați datorită imunității dezvoltate pe parcursul anilor.

Ebola (2014-2016)

Nu există un leac pentru Ebola, deși oamenii de știință lucrează în continuare la un vaccin. Precum coronavirusul, și Ebola provine de la lilieci, dar a lovit cu precădere Africa, primul caz fiind raportat în Guineea în decembrie 2013. De atunci, Ebola a cauzat mai mult de 11 mii de morți și s-a extins, deși restrâns, și în Europa și Statele Unite ale Americii. Marele pericol al acestei pandemii este legat de mortalitatea devastatoare, de 61%.

Ebols

Cele mai grave boli din lume: topul 3 cu cele mai multe decese

Și totuși, care sunt cele mai grave boli din lume? Iată topul 3 al celor mai nemiloase epidemii din istorie!

Deși ai crede că pe locul I în topul epidemiilor ucigașe se situează ciuma, în realitate supremația aparține variolei. Cu peste 300 de milioane de morți provocate, variola e considerată eradicată din 1980, deși cercetătorii ne îndeamnă să fim în continuare precauți.

După variolă, pojarul a cauzat peste 200 de milioane de morți pe parcursul istoriei. Fără să aibă tratament, pojarul este însă atenuat prin vaccin care se administrează copiilor, iar azi e departe de a fi boala înspăimântătoare care a marcat evoluția umanității.

Ciuma bubonică ocupă abia locul al treilea în topul celor mai grave boli. Cauzând la rândul său între 75-200 de milioane de morți, ciuma bubonică a afectat grav Europa feudală, estimându-se că a fost nevoie de 100 de ani pentru ca umanitatea să își revină de pe urma sa.

Acestea sunt cele mai mari epidemii din istorie! Află și cum a reușit umanitatea să stopeze epidemia de SARS din 2003!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Terapia străveche de vindecare pe care o urmează nume mari de peste hotar. Ce spun medicii despre aceasta
Terapia străveche de vindecare pe care o urmează nume mari de peste hotar. Ce spun medicii despre aceasta
Ce regină din istorie ești?
Incepe quiz
Ce regină din istorie ești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.