Doliu în lumea sportului românesc: un mare nume s-a stins din viață

Doliu în lumea sportului românesc: un mare nume s-a stins din viață

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Lumea sportului românesc îmbracă haine de doliu, după trecerea în neființă a lui Adrian Gagea, de 18 ori campion național în proba de aruncare a greutății. Fostul mare sportiv a murit în noaptea de marţi spre miercuri, la vârsta de 78 de ani.

 

Vestea a fost făcută publică de către preşedintele Institutului Sportiv Român, Adrian Socaciu, printr-o postare Facebook: „

Ieri, noapte, profesorul Adrian Gagea, ce mi-a fost mentor si prieten, și-a dat ultima suflare. Este o pierdere ce nu poate fi descrisă în cuvinte și care lasă un gol imens sportului românesc și cercetării universitare. Toți cei care l-au cunoscut știu că domnul profesor și-a dedicat întreaga viață sportului, unde, cu pasiune, pricepere și viziune, a reușit să-i ofere și un sens științific, domeniu atât de necesar dezvoltării.

Eu am avut șansa să-l întâlnesc abia în anul 2012, după doi ani în care am discutat pe mail și la telefon despre visul meu de a aduce Universiada în România. Din prima clipă m-a încurajat și mi-a oferit tot sprijinul necesar. M-a învățat să nu renunț niciodată și să lupt pentru ceea ce cred pentru că, oricât de greu va fi, adevărul va ieși la suprafață și va veni și succesul.

Profesorul Adrian Gagea a fost un om de mare calitate, care, din păcate, nu a fost prețiut la adevărata valoare. A fost Emeritus Honorary Member al International University Sports Federation, Profesor universitar de Biomecanică la Catedra de Discipline Medicale, Facultatea de Kinetoterapie, Universitatea de Educație Fizică și Sport din București și Conducător de studii doctorale. A fost cercetător științific gr. I și Director al Centrului de Cercetări Interdisciplinare „Alexandru Partheniu” al UNEFS, publicând peste o sută de lucrări științifice și 16 cărți științifice și manuale. A brevetat, în colaborare, 9 invenții de electrofiziologie și biomecanică. A fost de 18 ori campion național la atletism - aruncarea greutății și a deținut mai multe recorduri naționale. A fost ales Auditor al FISU în șase legislaturi consecutive a patru ani fiecare (1991-2015), a participat la 26 de Universiade și a fost Chairman la 14 Campionate Mondiale Universitare.

Îi vom simți lipsa! Condoleanțe familiei îndoliate!”.

Regretatul Adrian Gagea a avut o carieră academică absolut impresionantă. A fost profesor universitar de biomecanică la Catedra de Discipline Medicale, Facultatea de Kinetoterapie, Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti şi conducător de studii doctorale la 83 de doctoranzi. De asemenea, el fost cercetător ştiinţific şi director la Centrul de Cercetări Interdisciplinare ”Alexandru Partheniu” al UNEFS, și a publicat peste 100 de lucrări ştiinţifice şi 16 cărţi ştiinţifice sau manuale. A brevetat, în colaborare, nu mai puțin de 9 invenţii de electrofiziologie şi biomecanică.
În domeniul sportive, regretatul Gagea a fost de 18 ori campion naţional la atletism în proba de aruncare a greutății şi a deţinut multiple recorduri naţionale.

Articolul urmator
Și-a dedicat viața pacienților ei, dar a murit subit la 40 de ani! Georgiana Scurtu, medic la un spital din Iași, va rămâne mereu în amintirea celor cărora le-a salvat viața
Și-a dedicat viața pacienților ei, dar a murit subit la 40 de ani! Georgiana Scurtu, medic la un spital din Iași, va rămâne mereu în amintirea celor cărora le-a salvat viața
Test de viata: cum privesti lumea?
Incepe quiz
Test de viata: cum privesti lumea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.