11 lucruri pe care să le știi înaintea unei călătorii în Asia

11 lucruri pe care să le știi înaintea unei călătorii în Asia

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

 Ancuța și Cristi, doi tineri români curajoși și cu sete de aventură, s-au întors recent dintr-o călătorie de 5 luni prin Asia (după o alta de 2 luni și jumătate cu motocicleta până în Maroc și înapoi). Am avut curiozitatea și plăcerea să îi punem câteva întrebări Ancuței despre minunata experiență pe care au trăit-o. Răspunsurile ei le regăsiți în rândurile de mai jos. 

 

 1.  Enumeră-ne, te rog, ţările pe care le-aţi vizitat din momentul în care v-aţi îmbarcat în aventura asiatică de 5 luni.

În cele 5 luni petrecute în Asia am vizitat Thailanda, Laos, Vietnam, Cambodgia, Malaezia, Singapore și Indonezia.

În jungla thailandeză, după prima zi de drumeție

În jungla thailandeză, după prima zi de drumeție

 1. Care este țara/locul care v-a impresionat cel mai mult? De ce?

Au fost multe locuri care ne-au impresionat în diferite moduri în Asia. E destul de dificil să alegem una în detrimentul alteia, așa că vom spune ce ne-a impresionat la fiecare.

Thailanda ne-a impresionat prin mâncarea delicioasă și picantă, Laos prin lejeritatea oamenilor, prin modul simplu de viață și prin faptul că parcă ne-am fi întors în timp cu 30-40 ani.

Ninh Binh, Vietnam

Ninh Binh, Vietnam

Din Vietnam ne-au rămas în minte agitația oamenilor, claxoanele la orice oră din zi și din noapte, viteza cu care această țară și-a revenit după război și istoria lor. Hanoi abundă în muzee și recomandăm vizitarea lor oricui ajunge acolo.

Ha Long Bay, Vietnam

Ha Long Bay, Vietnam

Când am ajuns în Cambodgia am simțit că e asemănătoare cu Laos, dar oamenii sunt mai activi, se mișcă mai repede ca și când ar vrea să își revină din ceva. Am aflat și din ce, după ce am ajuns în capitală și am cunoscut ce s-a întâmplat în vremea khmerilor roșii. Este o istorie dureroasă, dar pe cât este de grea de îndurat, pe atât oamenii trag tare să își revină. Cambodgia ne-a impresionat într-un mod aparte și am vrea să revenim acolo cândva. Bineînțeles, să nu uităm de iconicul Angkor Wat, care este într-adevăr o bijuterie istorică.

Angkor Wat

Angkor Wat

Malaezia și Singapore ne-au arătat cum etnii, culturi, obiceiuri și porturi vestimentare diferite pot să există în același loc, cu respect și bunăvoință din partea lor. Singapore, în mod special, ne-a plăcut mai mult decât am putut anticipa. Chiar este o întruchipare futuristă.

Singapore

Singapore

Din Indonezia am vizitat doar Bali. Este locul nostru preferat de relaxare, unde ne simțim extraordinar, unde oamenii sunt calzi și ospitalieri, unde extremele se îmbină, unde traiul simplu și luxul se împletesc în fiecare zi la distanță de o stradă. Locul are magia lui și ne-a prins și pe noi în ea.

 1. Aţi avut parte de vreo experienţă care v-a făcut să vă gândiţi serios să nu vă mai întoarceţi niciodată în acel loc? Dacă da, ce s-a întâmplat?

Din fericire, incidentele din Asia au fost minore, avem mai multe situații neplăcute pe acasă de multe ori.

 1. Singurul loc departe de casă în care v-ați vedea trăind pentru totdeauna.

Bali este pe buzele multor călători, iar noi nu facem excepție. Ne-a cucerit. Are ceva acel loc care îmbie oameni cu diferite interese. Deci dacă ar fi un loc unde ne-am muta acela ar fi Bali. Doar că sigur nu am putea sta numai acolo, întrucât Asia de SE este fascinantă și mai avem de descoperit mult din ea.

Bali

 1. Top 5 lucruri pe care să le știi dinainte să pleci într-o astfel de călătorie
 1. Bugetul și planul inițial se schimbă.
 2. Foarte mult din ceea ce ai anticipat se întâmplă diferit.
 3. Oriunde locuiesc oameni veți găsi mâncare, haine și adăpost, așa că nu vă încărcați inutil cu bagaje.
 4. Faceți-vă o asigurare de sănătate bună și o trusă de prim ajutor cu medicamente din țară. În Asia sunt multe contrafăcute și consecințele sunt foarte grave de multe ori.
 5. Informați-vă pe cât puteți din experiențele altora.
 1. Care colț de lume vă face cu ochiul acum? Pe când următoarea călătorie?

Ar fi multe, dar știm că trebuie să le luăm pe rând. Ne gândim să facem o excursie pe motocicletă până în Cipru și să vizităm și Turcia, ne fac cu ochiul și Țările Baltice, dar ce știm sigur este că în iarnă vom reveni pentru o perioadă în Asia. Planul nostru este să plecăm pe perioade mai scurte, dar mai des.

 1. Care este cel mai ciudat lucru de care v-ați lovit în cele 5 luni petrecute în Asia – o traditie bizara etc.?

Nu cred că ni s-a părut ceva foarte ciudat, deși cultura asiatică diferă cu mult față de cea europeană, iar tradițiile sunt de asemenea diferite.

Dacă ar fi să numesc ceva, atunci mă gândesc la felul în care ei se raportează la naștere și la moarte. În unele zone, atunci când cineva se naște, unele femei (cum sunt la noi bocitoarele) plâng, pentru că de-abia atunci începe greul pentru nou-născut. Atunci când cineva moare, tot un fel de bocitoare râd pentru că persoana decedată a scăpat de ce era mai greu, dar și pentru a o ajuta să plece mai repede pe lumea cealaltă și pentru a nu rămâne prinsă între două lumi. Tradițiile legate de viață și de moarte sunt fascinante și văzute foarte diferit de la o cultură la alta. 

 1. Top 3 mâncăruri asiatice preferate

Întrebarea asta ne-a trezit papilele gustative. :)

Păi ar fi așa: Pad Thai, Nasi Goreng și Mango Sticky Rice. În plus față de acestea, deși încă nu am vizitat India, nu am refuza mâncarea indiană și din fericire, în Asia de SE este prezentă cam peste tot. 

Autostop in Bali

Autostop în Bali

 1. Care este cel mai dubios lucru pe care l-ați gustat acolo?

Întrebarea aceasta mă face mereu să zâmbesc. Am mâncat greieri prăjiți și carne de crocodil.

 1. Ați rămas cu vreun regret în urma acestei aventuri?

Nici măcar unul. Am rămas cu o dorință arzătoare de a ne întoarce cât de curând și cu plăcerea de a povesti despre Asia oricui vrea să ne asculte.

 1. Ce i-ați sfătui pe cei care ar vrea să pornească pe urmele voastre, dar nu au curaj?

Recomand Asia, dar nu scurt, pentru două săptămâni de concediu. Mergeți măcar 3 săptămâni și alegeți să o explorați. Incertitudinea și noul fac de multe ori minuni din noi, chiar dacă avem rețineri în a le da un loc pe scena vieții noastre.

Mergeți, vă ajunge și curajul din urmă!

 

În mai 2017, după ce au renunțat la joburile lor și la rutina zilnică,  Ancuța și Cristi au plecat pe o motocicletă până în Maroc și înapoi. După această aventură de 2 luni și jumătate au luat două bilete de avion, doar dus, spre Asia. Le puteți urmări povestea aici: www.applesandgasoline.com.

Surse foto: Ancuta Coman

Articolul urmator
„Metafora puterii: Zidul”, o radiografie profundă a unei societăți scindate într-o distopie captivantă
„Metafora puterii: Zidul”, o radiografie profundă a unei societăți scindate într-o distopie captivantă
Ai supravieţui unei apocalipse?
Incepe quiz
Ai supravieţui unei apocalipse?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.