15 adevăruri evreiești care se învață odată cu înaintarea în vârstă
„Timpul e un sfetnic bun” este o zicătoare plină de sens, fiindcă arată cât de importantă este trecerea anilor. Înaintarea în vârstă înseamnă înțelepciune și pot confirma acest lucru toți oamenii care au bătrâni în jurul lor. Persoanele care trec prin multe experiențe negative de-a lungul vieții capătă experiență și știu să ofere sfaturi celor mai tineri, ghidându-le pașii spre un viitor mai luminos.
Acesta este motivul pentru care bunicii sunt atât de apreciați într-o familie, fiindcă la ei stau toate informațiile cheie pentru buna funcționare a tuturor lucrurilor. Ca să filozofăm până la capăt, putem găsi și un proverb care vorbește despre valoarea și înțelepciunea vârstnicilor – „Cine nu are bătrâni să își cumpere!”. De ce? Pentru că toți avem foarte mare nevoie de vorba lor blândă și de îndrumarea caldă pe care ne-o oferă.
Pe măsură ce îmbătrânim, nu mai vedem la fel de bine, dar observăm din ce în ce mai multe lucruri în jur. Știm să fim atenți la detalii, ne dăm seama de unde pot apărea pericolele și care sunt oamenii de care trebuie să ne ferim. Trecem prin atât de multe experiențe, încât reușim să diferențiem cu exactitate binele de rău. Când nu suntem foarte copți la minte, mai facem greșeli și credeam că alegerile noastre sunt bune, în timp ce ele ne fac atât de mult rău.
Se crede că evreii (locuitorii Israelului) reprezintă cel mai înțelept popor
De ce au atâta înțelepciune? Poate pentru că sunt o națiune veche, a cărei existență a fost menționată încă din Vechiul Testament. Iar originea cunoștințelor lor vine de la Dumnezeu însuși? Hmmm, se poate spune și așa, dar... adevărul este că înțelepciunea lor vine din inteligența nativă.
Din cele aproximativ 7 miliarde de oameni care trăiesc pe Pământ, există 14 milioane de evrei (0,2% din populația totală). Cu toate acestea, peste 20% dintre laureații Premiului Nobel aparțin acestui popor. Interesant rău, nu?
Mai vrei dovezi ca să te convingi de capacitatea lor superioară de înțelegere și de judecare a lucrurilor? Evreii yemeniți au fost primii care au ghicit cum să prăjească boabele de cafea, apoi le-au măcinat și au făcut o băutură din praful obținut.
Ulterior, au deschis primele cafenele din Europa. În prezent, Israelul este lider în ceea ce privește cantitatea de băutură pe bază de cofeină consumată pe cap de locuitor (100 de litri pe an pentru un singur israelian).
Un lucru este clar - „copiii lui Moise” au propria lor viziune asupra lumii și propriul lor umor. Poți înțelege unele dintre afirmațiile rostite de ei doar cu trecerea timpului. Totuși, te poți considera o persoană înțeleaptă dacă reușești să îți dai seama din prima ce vor să spună proverbele evreiești de mai jos:
- „Dacă nu vrei ca o persoană să ți se urce în cap, nu face plecăciuni joase în fața ei.”
- „Să îți fie frică de capra din față, de calul din spate și de prostul din toate părțile.”
- „Este mai bine să râzi decât să plângi.”
- „De la depărtare, niciun om nu pare rău.”
- „Să nu vrei este mai rău decât să nu poți.”
- „Este mai greu să taci decât să vorbești bine.”
- „Dacă viața nu se schimbă în bine, așteaptă - se va schimba în rău.”
- „Când nu ai nimic de făcut, te apuci de lucruri mărețe.”
- „Pe măsură ce îmbătrânești, nu mai vezi la fel de bine, dar observi mai multe.”
- „Nu trebuie să fii înțelept în cuvinte, ci în fapte.”
- „Poți prinde din nou o pasăre pe care o lași liberă, dar un cuvânt care îți scapă printre buze nu mai poate fi prins.”
- „Să nu simți durerea înseamnă să nu fii om.”
- „Să nu inventezi cu gura ceea ce nu vezi cu ochii.”
- „Alege să pierzi cu adevărul și dreptatea, în loc să câștigi cu minciuna și greșeala.”
- „Grijile merg mai bine cu supă decât fără.”
Tu câte dintre aceste proverbe și zicători evreiești ai înțeles? Le-ai deslușit ușor sensul? Nu trebuie să fii neapărat bătrân ca să ai experiență de viață, fiindcă vârsta cronologică (din buletin) și cea biologică (mentalitatea) pot fi diferite.
Surse foto: iStock
Surse articol: Zen, Graciousquotes, Cluber