7 motive pentru care arătăm mai tineri decât părinții noștri la aceeași vârstă

7 motive pentru care arătăm mai tineri decât părinții noștri la aceeași vârstă

Ramona Jurubita

Fotografiile sunt cele mai de preț amintiri și a devenit o normalitate să imortalizăm fiecare moment important din viața noastră. Când ne este dor de o persoană sau de o anumită perioadă, aruncăm o privire în „cufărul cu amintiri” care poate fi reprezentat de un album fizic sau de unul digital.

Te-ai uitat recent pe albumele vechi de familie și ai observat că părinții tăi păreau mai maturi la aceeași vârstă pe care o ai tu acum? Nu ți s-a părut! Este adevărat că lumea în care trăim s-a schimbat destul de mult în ultimii ani și oamenii au la dispoziție toate mijloacele necesare pentru a-și proteja pielea de o îmbătrânire accelerată.

Vom analiza împreună rezultatele obținute de cei de la Bright Side în urma unui studiu în care au încercat să găsească motive pentru a explica această realitate - arătăm mai tineri decât arătau părinții noștri la aceeași vârstă.

Uite ce s-a schimbat de-a lungul anilor:

1. Îmbătrânirea biologică încetinește

Imagine alb negru cu o femeie în tinerețe și imagine color cu o altă femeie la o vârstă apropiată

Sursa foto: UnsplashUnsplash

Conceptul de îmbătrânire nu mai este același ca acum un secol, de exemplu. Pe vremuri, oamenii de 50 de ani erau considerați bătrâni și trecuți deja prin toate etapele vieții, asta pentru că se căsătoreau de tineri, făceau o grămadă de copii și după cinci decenii își vedeau deja și nepoții mari. În zilele noastre, se spune că o persoană de 50 de ani a ajuns la vârsta de mijloc sau la a doua tinerețe.

Ai observat că există oameni cărunți la 30 de ani, în timp ce alții născuți în același an arată ca niște adolescenți? Totul se datorează faptului că fiecare persoană are propriul ceas biologic și acesta nu coincide întotdeauna cu vârsta reală (numărul anilor din buletin). Poți atăta mult mai tânăr/ă dacă ai factori ereditari buni și dacă ai trăit într-un mediu sănătos și armonios.

Cercetătorii americani au ajuns la concluzia că îmbătrânirea biologică din ultimii ani a avut loc mai lent, motiv pentru care generațiile următoare rămân mai tinere, arătând bine mai mult timp.

2. Femeile devin mame mai târziu

Portretele a două femei surprinse în poze vechi.

Sursa foto: PexelsUnsplash

Rezultatele unor studii recente demonstrează că, după ce devin mame, femeile încep să îmbătrânească mai repede. Oboseala și stresul provocate de creșterea unui copil atrag după sine și un dezechilibru la nivelul organismului care devine mai slăbit și mai predispus la îmbătrânire. În plus, se adaugă și grija viitorului fiului sau fiicei.

Această situație apărea mult mai devreme în viețile femeilor din trecut, pentru că ele nășteau primul copil în jurul vârstei de 20 de ani sau chiar mai devreme (în funcție de epoca în care au trăit).

În prezent, multe dintre doamne aduc pe lume copii după 30 de ani, fiind preocupate de carieră și lăsând viața de familie în plan secund. Asftel, semnele de îmbătrânire apar mult mai târziu, în momentul în care se produc schimbări la nivel celular după naștere.

3. Nivelul îngrijirii dentare s-a îmbunătățit

Dantură înainte și după procedeul de albire

Există o legătură foarte mare între dinții noștri și forma feței. Obrajii și buzele se sprijină pe maxilar și pe dinți, iar lipsa danturii poate influența și fizionomia chipului.

Desigur, pielea devine lăsată odată cu înaintarea în vârstă și buzele se subțiază, iar noi putem împiedica acest proces doar prin intermediul intervențiilor chirurgicale. În același timp, lipsa dinților din față ne poate face să arătăm total diferit. De aceea, vizitele regulate la dentist ne ajută cu adevărat să menținem o formă frumoasă a feței pentru mai mult timp.

Domeniul stomatologiei a evoluat considerabil în ultima vreme și orice neajunsuri pot fi corectate sau reparate, dar din păcate, părinții noștri nu au beneficiat de aceleași avantaje acum câțiva ani. Medicina a avansat și oricine poate apela fără teamă la un medic stomatolog, având în vedere că specialiștii vor ști întotdeauna cum să rezolve problemele care modifică fizionomia. Nu trebuie să te mai miri dacă tatăl sau mama ta aveau una dintre buze mai ridicată. Poate a fost de vină imposibilitatea de a opta pentru un aparat dentar.

Citește și: Ce se întâmplă dacă te speli pe dinți de mai mult de două ori pe zi

4. Au apărut produse cosmetice cu SPF

Imaginea unei femei blonde înainte și după utilizarea produselor de protecție solară

Sursa foto: Unsplash

În fiecare an apar pe piață cosmetice noi care au rolul de a menține pielea sănătoasă pentru mai mult timp. Rutina de îngrijire a pielii a devenit un lucru esențial pentru femeile de astăzi, chiar dacă în trecut apa și săpunul erau suficiente. Acum foarte multe doamne și domnișoare simt că nu mai pot trăi fără o grămadă de produse cosmetice pe care le aplică și dimineața și seara. Demachiant, gel de curățare, apă micelară, tonner, mască de față, cremă hidratantă, cremă antirid – oare câte dintre aceste produse au fost nelipsite din procesul de îngrijire al tenului adoptat de mama ta în tinerețe?

Cremele antirid sunt făcătoare de minuni în unele situație, mai ales dacă reprezentantele feminității au grijă să se protejeze de factorii care pot grăbi îmbătrânirea. De exemplu, expunerea la soare poate face pielea să devină predispusă la o îmbătrânire timpurie, dar situația poate fi salvată cu ajutorul unei creme de protecție solară. Oare au auzit mamele și bunicile noastre de SPF în vremea comunismului sau chiar înainte?

5. Acum există mai multe oportunități de distracție

Grup de tineri care se distrează și dansează în aer liber

Sursa foto: Unsplash

Râsul și emoțiile pozitive prelungesc viața și împiedică apariția bolilor. Persoanele optimiste sunt ferite de stres care, la fel ca orice altă boală, ne poate îmbătrâni mai repede. Tinerii vremurilor pe care le trăim au mai multe motive de bucurie și mai multe variante prin care pot experimenta distracția: călătoriile în jurul lumii sunt permise oricui, oricine își poate alege meseria sau profesia visată fără să mai fie influențat de părinți, există o grămadă de mijloace de comunicare prin care pot păstra legătura cu apropiații chiar dacă sunt departe și lista poate continua.

Noile generații văd lumea cu alți ochi și nu se mai lovesc de constrângeri. Este normal ca oamenii să fie mai relaxați, mai optimiști și să arate mai tineri, din moment ce nu se reflectă nicio problemă îngrijorătoare pe fețele lor.

6. Profesiile de actualitate nu au nicio legătură cu munca fizică

Femeie care lucrează de acasă, stând liniștită și relaxată pe canapea

Sursa foto: Unsplash

Tinerii se pregătesc încă din școală pentru viitor și își aleg din timp un domeniu care li se pare sigur și ușor de explorat. Pentru că se gândesc la sănătatea lor, evită să aleagă locuri de muncă solicitante din punct de vedere fizic și învață să se concentreze mai mult pe efortul intelectual. Din acest motiv avem tot mai mulți specialiști în IT, marketing și finanțe.

Aceste profesii garantează salarii mari și ajută la menținerea sănătății creierului care este tot timpul antrenat. În plus, efortul nu se poate compara cu o muncă istovitoare pe câmp sau în fabrici și depozite unde se ridică anumite greutăți sau se lucrează cu tot felul de substanțe toxice.

7. Nivelul de responsabilitate a scăzut

Imagine alb-negru a unei familii responsabile cu doi copii și imaginea unei femei care se distrează, jucându-se ca un copil printre mingi roz.

Sursa foto: UnsplashUnsplash

Tineretul zilelor noastre devine independent mult mai târziu și poate acesta este și cazul tău. Bunicii și părinții noștri au fost forțați de împrejurări să se descurce singuri de mici, să își ia viața în mâini de la o vârstă fragedă și să muncească pentru un trai mai bun. Câți adolescenți nu stau acum în puf și nu trăiesc din banii părinților?

Și teribilismul joacă un rol important în acest subiect. Tinerii vor să experimenteze cât mai multe senzații dar și prelungesc acest proces, dorindu-și să se maturizeze mult mai târziu. Poate ai auzit sau ai folosit deja expresia „vreau să mai copilăresc” și este normal pentru că tot mai multe persoane o folosesc.

Ți se par logice toate aceste explicații? Sigur ai observat că sunt adevărate, făcând comparație între stilul tău de viață și felul în care au trăit părinții tăi.

Citește și: La 53 ca la 20 de ani! Dieta inedită urmată de această bunică, vânată de bărbați care au jumătatea vârstei ei

Surse articol: BrightsideWomansworldMedium

Surse foto: Unsplash, Pexels, iStock

Articolul urmator
Ce spune biserica despre căsătoria dintre frații spirituali de botez. „În aceeași apă, erau botezați soțul și soția sau părinții și copiii"
Ce spune biserica despre căsătoria dintre frații spirituali de botez. „În aceeași apă, erau botezați soțul și soția sau părinții și copiii"
Mai eşti îndrăgostită de iubitul tău? Testul care este mai sincer cu tine decât eşti tu însăți!
Incepe quiz
Mai eşti îndrăgostită de iubitul tău? Testul care este mai sincer cu tine decât eşti tu însăți!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.