Acestea sunt cele mai interesante monumente istorice din Bucuresti

Acestea sunt cele mai interesante monumente istorice din Bucuresti
Cristina Babii
De Cristina Babii
Joi, 10.03.2016

Cuprins

Bucurestiul are atat de multe de aratat! Dincolo de vesnicele probleme ale traficului aglomerat si agitatiei urbane, sta ascuns un oras plin de istorie si de povesti. O plimbare la pas iti dezvaluie o multime de monumente istorice in toata splendoarea lor. Pe langa cele mai interesante dintre ele poate si tu treci zilnic. Hai sa le descoasem secretele!

Monumente istorice impresionante din Bucuresti

Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului - sau Casa Poporului, cum mai este denumit - este cu siguranta unul dintre cele mai impresionante monumente istorice nu doar ale Bucurestiului, ci ale Romaniei. Nu o spunem noi, o spun datele. Are 86 de metri inaltime si 92 de metri sub pamant, 1 100 de incaperi si o suprafata de 330 000 de metri patrati. Potrivit World Records Academy, Casa Poporului este cea mai mare cladire cu scop administrativ din lume, insa nu doar datorita suprafetei, ci si a greutatii. Ca sa iti faci o idee si mai precisa, Palatul Parlamentului depaseste cu 2% volumul piramidei lui Keops din Egipt!

 

Insa fosta Casa Republicii, cum era denumita in perioada comunista, nu se mandreste doar cu suprafata exteriora, cladirea avand, de asemenea, un interior impresionant si o istorie la fel de speciala. A fost o parte din proiectul „Bucuresti”, care a inceput in anul 1978; dupa cutremurul devastator care a avut loc cu un an inainte, Nicolae Ceausescu a vrut sa reconstruiasca Bucurestiul, sa ii dea un suflu nou. Lucrarile au inceput in anii 1980 si, pentru ca santierul sa inceapa, a fost nevoie ca multe alte cladiri sa dispara (printre care si Arhivele Nationale si Stadionul Republica), dar si ca peste 40 000 de oameni sa fie relocati.

Palatul Parlamentului a „inghitit”, potrivit estimarilor facute la sfarsitul anilor '80, peste 3 miliarde de euro, 5 500 de tone de ciment, 7 000 de tone de otel, 3 500 de tone de cristal, 200 000 de metri cubi de sticla, 220 000 de metri patrati de covoare si 2 800 de candelabre.

Inca un lucru interesant: cladirea monumentala a fost denumita „Casa Poporului” pentru ca, in pofida furiei oamenilor care au catalogat-o drept o cladire hidoasa, acestia si-au dat seama ca s-au investit sume colosale pentru a o pune pe picioare. Si poporul a fost cel care a indurat atatea nedreptati in perioada dinaintea Revolutiei, asa ca el participase in mod indirect la constructia Palatului Parlamentului. Vezi si cum arata cele mai ciudate cladiri din lume!

Ateneul Roman

 

Unul dintre cele mai emblematice monumente istorice din Bucuresti a fost construit in doi ani (1886-1888) si a dat nastere unei campanii de strangere de fonduri care a ramas in amintirea publica, „Dati un leu pentru Ateneu”. De fapt, Ateneul Roman, care in prezent adaposteste si Filarmonica „George Enescu”, a avut ca scop suprem adapostirea culturii si a artei - aici s-au desfasurat, de la inaugurare, numeroase expozitii de pictura, concerte sau conferinte literare.

Pe locul in care se afla in prezent edificiul, pe Calea Victoriei, in Piata George Enescu, ar fi trebuit sa se construiasca un circ, fundatia fiind deja turnata atunci cand s-a schimbat destinatia cladirii. Sala Ateneului Roman adaposteste 1 000 de locuri si are o acustica impecabila, datorita cupolei imense. Un alt aspect interesant: fresca din interior, la care a lucrat vreme de 5 ani pictorul Costin Petrescu, evoca intreaga istorie a poporului roman.

Palatul Cotroceni

 

Actuala resedinta oficiala a presedintelui Romaniei, Palatul Cotroceni, a fost, pe rand, manastire, resedinta domneasca de vara, palat regal, palat al pionierilor in perioada comunista. Cu o poveste veche de trei secole, pe domeniul unde se afla Palatul Cotroceni, unul dintre cele mai impozante monumente istorice din Bucuresti, a fost ridicata de Serban Cantacuzino, domn al Tarii Romanesti, o manastire. Asta se intampla in 1682. Mai bine de 200 de ani mai tarziu, Regele Carol construieste alaturi de lacas un palat in care se refugia alaturi de regina Elizabeta in zilele de vara.

Cladirea a devenit Palat al Pionierilor atunci cand comunistii au nationalizat fostul palat regal - pana in 1976 a avut aceasta functie. Dar, apoi, cutremurul a lovit dur si a daramat aproape in intregime Palatul Cotroceni. Toate incaperile au fost reconstruite respectand indeaproape imaginile din trecut. Acum, in aripa noua a Cotrocenilor se afla Administratia Prezidentiala - locul in care presedintele Romaniei lucreaza zi de zi.

Arcul de Triumf

 

Din anul 2010, Arcul de Triumf este inscris pe lista de monumente istorice din Bucuresti, insa istoria lui este una graitoare. Actualul Arc a fost construit in perioada 1921-1922 pentru a comemora victoria Romaniei in Primul Razboi Mondial. Spunem „actualul” pentru ca, inainte de Arcul de Triumf pe care il stim acum, au mai fost construite alte cinci in Capitala!

Imediat dupa terminarea razboiului a fost construit, in acelasi scop, un alt Arc, insa soarta sa a fost pecetluita de vremea rea, pentru ca s-au folosit materiale atat de proaste, incat nu rezista nici macar in fata unor rafale de ploaie si vant. La forma sa actuala, care are o inaltime de 27 de metri, s-a ajuns dupa ce s-a luat decizia de a construi un monument cu caracter definitiv - arhitectul Petru Antonescu s-a inspirat dupa modelul Arcului de Triumf din Paris. Dupa mai multe improvizatii ale basoreliefurilor exterioare si la presiunea publicului, care contesta vehement starea deplorabila in care ajunsese un monument atat de reprezentativ pentru tara in anii '30, in 1936 Arcul de Triumf primeste mai multa atentie si este „sculptat” in granit de Deva. Tot arhitectul Petru Antonescu se ocupa de fatada monumentului, insa de aceasta data cu mai multa migala.

Arcul de Triumf a avut totusi mult de suferit in regimul comunist, cand, de pilda, portretele Regelui Ferdinand si al Reginei Maria au fost distruse si inlocuite cu modele de flori. Abia dupa Revolutie au fost montate doua medalioane de bronz reprezentand chipul regelui si al reginei.

Hanul lui Manuc

 

Cunoscutul Han al lui Manuc a fost construit in urma cu peste doua secole de negustorul armean Manuc Bei (Manuc Mirzaiam). Cladirea a trecut prin multe administratii pentru a ajunge ceea ce este in prezent, un impunator restaurant cu peste 150 de locuri in interior si 400 de locuri in curte. Istoria hanului este una zbuciumata: dupa ce trece prin mai multe maini, ajunge, in 1862, sa fie cumparat de Lambru Vasilescu, care face investitii mari pentru a restaura cladirea si ii schimba numele in „Marele Hotel Dacia”. Cativa ani mai tarziu, aici se tineau spectacole de teatru si numere de iluzionism, precum si baluri mascate.

Ca mai toate cunoscutele monumente istorice din Bucuresti, si Hanul lui Manuc a trecut prin procesul de nationalizare, in anii 1950. De fapt, planul lui Ceausescu a fost sa il darame pentru a largi Piata Unirii, insa a fost oprit de arhitectul sau. In 2007, hanul a fost redat printului Constantin Cantacuzino care s-a straduit sa ii redea stralucirea de odinioara, iar in 2015 conducerea restaurantului a fost preluata de Dragos Petrescu, care a promis ca, la finalizarea lucrarilor de renovare, va avea vanzari de peste 2 milioane de euro.

Palatul CEC

 

Palatul Casei de Depuneri, Consemnatiuni si Economie - sau Palatul CEC, cum este cunoscut astazi - este situat pe terenul unde, pana in 1875, se aflase manastirea „Sfantul Ioan cel Mare”. Cladirea actuala, realizata dupa demolarea primului sediu construit imediat dupa demolarea manastirii, a fost conceputa de arhitectul Paul Gottereanu; piatra de temelie a fost pusa in anul 1897, in prezenta Regelui Carol I al Romaniei si a Reginei Elisabeta.

Din anul 1900, cand a fost terminata constructia, CEC-ul nu a mai suferit modificari notabile. In prezent, aici isi are sediul CEC Bank, urmasa a fostului CEC.
Strazile Bucurestiului au o puternica incarcatura istorica. Marturie stau toate aceste impunatoare monumente istorice pe care trebuie sa le admiri daca vizitezi micul Paris.

Tie ce monumente istorice din Capitala ti-au placut cel mai mult?

Sursa foto: worldwideromania.com, rfi.ro, adevarul.ro, paginadebanci.ro, turistderomania.ro, unknownbucharest.com, worldwideromania.com

Articolul urmator »
Cele mai frumoase locuri de vizitat în Nottingham
Cele mai frumoase locuri de vizitat în Nottingham
Raluca Margean | Marţi, 27.02.2024
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ne găsești pe