Adevărul șocant despre "ness"! Ce bei, de fapt, și ce efecte are asupra organismului tău

Adevărul șocant despre "ness"! Ce bei, de fapt, și ce efecte are asupra organismului tău

Ramona Jurubita

De câte ori ai zis „merg să-mi fac un ness”? Sau de câte ori i-ai auzit pe cei din jurul tău spunând că sunt băutori înrăiți de ness? Ei bine, adevărul este că ne exprimăm greșit, fiindcă „ness” nu este un tip de băutură pe bază de cafea, ci un termen transmis din generație în generație, indicând denumirea comercială a unui praf de cafea solubilă. Este, practic, o asociere făcută în baza asemănării unor produse. Pare să aibă sens, nu?

În mod corect, ar trebui să folosim sintagmele „cafea solubilă” sau „cafea instant”, pe care însă le preferă tot mai puțini români. Așa-zisul „ness” este produs din prelucrarea boabelor de cafea Robusta, provenită de la o specie de arbore de cafea originar din centrul și vestul Africii Subsahariene. Boabele acestea au o aromă mai puternică, deși sunt mai ieftine decât multe alte sortimente găsite pe piață. Robusta nu are un preț mai mic pentru că este mai slabă sau mai proastă, ci pentru că se cultivă mai ușor. De exemplu, plantațiile de Robusta nu necesită la fel de multă îngrijire ca plantațiile de Arabica.

Vrei să știi cum le recunoști și cum faci diferența între ele? Boabele de cafea Arabica au o formă ovală și sunt maro deschis, iar boabele de cafea Robusta au o formă rotundă și o culoare maro închis.

Trei boabe de cafea așezate pe un fundal alb

Cum se obține cafeaua solubilă

Cafeaua solubilă este, de fapt, un amestec între cafea și apă. Acel praf sau acele particule granulate se pot obține cu ajutorul uneia dintre cele două tehnologii existente: spray-drying sau freeze-drying.

Metoda spray drying
Soluția de cafea este trecută printr-un jet continuu de aer fierbinte la capătul unui cilindru înalt, iar pe măsură ce picăturile cad, ele se usucă și se depun pe fundul cilindrului sub formă de pulbere fină.

Metoda freeze-drying
Soluția de cafea este înghețată la -40°C, astfel încât se formează o pojghiță subțire, care va fi apoi spartă în bucățele mici. Granulele formate sunt apoi puse în camere de vacuum. Vacuumul scade temperatura de fierbere a apei și particulele se evaporă chiar și la temperaturi atât de scăzute, menținând aroma cafelei și lăsând în urmă granule de cafea instant.

Care sunt diferențele dintre cafeaua solubilă și cafeaua clasică

Mulți ar spune că prima este mai tare, doar pentru că are un gust mai pregnant, adică este mai amară. Adevărul este însă altul!

În urma unor analize amănunțite, specialiștii au ajuns la concluzia că ness-ul este mult mai slab comparativ cu o cafea obișnuită. Dacă nu crezi, poți face un test simplu, cu o cană de 250 de ml. La un astfel de recipient, se recomandă folosirea a nu mai mult de două lingurițe de cafea solubilă. Dacă vei depăși concentrația recomandată, s-ar putea să simți palpitații sau să ai alte efecte adverse neplăcute.

Persoană care ține în mână o ceașcă umplută pe jumătate cu granule de cafea solubilă

Potrivit site-ului sursadesanatate.ro, o ceașcă de cafea de 150 ml are aproximativ 80 mg de cafeină, spre deosebire de o ceașcă de 150 ml de cafea instant, care are în jur de 50 mg de cafeină. Asta înseamnă că o ceașcă de ness nu îți va influența în mod negativ starea de spirit sau de sănătate. Problemele sunt date, de fapt, de cantitatea de cafea pe care tu alegi să o dizolvi în apa din cană. Dacă nu ții cont de sfaturile specialiștilor, apar palpitațiile pe care multă lume le asociază în mod eronat cu tipul de băutură în sine. Așadar, nu cafeaua este de vină, ci dozajul posibil greșit.

Asta înseamnă inclusiv că ness-ul nu este nici pe departe mai periculos pentru sănătate decât o cafea obișnuită. Singurele diferențe reale între cele două sunt doar sortimentul de boabe din care provin și gustul.

Important de menționat este și modul diferit de preparare. Ness-ul se poate bea imediat, după ce se toarnă apă fierbinte sau rece peste pudră sau peste granule (ness-ul se poate găsi sub aceste două forme). Fiind cafea solubilă, se dizolvă complet în apă, așa că nu lasă deloc urme de zaț, spre deosebire de cafeaua obișnuită. Aceasta din urmă lasă acea substanță depusă pe fundul cănii sau în recipientului în care a fost preparată (ibric/filtru/espressor).

Ține minte că specialiștii de la „Johns Hopkins” University sunt de părere că o cafea băută înainte de un examen crește puterea de concentrare și de memorare a celor care învață!

Cele 10 beneficii ale cafelei pe care nu le stiai!

Surse foto: iStock, Freepik

Surse articol: SursadesanatateArtaceaiuluiForbesRealitateaAdevarul

Articolul urmator
Detoxifierea organismului după Crăciun și Revelion. Ce ne sfătuiește nutriționistul Cristian Mărgărit
Detoxifierea organismului după Crăciun și Revelion. Ce ne sfătuiește nutriționistul Cristian Mărgărit
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?
Incepe quiz
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.