Alinierea planetelor, între mit și adevăr. Află dacă ne influenţează sau nu modul în care sunt poziţionate pe cer

Alinierea planetelor, între mit și adevăr. Află dacă ne influenţează sau nu modul în care sunt poziţionate pe cer

Redactor Andreea Baluteanu

Alinierea planetelor este de ceva vreme motiv de griji și un semnal de alarmă pe care îl trag atât unii astronomi, dar și astrologi. Astfel, deși poziționarea celor 8 planete majore ale Sistemului Solar pe aceeași linie este extrem de rară, evenimentul stârnește panică în rândul populației, fiind considerat sursă majoră de catastrofe naturale, dar și influență nefastă în viața noastră.

Azi vorbim despre alinierea planetelor, între mit și adevăr. Vezi dacă acest fenomen chiar are repercusiuni dramatice asupra vieții noastre și află dacă într-adevăr este cazul să te temi!

Ce înseamnă alinierea planetelor?

Alinierea planetelor reprezintă un fenomen astrologic rar întâlnit, presupunând poziționarea acestora aproximativ pe aceeași linie. Firește, nu vorbim despre o aliniere exactă, ci de una aproape precisă. Acest fenomen, care este discutat mai ales de astrologi și mai rar de astronomi, ce îl consideră neobișnuit, dar neglijabil, a avut loc ultima dată în anul 561 î.Hr. și va urma cândva în 2584. Alinieri mai puțin exacte s-au petrecut însă la intervale mai apropiate, considerându-se că se desfășoară la aproximativ 500 de ani distanță una de alta.

planete

Firește că alinierile a mai puține planete sunt mai frecvente, acestea având loc fără o ciclicitate anume. De exemplu, în 2016, locuitorii emisferei nordice au putut admira frumoasa aliniere a planetelor Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn, vizibilă în dimineața zilei de 26 ianuarie. Întorcându-ne mai mult în timp, în 2002 am putut admira alinierea acelorași planete, strălucind pe cer cu Luna precum o bijuterie sclipitoare în centrul lor.

Care sunt consecințele? Extrem de neglijabile, spun oamenii de știință. E adevărat că alinierea planetelor poate produce un efect gravitațional subtil asupra Pământului, dar nu există temei de griji cu privire la eventualele catastrofe sau fenomene astrologice îngrijorătoare.

De partea cealaltă, pot exista totuși aspecte pozitive: de exemplu, în anii 1970, NASA s-a folosit de alinierea dintre Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun pentru a cerceta mai bine suprafața acestora. Dat fiind faptul că un asemenea fenomen se va mai desfășura după 175 de ani, nu putem decât să ne bucurăm că am avut de partea noastră tehnologia necesară.

Alinierea planetelor: de unde atâta teamă?

Precum în numeroase alte aspecte ale societății noastre, există o prăpastie imensă între opiniile specialiștilor și numeroase teorii propagate de așa-ziși „cunoscători”. Astfel, sunt numeroase voci care leagă alinierea planetelor de catastrofe naturale sau de evenimente tragice pe plan astrologic.

Care sunt principalele revendicări? S-a spus despre alinierea planetelor că poate provoca dezastre precum cutremurele sau inundațiile sau, și mai departe în cursul istoriei, că poate anula gravitația Pământului. Dacă până acum nu am văzut oameni plutind în spațiu pentru că planetele s-au regăsit pe aproximativ aceeași linie pe cer, adepții teoriei dezastrelor naturale au câteva argumente de partea lor, aducând aminte de cutremurele de 7 grade pe scara Richter, de intensificarea activității vulcanilor sau de seisme în oceane, toate petrecându-se în preajma alinierilor.

femeie planete

E doar o coincidență, spun specialiștii. „Dacă ești îngrijorat de efectele gravitaționale ale unei asemenea alinieri, nu mai fi”, insistă specialiștii de la Science Focus, subliniind că atracția este neglijentă pe Pământ.

O explicație mai cuprinzătoare ne este oferită și de Valentin Grigore, Președintele Societăţii Astronomice Române de Meteori (SARM), care a declarat, pentru adevărul.ro: „Nu se întâmplă absolut nimic. Nu are nicio legătură nici cu sfârşitul lumii, cu mareea sau cu vreun cutremur. E un fenomen care s-a întâmplat de nenumărate ori de-a lungul istoriei. Nu are un ciclu anume, dar se întâmplă. Au mai fost astfel de alinieri de vreo trei ori în ultimii 30 de ani. Nu e ceva extrem de rar. Speculaţiile se fac pe seama faptului că sunt aliniate şi că au o influenţă asupra Pământului, dar sunt pure speculaţii. Nu e nimic real. E frumos de urmărit fenomenul şi chiar îl recomand.”

Cu alte cuvinte, alinierea planetelor este un fenomen astronomic spectaculos, interesant, pitoresc mai ales de pe Pământ, dar complet inofensiv. Dacă vrei totuși să găsești o cauză a ultimelor catastrofe de pe Terra, încălzirea globală și dezastrele provocate de om, nu de planete, au o încărcătură mult mai puternică.

Citește și despre „aurul nebunilor” și află cum anume poate salva lumea de la pieire. Iar dacă ești pasionată de întinderile de necuprins ale Universului, amintește-ți despre una dintre descoperirile uluitoare ale astronomilor, cele 7 planete asemănătoare cu Pământul.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Nu există taxe pentru nunți, botezuri și înmormântări. Preoții care cer bani enoriașilor pentru aceste slujbe pot fi reclamați
Nu există taxe pentru nunți, botezuri și înmormântări. Preoții care cer bani enoriașilor pentru aceste slujbe pot fi reclamați
Ce bărbat este în stare să îți aducă luna de pe cer?
Incepe quiz
Ce bărbat este în stare să îți aducă luna de pe cer?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.