Nu Skin

Baneasa Shopping City prezinta cele mai ingenioase inventii ale roboticii romanesti

Mihaela Dobre
Vizitatorii vor putea interactiona cu cele mai noi proiecte de robotica realizate de X-Projects, intre 7 si 13 aprilie.

Grand Cosmos, spatiul expozitional din Baneasa Shopping City, prezinta incepand de astazi pana pe 13 aprilie, un segment dedicat roboticii romanesti. Aici, X-Projects, Asociatia studentilor si inginerilor cu activitate tehnico-stiintifica va prezenta pasionatilor de robotica cele mai recente inventii ale sale. Zona roboticii romanesti face parte din expozitia interactiva The Robot Zoo care dezvaluie mecanismul functionarii animalelor prin reprezentarea biomecanicii unor exemplare robotizate de mari dimensiuni.

Robotii vedeta ai X-Projects sunt meduza robot, pestele-robot, robotul subacvatic si quadcopterul, toate realizari ale echipei X-Projects, ce numara peste 30 de ingineri si studenti romani pasionati de robotica si biomecanica. Robotii sunt ganditi sa aiba folosinta in monitorizarea schimbarilor mediului oceanic si marin, a nivelului de poluare, in a inregistra ori fotografia viata marina sau au ca scop gasirea de obiecte pierdute. 

Meduza robot

Meduza robot imita comportamentul natural al organismului marin, care se inchide si se deschide precum o umbrela. Cu opt brate si un invelis transparent, meduza robot dispune de 4 motoare electrice ce sunt folosite pentru a misca bratele la viteze diferite, creand astfel reactii distincte. In acest fel se poate misca in diverse directii si poate evita obstacole. Acest robot poate fi folosit pentru monitorizarea schimbarilor mediului acvatic si pentru a inregistra ori fotografia viata marina.

Pestele robot a fost dezvoltat pentru a intelege mai bine caracteristicile biomecanice si hidrodinamice ale unui peste, elemente ce ii vor putea ajuta pe viitor pe tinerii inventatori sa poata construi vehicule ce pot fi utilizate in apa, mai eficiente si autonome, folosind forme noi de propulsie.

Alt robot care va starni interesul vizitatorilor si care se dovedeste a fi foarte util in experienta exploratorilor este robotul subacvatic. Dotat cu o camera video, acesta poate fi folosit pentru inspectiile video subacvatice in scopul gasirii de obiecte pierdute.

Pe perioada celor sapte zile, membrii echipei X-Projects vor lucra la dezvoltarea a noi roboti, oferind detalii atat despre aceste proiecte si pasii ce trebuie parcursi pentru realizarea lor, cat si despre robotii expusi.

Asociatia X-Projects a prezentat la finalul anului trecut meduza robot si pestele robot in cadrul expozitiei RobotSafari, organizata in prestigiosul muzeu Science Museum din Londra. In ultimii ani, echipa a participat si a castigat locuri fruntase la diverse competitii internationale si nationale precum NASA's Third Annual Lunabotics Mining Competition ce a avut loc in Florida, Robochallenge, Infomatrix  sau Salonul de Inventica al Targului International Gaudeamus. Mai multe informatii despre proiectele X-Projects se gasesc pe www.xprojects.ro .

Spatiul dedicat roboticii romanesti face parte din programul platformei educative Universitatea Cosmos, care isi propune sa completeze experienta vizitatorilor prin sustinerea de activitati educative conexe expozitiei The Robot Zoo. Astfel, pentru a oferi un cadru mai amplu dedicat domeniului biomecanicii si roboticii, Grand Cosmos a incheiat un parteneriat cu Facultatea de Inginerie Mecanica si Mecatronica din cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti. Studentii facultatii conduc tururi ghidate in cadrul expozitiei, oferind copiilor si elevilor un plus de cunostinte generale despre lumea animalelor prin prisma roboticii.

Grand Cosmos este situat in aripa de nord a Baneasa Shopping City, in cadrul Galeriei Carrefour, fiind parte integrata a Grand Entertainment, divizia de leisure si divertisment a companiei Baneasa Developments ce include Grand Cinema & More si Grand Combo. Mai multe detalii se gasesc pe  www.grandentertainment.ro.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!