Bune maniere in societate: tu stii cum sa te porti corespunzator?
Cuprins
Bunele maniere reprezinta un set de comportamente conventionale cu ajutorul carora putem fi mai civilizati si mai atenti fata de cei din jur. Lipsa bunelor maniere poate pune orice persoana in dezavantaj in interactiunile sociale pe care le are, motiv pentru care este foarte important sa invatam sa ne comportam corespunzator in diferite situatii.Comportamentele care tin de bunele maniere difera de la o cultura la alta. Traditia este o componenta importanta a manierelor, impreuna cu religia si statutul social. Ceea ce se considera a fi politicos pentru un european, de exemplu, poate privit ca nepotrivit si deplasat de catre un asiatic. Atunci cand vizitezi alte culturi este important sa te informezi despre obiceiurile si buna conduita in societatea respectiva.
Lista bunelor maniere in societate poate fi privita cu o oarecare teama, deoarece este foarte lunga si pare complicata. Adevarul este insa, ca o buna conduita se rezuma la a-i trata pe cei din jur cu respect si curtoazie si a nu actiona in moduri care i-ar putea deranja. De la acest concept pornesc toate regulile bunelor maniere si oricine doreste sa aiba un comportament potrivit ar trebui sa stie macar o parte dintre acestea.
Iata cateva reguli referitoare la bunele maniere in societate.
Bunele maniere la cina
Chiar daca traim intr-o epoca suficient de libera si nonconformista, ar trebui sa ne straduim sa fim mai atenti cu oamenii din jur. Bunele maniere nu ar trebui sa lipseasca atunci cand stam la masa. Fie ca este vorba de felul in care mancam, modul in care servim vinul sau felul in care interactionam cu ceilalti, regulile bunelor maniere la masa sunt obligatorii pentru a nu ne face de ras. Atunci cand iesim sa luam cina in oras, cu prietenii sau cu iubitul, ar trebui sa tinem cont de urmatoarele aspecte:
- daca te afli la masa cu 8 sau mai putini oaspeti, asteapta ca toata lumea sa fie servita si ca gazda sa inceapa sa manance inainte de a incepe la randul tau sa mananci. Daca te afli la o masa de banchet, cu foarte multi invitati, este in regula sa incepi sa mananci dupa ce au inceput cateva persoane din jurul tau.
- nu iti pune lucrurile pe masa, fie ca este vorba de geanta, cheile de la masina, telefon sau ochelarii de soare.
- nu trimite mesaje in timp ce esti la masa cu alti oameni. Acest obicei a devenit atat de uzual, incat nici nu ne mai dam seama ca de fapt este foarte nepoliticos. Daca este neaparata nevoie sa verifici telefonul, ar trebui sa te scuzi, altfel risti sa faci persoana cealalta sa se simta neimportanta.
- nu face poze cu mancarea din farfurie, chiar daca arata absolut minunat. Stim ca poate fi o imagine perfecta cu care sa te lauzi pe Facebook sau Instagram, dar nu este politicos.
- comanda acelasi numar de feluri ca si persoana cu care cinezi, pentru a evita situatiile jenante in care trebuie sa asteptati unul dupa celalalt. Daca esti gazda, ai grija sa mananci intr-un ritm destul de lent, astfel incat invitatul sa nu se simta obligat sa manance repede.
Acestea sunt doar cateva dintre aspectele care tin de o conduita corecta. Exista, insa, o lista intreaga cu reguli de bune maniere la masa, pe care trebuie sa o parcurgi pentru a putea face o impresie buna celor din jur.
Bunele maniere la petreceri: arta conversatiei
Petrecerile poate erau haotice in adolescenta, cand nimeni nu se preocupa de conduita. Acum insa, bunele maniere pot face diferenta intre o petrecere reusita si una esuata. Cea mai mare parte a regulilor de bune maniere la o petrecere este legata de arta conversatiei, mai exact de modul in care stii sa incepi una si sa o intretii. Abilitatile de comunicare difera de la persoana la persoana si tin de un talent innascut, dar si de exercitiu.
Iata cateva reguli pentru o buna conduita in ceea ce priveste conversatia:
- poarta-te ca si cum ai fi gazda, nu musafir: vorbeste cu oameni care stau singuri sau cu cei care par sa se simta inconfortabil. Fa-le cunostinta celor din jur si nu te teme sa te apropii de oamenii pe care nu ii cunosti. Important este sa nu te gandesti numai la propriul confort.
- fii placuta, vesela si energica atunci cand socializezi la o petrecere, indiferent de starea pe care o ai. Daca ai avut o zi proasta, acesta nu este un motiv sa iti versi amarul pe altcineva sau sa le povestesti altora experientele tale negative.
Sursa foto: www.setupparty.com
- asculta mai mult decat vorbesti, deoarece nimic nu este mai placut pentru cei din jur decat sa vada ca sunt ascultati si ca trezesc interes.
- evita conversatiile legate de accidente si boli si glumele si limbajul fara perdea. De asemenea, alege subiecte cat mai neutre - daca te arunci in altele mai controversate, este posibil sa ii faci pe ceilalti sa se simta prost.
- nu face comentarii negative la adresa gazdei, casei, mancarii sau invitatilor - nu se stie niciodata cine te poate auzi sau daca persoana cu care vorbesti a ajutat la organizarea evenimentului.
Bunele maniere sunt modul cel mai eficient prin care te poti face placuta in societate. Cu ajutorul acestora iti arati atentia si bunavointa fata de cei din jurul tau, iar rasplata nu va intarzia sa apara.