Când se trece la ora de vară în 2017? Află cum te afectează

Când se trece la ora de vară în 2017? Află cum te afectează

Roxana R

Trecerea la ora de vară are loc în ultimul weekend din martie, iar în 2017 schimbarea are loc în noaptea de 25 spre 26 martie. Această modificare va avea loc simultan în toate statele Uniunii Europene.

În 2017, trecerea la ora de vară va avea loc în noaptea de sâmbără, 25 martie, spre dumincă, 26 martie. Ceasurile se vor da cu o oră înainte, astfel încât ora 3:00 va deveni ora 4:00. Practic, ziua de 26 martie va fi cea mai scurtă din an, având numai 23 de ore în loc de 24.

Această schimbare, de la ora de vară la cea de iarnă, are loc în fiecare an și este gândită pentru a putea profita mai bine de lumina naturală și pentru a consuma mai puțin curent electric.

Ideea schimbării orei a fost propusă prima dată de George Vernon Hudson, un entomolog din Noua Zeelandă, în anul 1895. În prezent, 110 țări din întreaga lume folosesc acest sistem de schimbare a orei – trecerea de la ora de iarnă la cea de vară și invers.

ceas, ora de vara

În România, sistemul a fost introdus prima dată în 1932. Ora de vară începe în ultima duminica din martie și se încheie în ultima duminică din octombrie. Nu a fost însă mereu așa. Între anii 1933-1940, ora de vară începea în prima duminică din aprilie și se încheia în prima duminică din octombrie. În perioada 1941-1979, autoritățile au renunțat la schimbarea orei. Sistemul a fost reintrodus în 1979. De atunci și până în 1996, ora de vară începea la sfârșitul lui martie și se termina la sfârșitul lui septembrie. Abia din 1997 s-a stabilit regula actuală, care este în conformitate cu normele europene.

Cum te afectează schimbarea orei

Schimbarea orei poate fi stresantă pentru organism, dând peste cap ritmul circadian, care dictează când să te culci și când să stai trează. Problema apare mai ales când se trece la ora de vară, pentru că se pierde o oră de somn. Ne trezim, de exemplu, la ora 7 dimineața, dar pe ora veche este, de fapt, 6 dimineața.

Pentru a reduce cât mai mult efectele negative ale modificării orei, autoritățile au decis ca schimbarea să aibă loc în weekend. Astfel, oamenii au timp să se adapteze, deși medicii avertizează că organismul se adaptează abia după o săptămână de la schimbare.

Din cauza acestor probleme, în unele țări nu se mai schimbă ora deloc. Spre exemplu, în Belarus este adoptată permanent ora de vară, din anul 2011. Ora de vară a fost adoptată parmanent și de Rusia, din 2011 până în 2014, când a trecut permanent la timpul standard (UTC+3 ore). Turcia a luat această decizie în septembrie 2016. Nici Islanda nu folosește sistemul de schimbare a orei.

Vezi și: Ce efect benefic au asupra ta filmele la care plângi? Vezi explicația!

Surse foto: Pexels

Articolul urmator
Semnificatia orei 3:33 si de ce este denumită și "Ora Diavolului"
Semnificatia orei 3:33 si de ce este denumită și "Ora Diavolului"
Ce trasatura de caracter te domina cand esti nervoasa?
Incepe quiz
Ce trasatura de caracter te domina cand esti nervoasa?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.