Ce efect benefic au asupra ta filmele la care plângi? Vezi explicația!

Ce efect benefic au asupra ta filmele la care plângi? Vezi explicația!

Roxana R

Dacă și tu plângi când te uiți la filme care te emoționează, nu trebuie să te rușinezi. Psihologii spun că este sănătos să faci asta și este chiar recomandat să vizionezi destul de des filme la care plângi.

Când te uiți la un film emoționant, deseori te atașezi de un anumit personaj. De aceea, când el moare sau suferă, te simți afectată și uneori chiar plângi, chiar dacă știi că personajul nu este real. Psihologul Jennifer Barnes, de la Universitatea din Oklahoma, spune că o relație de acest fel cu un personaj de ficțiune este perfect normală.

„Creierul nostru nu face diferența între o relație reală și una imaginară. De aceea, aceste prietenii unidirecționale ne aduc beneficii în viața reală”, precizează Jennifer Barnes pentru publicația Time. Astfel, dacă te atașezi de un personaj dintr-un film, te vei simți mai puțin singură și vei câștiga încredere în tine.

Însă, atunci când personajul de care te-ai atașat suferă sau moare, vei simți o suferință reală. Practic, ai petrecut ore întregi alături de acel personaj, el ți-a devenit prieten, este normal să fii supărată. De aceea, dacă te uiți la filme la care plângi, vei simți o suferință, o pierdere cât se poate de reală. Din punct de vedere psihologic este perfect normal, la fel și plăcerea paradoxală pe care o simți în aceste momente: chiar dacă suferi, tot îți place filmul, vrei să îl urmărești în continuare.

De ce îți place să te uiți la filme la care plângi

Fenomenul acesta este numit „paradoxul tragediei” și a fost observat încă din Antichitate, când se puneau în scenă celebrele tragedii grecești la care oamenii asistau cu multă plăcere. O explicație a acestui ciudat fenomen este catharsisul – purificarea prin emoții negative. Urmărind filme la care plângi, emoțiile tale negative se vor concentra pe acea poveste și astfel vei scăpa de ele. De asemenea, studiile au demonstrat că oamenii se simt mai bine după ce plâng.

O altă explicație aduce în discuție meta-emoțiile, adică ce simțim despre anumite sentimente pe care le avem. De exemplu, dacă plângi din cauză că personajul tău favorit suferă în film, te vei simți bine pentru că această suferință îți demonstrează că ești empatică, sensibilă.

O cercetare realizată de Jennifer Barnes arată că, dacă te uiți deseori la filme la care plângi, vei învăța să citești mai bine sentimentele și intențiile oamenilor. Astfel, îți vei dezvolta inteligența emoțională. Un studiu recent a demonstrat că persoanele care se uită la filme emoționante pot să interpreteze mai bine emoțiile de pe chipul altor oameni. Un studiu similar realizat în 2013 a arătat că și persoanele care citesc literatură dezvoltă o inteligență emoțională similară.

Psihologii cred, de asemenea, că vizionarea unor filme sau emisiuni la care plângi te poate face să devii o persoană mai altruistă, mai bună, care înțelege mai bine problemele celor din jur. Barnes avertizează însă asupra unei probleme pe care a întâlnit-o deseori la subiecții cu care a lucrat. De multe ori, ajungi să simți mai multă empatie pentru un personaj care nu există decât pentru o persoană reală care suferă.

De aceea, este important să investești emoție într-un film, dar cu limită, pentru ca acest lucru să nu-ți afecteze viața. Însă nu ezita să urmărești în continuare filme la care plângi, pentru că acest lucru este benefic pentru tine, cât timp nu treci peste o limită.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Superstiții din popor care-ți arată că un bărbat se gândește intens la tine
Superstiții din popor care-ți arată că un bărbat se gândește intens la tine
Alege-ți filmele preferate și află când vei ajunge să te căsătorești
Incepe quiz
Alege-ți filmele preferate și află când vei ajunge să te căsătorești

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.