Castelul Bran: ghid complet de vizitare

Castelul Bran: ghid complet de vizitare

Redactor Raluca Margean

Construit cu peste șase secole în urmă, pe o stâncă abruptă la marginea Transilvaniei, Castelul Bran este astăzi unul dintre cele mai faimoase și vizitate castele din România. De-a lungul anilor, el a jucat un rol important în apărarea graniței Transilvaniei și a fost martor la multe schimbări și administrații. Află din acest articol mai multe despre istoria Castelului Bran și semnificația acestuia!

Cum a fost construit Castelul Bran?

Construcția inițială a castelului a fost realizată în secolul al XIII-lea (anul 1211) de cavalerii teutoni stabiliți în regiune. Ei au ridicat o fortăreață (”poartă”) pentru a apăra granița de sud-est a Transilvaniei de turci (cumani și pecenegi).

Un secol mai târziu, în anul 1377, când Transilvania era sub stăpânire maghiară, regele Ungariei Ludovic I de Anjou (care era în război cu muntenii) emite un act prin care oferă brașovenilor privilegiul de a construi un castel. Acesta urma să fie un punct strategic de apărare, locația sa nefiind întâmplătoare: sus, pe o stâncă înaltă, într-un defileu îngust, pe calea de trecere dintre Transilvania și Țara Românească. Cetatea Bran avea rolul unei fortărețe, dar și de vamă. Acolo se reținea 3% din valoarea mărfii care intra și ieșea din Transilvania și era locuit de soldați mercenari.

La începutul secolului al XV-lea, Castelul Bran este dat ca feudă (proprietate oferită în schimbul loialității) domnitorului Țării Românești, Mircea cel Bătrân. După moartea acestuia, Castelul este luat înapoi de Regele Ungariei - Sigismund de Luxemburg - și predat principilor Transilvaniei.  

În 1 ianuarie 1498, sașii din Brașov cumpără cu 1000 de forini de la Vladislav al II-lea Jagello, regele Ungariei, dreptul de folosință pe 10 ani al castelului. Timp de mai mult de un secol, brașovenii reușesc să prelungească contractele de folosință cu principii Transilvaniei, până în 1651, când îl cumpără cu acte în regulă de la principele Gheorghe Rackoczi al II-lea.

În secolele XVII și XVIII, Castelul Bran trece printr-o serie de evenimente neplăcute care îl deteriorează (fenomene ale naturii, neglijență, incendii și asedii).

În următorul secol, (al XIX-lea), Castelul își pierde din importanța militară și comercială, iar prestigiul său scade. În 1888, administrația brașoveană cedează castelul ocolului silvic regional, astfel până-n 1920 el este locuit de brigadieri silvici, pădurari și inspectori silvici veniți din Brașov.

Perioada de glorie a Castelului Bran în timpul Reginei Maria

În data de 1 decembrie 1920 cetățenii Brașovului oferă castelul reginei Maria a României, care îl va restaura și amenaja pentru a fi folosit ca reședință a familiei regale. Lucrările de restaurare sunt conduse de același arhitect care a proiectat castelele Peleș și Pelișor și se încheie în anul 1932. În același an, se construiește și o centrală hidroelectrică pe cursul pârâului Turcu, care permite iluminarea castelului. La centrală sunt conectate și localitățile Bran, Moeciu și Șimon.

În timpul domniei Reginei Maria, Castelul Bran este complet transformat. Pe terenul din jurul castelului se amenajează un parc cu două iazuri și o Casă de ceai, se instalează un lift între castel și parc și se ridică și alte construcții, precum: o casă de musafiri, o biserică de lemn, locuințe pentru personal, grajduri și garaje.

La moartea reginei, castelul este moștenit de Principesa Ileana, care era căsătorită cu Arhiducele Anton de Austria. Principesa continuă planurile de amenajare ale castelului, iar în timpul celui dea-l doilea Război Mondial, aceasta amenajează aici un spital destinat îngrijirii militarilor răniți din Brașov. După război, spitalul își continuă activitatea, aici tratându-se în special persoane rănite și mutilate în timpul războiului.

În 1948, Castelul este confiscat de comuniști, iar Principesa Ileana se refugiază în America.

Cui aparține Castelul Bran?

În 2006, castelul este retrocedat legal moștenitorilor Principesei Ileana de România și ai Arhiducelui Anton de Austria, dar Statul Român continuă să-l administreze pe o perioadă de încă 3 ani. În 2009, castelul este retrocedat definitiv moștenitorilor Principesei Ileana, și anume Arhiducele Dominic și Arhiducesele Maria Magdalena și Elisabeta.

Astăzi Castelul Bran este un muzeu deschis publicului și a devenit o atracție turistică extrem de populară în întreaga lume. Mii de turiști îi calcă pragul, atrași de mitul lui Dracula.

Legende legate de Castelul Bran

Cea mai cunoscută legendă legată de Castelul Bran este cea a Contelui Dracula. Acesta este un personaj fictiv din romanul Dracula, publicat în 1897 de Bram Stoker. Conform povestirii, Dracula era un vampir cu urechi și dinți ascuțiți care locuia într-un castel din Transilvania, situat pe o stâncă, pe marginea prăpastiei. Singurul castel care se potrivește descrierii este Castelul Bran, iar de aici până la crearea unei mari legende nu a fost decât un pas. Începând cu anul 1970, castelul a fost promovat ca fiind casa lui Dracula și mai mult decât atât, s-a găsit chiar o asociere între fiorosul conte vampir și temutul Vlad Țepeș, unul dintre conducătorii Țării Românești din 1448 până în 1476.

Deși legenda face foarte bine faimei castelului, adevărul este că nu există nicio legătură între Castelul Bran și personajul real Vlad Țepeș. Mai mult decât atât, istoricii nu au reușit să găsească documente care să ateste faptul că Vlad Țepeș a călcat vreodată pragul castelului.

Singura mențiune despre personajul istoric și Bran este din cea de-a doua domnie a lui Vlad, la începutul anului 1459. Se spune că armata domnitorului a trecut prin Bran și a atacat Braşovul pentru a rezolva un conflict dintre domnitorul Ţării Româneşti și sașii care cereau taxe vamale tot mai mari și îl susţineau pe oponentul său la tron. Atunci, Vlad Ţepeş a ars suburbiile oraşului şi omorât sute de sași, ceea ce a determinat comunitatea săsească să-l zugrăvească mai târziu ca fiind un tiran extrem de sângeros.

Ce trebuie să vizitezi la Castelul Bran?

Chiar dacă legenda contelui Dracula nu este reală, Castelul Bran merită vizitat pentru arhitectura deosebită și istoria sa legată de Regina Maria. Iată ce poți vedea aici:

Interiorul plin de farmec

Deși construcția castelului în sine este impunătoare, interiorul nu este foarte mare. Există mai multe camere ce au fost transformate în muzeu, fiind amenajate cu mobilă tipică pentru vremea când a domnit Regina Maria. Pereții albi, lambriurile din lemn întunecat, ferestrele arcuite, ușile și elementele arhitecturale originale oferă un farmec deosebit castelului. Pentru pasionați, există și o colecție impresionantă de arme și armuri care datează din secolele al XIV-lea până în secolele al XIX-lea.

Curtea interioară și ”Tunelul Timpului”

Curtea interioară este spectaculoasă și include Fântâna Veche de Apă. Astăzi, fântâna este doar ornamentală, dar în secolul al XIV-lea, aici a fost săpată o fântână adâncă de 7 m care servea drept cisternă pentru rezerva de apă. Ea fost mărită în secolul XVII, ajungând la 59 m adâncime.

Fântâna cu apă din curtea Castelului Bran
Sursa foto: Pixabay.com

În 1937, a fost conectat puțul fântânii cu o galerie orizontală, pentru a construi un lift vertical, care ușura accesul de jos din parc, până sus în incinta Castelului. În perioada comunistă, liftul s-a deteriorat, însă după o jumătate de secol, acesta a fost restaurat și transformat în ”Tunelul Timpului”.

Donjonul

Unul dintre punctele de atracție ale Castelului Bran este turnul rotund (Donjon), care este incredibil de bine conservat. Forma sa actuală datează din 1593, vechiul turn fiind distrus de fulger.

Camera de tortură

Dacă vrei să vezi ceva înfricoșător, trebuie să vizitezi și camera de tortură unde sunt depozitate tot felul de instrumente vechi de tortură.

Tunelul Secret

În anii 1920, când regina Maria a început renovarea castelului, s-a descoperit un tunel secret în peretele care leagă primul etaj de al treilea. Scara de evacuare a fost ascunsă atât de inteligent în spatele unui șemineu fals, încât timp de mai multe generații nimeni nu a știut despre existența ei.

Parcul Regal

Curtea Castelului este o oază de verdeață, unde te poți relaxa și uita de grijile cotidiene. Poți admira lacul plin de nuferi sau te poți plimba pe aleile parcului și admira castelul de jos.

Cât durează vizita la Castelul Bran?

Castelul în sine nu este mare, astfel nu ai nevoie de foarte mult timp pentru a-l vizita. Dacă doar te plimbi prin camerele castelului și te strecori prin cotloanele sale, ai nevoie de o jumătate de oră, maximum o oră pentru a trece prin toate încăperile, inclusiv în curtea interioară și Tunelul Timpului.

Dacă zăbovești și în Parcul Regal, timpul de vizitare se mărește corespunzător. Însă, odată ce ai ajuns acolo, îți recomandăm să te bucuri pe îndelete de tot ce are de oferit acest loc minunat.  

Castelul Bran: program de vizitare

Castelul Bran văzut din Parcul Regal
Sursa foto: Pixabay.com

Castelul se poate vizita în orice perioadă a anului, astfel:

Între 1 octombrie - 31 martie - de marți până duminică de la 9:00 la 16:00 (ultima intrare), iar luni de la 12:00 la 16:00 (ultima intrare)

Între 1 aprilie – 30 septembrie - de marți până duminică de la 9:00 la 18:00 (ultima intrare), iar luni de la 12:00 la 18:00 (ultima intrare)

De asemenea, în Castel se pot organiza evenimente speciale, cu programare în avans. 

Așadar, Castelul Bran este unul dintre cele mai impresionante castele din România. El a fost construit în secolul al XIII-lea ca fortăreață la granița între Transilvania și Țara Românească, dar a fost folosit și ca punct vamal între cele două provincii. În 1920 a fost oferit de brașoveni Reginei Maria, care i-a redat frumusețea și gloria. Astăzi, Castelul este vizitat de sute de mii de turiști în fiecare an.

Citește și: 11 locuri de vizitat in Brasov. Nu le rata!

Surse foto: Pixabay.com

Surse articol: castelulbran.ro

Articolul urmator
Număr de înger 1313. Ce semnificație are în iubire și viață 
Număr de înger 1313. Ce semnificație are în iubire și viață 
Ai nevoie de o schimbare in viaţa ta?
Incepe quiz
Ai nevoie de o schimbare in viaţa ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.