Cât de periculos este păianjenul cu cruce? Trebuie să ştii aceste informaţii!

Cât de periculos este păianjenul cu cruce? Trebuie să ştii aceste informaţii!

Silvia Ganea

Puţine sunt persoanele care nu dezvoltă fobia de păianjeni de-a lungul vieţii şi tot mai puţine sunt cele care cunosc categoriile de păianjeni ale căror înţepături sunt otrăvitoare. Nici nu ar fi uşor, pentru că numărul speciilor depăşeşte 40.000, iar aceştia se regăsesc pe tot mapamondul, excepţie făcând Antarctica.

Păianjenul se dezvoltă cel mai bine în regiuni tropicale, peşteri sau zone împădurite, însă supravieţuieşte şi în zonele de stepă şi în casele oamenilor.

Una dintre cele mai cunoscute specii de păianjeni, care se regăseşte cu precădere în Europa, este „araneus diadematus”- păianjenul cu cruce.

Aşadar, te invităm să descoperi mai jos ce trebuie să faci dacă ai fost muşcat de un păianjen cu cruce, dacă există reacţii adverse în urma unei astfel de muşcături şi care sunt măsurile pe care trebuie să le iei pentru a evita „întâlnirea” cu aceste arahnide mai puţin simpatice.

De ce apare fobia de păianjeni

Înainte de toate, trebuie să menţionăm şi care sunt cauzele apariţiei fobiei de arahnide (arahnofobie) şi ce repercusiuni poate avea aceasta asupra individului.

În urma studiilor realizate, s-a demonstrat că cele mai multe persoane care suferă de arahnofobie sunt femeile (în proporţie de 50%), în timp ce bărbaţii dezvoltă o astfel de fobie în proporţie de doar 18%.

Interesant este totuşi că, deşi numărul persoanelor care sunt victimele acestei fobii este foarte mare, nu există o explicaţie clară pentru apariţia ei. Cel mai probabil, frica se instalează din cauza fricii unei eventuale muşcături.

O altă explicaţie îşi poate avea „temeliile” în antichitate, atunci când aceste vieţuitoare reprezentau un real pericol pentru oameni. De asemenea, este foarte probabil ca această fobie să fie transmisă din generaţie în generaţie, lucru uşor de explicat. Se pare că trauma se instalează cu precădere în copilărie, în urma interctiunii directe cu păianjenii.

Tot ce trebuie să știi despre păianjenul cu cruce 

Află mai jos cât de periculos este păianjenul cu cruce şi care sunt informaţiile pe care trebuie să le ştii!

Păianjenul cu cruce nu se caracterizează printr-o singură culoare, aceasta variind de la galben deschis până la gri închis. El prezintă pe spate mai multe puncte albe, dispuse sub forma unei cruci.

În România este cea mai cunoscută şi dezvoltată specie de păianjeni, aceasta regăsindu-se pe toată raza ţării noastre.
Din fericire pentru noi, acest păianjen nu are o înţepătură otrăvitoare, fiind inofensiv pentru om. Prin urmare, dacă intri în contact cu un păianjen cu cruce, nu te panica, pentru că nu-ţi va face niciun rău. Hrana lui constă în muşte şi ţânţari, așa că uneori se dovedește a fi un „prieten de-al casei”, scăpându-te de aceste insecte „bâzâitoare”.

Aşadar, dacă se întâmplă să te „întâlneşti” cu un păianjen cu cruce, poţi răsufla uşurată, nu-ţi va face niciun rău, fiind inofensiv.

Articolul urmator
Cât de vechi este obiceiul aprinderii lumânărilor și ce semnifică de fapt
Cât de vechi este obiceiul aprinderii lumânărilor și ce semnifică de fapt
Test de psihologie: ce trebuie să știi despre tine?
Incepe quiz
Test de psihologie: ce trebuie să știi despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (54)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.