Nu Skin

Ce să faci dacă aveai concediul programat pentru cea de-a doua jumătate a anului. Schimbările aduse de pandemie planurilor tale

Cristina Gherghina

Pandemia de coronavirus a afectat majoritatea industriilor. Printre cele mai afectate se numără cea a turismului. O mulțime de vacanțe mult așteptate de oameni în primăvara anului 2020 au fost anulate, iar mulți se întreabă acum ce se va întâmpla cu cele progromate în cea de-a doua jumătate a anului. Specialiști au oferit răspunsurile pe care marea majoritate a oamenilor le așteptau, potrivit HuffPost.

Dacă visai la cum o sa stai la plajă anul acesta sau cum o sa faci baie în mare sau în ocean, cel mai probabil vacanța ta nu va arăta exact așa cum te aștepți. Un lucru bine știut în momentul de față este că noul coronavirus nu este sub control și oricând am putea fi loviți de cel de-al doilea val de infectări. 

Potrivit directorului principal de comunicații al Societății Americane de Consilieri în Turism, Erika Richter, cei care încă se gândesc la o vacanță trebuie să continue să se consulte cu experții pentru a înțelege impactul pe care noul coronavirus îl poate avea asupra planurilor lor de călătorie din 2020. 

vacanta coronavirus

În cele din urmă, turismul își va reveni treptat, dar atâta timp cât nu există un vaccin, vor exista restricții și considerente care vor afecta cu siguranță vacanțele oamenilor, iar cei mai mulți trebuie să înțeleagă că dacă vor hotărî să plece totuși într-o vacanță vor fi commplet responsabili pentru sănătatea lor. 

"Doar un miracol ne-ar putea ajuta să avem un vaccin anul acesta", a declarat Brian Kelly, fondatorul și CEO al The Points Guy. "Chiar dacă puteți merge fizic undeva, nimeni nu poate lua decizia pentru a face sau nu călătoria. Aceasta este o problemă de analiză a riscurilor personale pe baza informațiilor pe care le aveți."

Citește și Șefa Comisiei Europene, apel îngrijorător: "Nu vă faceți planuri pentru vacanța de vară"

Luați-vă gândul de la călătoriile internaționale

Sunt o mulțime de lucruri de luat în calcul atunci când vă planificați vacanța pentru 2020. Unul dintre acestea este dacă vacanța va avea loc în țara unde locuiți sau într-o țară străină. Trebuie să știți că, în primă fază, doar vacanțele locale și regionale vor fi permise. 

"Călătoriile locale și regionale vor reveni în primă fază, probabil în 2020, în funcție de sfaturile experților. Călătoria internațională probabil nu va fi permisă până în 2021", a spus Richter. 

Cu toate că probabil majoritatea granițelor se vor redeschide anul acesta, majoritatea oamenilor nu vor fi primiți cu brațele deschise la intrarea în țările de care nu aparțin, așa cum se întâmpla în trecut. 

Deși călătoria internațioanală va fi posibilă din punct de vedere tehnic, totul va depinde de riscul la care este dispus să fie expus fiecare dintre noi.

"Fiecare călător are propriul său nivel de toleranță la risc, de aceea este important să ia decizii în cunoștință de cauză, consultând experți. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că oamenii trebuie să discute cu furnizorul de îngrijiri medicale înainte de următoarea lor călătorie - ori de câte ori această călătorie se întâmplă. Fiecare călător va avea un profil de sănătate diferit și o vulnerabilitate, care va trebui să fie luate în considerare înainte de următoarea călătorie", a spus Richter.

Pe lângă îngrijorărilor privind contractarea coronavirusului, carantina impusă călătorilor de autoritățile fiecărei țări va face călătoriile internaționale mai puțin atractive. 

"Înainte de a-ți anula planurile, este important să iei în considerare scopul călătoriei tale și la ce situație s-ar ajunge", a spus Rob Karp, fondatorul și CEO al serviciului de planificare a călătoriilor MilesAhead. "Consumatorii trebuie să analizeze cu atenție actualele restricții de călătorie din regiunea în care plănuiesc să ajungă și să înțeleagă restricțiile care sunt impuse în destinațiile în care intenționează să călătorească."

vacanta 2020

Călătoriile interne vor avea restricții 

Călătoriile interne sunt cu siguranță mult mai sigure decât cele internațioanele, dar, cu toate acestea, și în cazul acestora, restricțiile și recomandările vor trebui respectate.

Este important ca oamenii să se intereseze care este situația în zona în care doresc să călătorească, de exemplu, să se asigure că nu sunt focare de infecție, iar sănătatea lor nu este supusă niciunui risc.

"Ascultă și citește despre ce se întâmplă în zona pe care vrei să o vizitezi", a spus Lindsay Myers, expert în turism. "Acest lucru te va ajuta să iei o decizie, bazată pe innformații sigure, cu privire la ce să faci cu rezervările tale."

Citește și Anunț îngrijorător de la OMS: „Nu vă relaxați! Ce e mai rău abia urmează”

Desigur, în locul călătorilor îndepărtate, ai putea lua în considerare să faci mai degrabă o excursie, mai aproape de casă. Este o idee mult mai sigură care îți va permite să te relaxezi și să te bucuri de aer curat. Dar, trebuie să ai grijă pentru că cel mai probabil, mulți oameni vor avea aceeași idee ca tine, iar probabilitatea să ajungi într-un loc aglomerat este mare.

Totodată dacă nu ești 100% sigur de condițiile de curățenie sau pur și simplu nu ai încredere per total în opțiunile de cazare din catalogul hotelurilor și al pensiunilor, cel mai bine poți opta pentru casa de vacanță a unui prieten, o persoană în care ai încredere.

Ce faci dacă există riscul să nu îți primești banii înapoi

Dacă ai luat în calcul toate riscurile la care te expui în vacanța în care plănuiești să mergi și decizi să riscul de infectare este mult prea mare, te vei gândi să o anulezi. Mare grijă, însă, pentru că s-ar putea să ai parte de dezavantaje.

De cele mai multe ori este bine să aștepți până în ultimul moment dacă vrei să anulezi un zbor sau o vacanță. Dacă anulezi din timp, acest gest va fi considerat drept o anulare voluntară a rezervării și cu siguranță compania aeriană sau agenția de turism nu îți va returna niciun ban înapoi. 

Modificările și anulările voluntare sunt deseori supuse unor taxe. Multe companii aeriene au implementat politici de anulare mai flexibile pe fondul pandemiei, dar în cazul în care dorești să ți se restituie toți banii poate că cel mai bine ar fi să mai aștepți un pic și să vezi ce se întâmplă. 

Având în vedere că pandemia de coronavirus nu dă semne că s-ar opri în curând, multe companii aeriene continuă să anuleze zborurile pe măsură ce se apropie de datele de plecare programate, ceea ce califică mai mulți călători pentru o rambursare atribuită unei modificări involuntare. Același lucru este valabil și în cazul rezervărilor la hoteluri și pensiuni.

vacanta anulata

Dacă nu există nici o taxă, rezervarea ar trebui anulată cât mai repede

Evident, există și motive pentru care anularea vacanței ar trebui să se întâmple cât mai repede cu putință. Un prim motiv ar fi faptul că politicile anumitor companii aeriene sau locuri de cazare privind anularea rezervărilor oferă acum o flexibilitate de care mai târziu s-ar putea ca oamenii să nu mai aibă parte.

Așa că, dacă nu există nici o taxă privind anularea voluntară a vacanței, acum este timpul să o anulezi. 

Dacă nu puteți anula rezervările fără penalizări, ar trebui să o anulați acum", a recomandat Konrad Waliszewski, co-fondator și CEO al aplicației de turism TripScout. Dacă călătoria dvs. devine de fapt posibilă și sigură, atunci prețurile vor fi cu siguranță mult mai ieftine decât rezervarea inițială și nu trebuie să vă faceți griji cu privire "faptul că totul ar putea fi rezervat". 

Companiile aeriene, lanțurile hoteliere și alți furnizori de călătorii oferă diferite opțiuni de rambursare și vouchere pentru anulări.

Rob Karp, fondator și CEO al serviciului de planificare a călătoriilor MilesAhead, a menționat că anularea unui zbor mai devreme decât mai târziu poate ajuta companiile aeriene să înțeleagă mai bine capacitatea de zbor și dacă această rută specială este solicitată. De asemenea, amânarea este o opțiune. 

"Deși acest lucru se poate simți ca fiind un moment ciudat pentru coordonarea planurilor de călătorie, furnizorii sunt flexibili cu rezervările, cupoanele și rambursările acum mai mult ca niciodată", a adăugat Karp.

Indiferent ce alegi să faci cu privire la vacanța ta din 2020, este foarte important să analizezi toate riscurile posibile, să fii la curent cu tot ceea ce se întâmplă în regiunea sau țara în care plănuiești să călătorești și să te sfătuiești cu diverși experți. Dacă la final consideră că nu merită riscul, poți oricând să optezi pentru o excursie în apropierea casei. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să punem sănătatea pe primul loc!

Surse foto: Istock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta