Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

Ce se întâmplă cu mesajele de pe WhatsApp și Facebook pe care crezi că le-ai șters

Alexa Galgau

Aplicațiile de chat devin din ce în ce mai avansate, așa că ascunderea sau ștergerea unor mesaje nu mai este deloc o problemă acum  Uneori, acest pas este necesar, mai ales dacă nu vrei ca ochii indiscreți să îți cerceteze conversațiile sau dacă vrei să scapi de anumite... „dovezi”. Din păcate, nu există o soluție permanentă pentru a șterge mesajele de pe chat. Deși ție nu îți mai apar în aplicație, ele pot fi recuperate, chiar dacă este destul de dificil acest lucru.

Se pare că e adevărat că pe internet nimic nu poate fi șters permanent. Află ce se întâmplă cu mesajele de pe WhatsApp și Facebook atunci când le ștergi!

Ce se întâmplă cu mesajele de WhatsApp

Pe zi ce trece, sistemul de chat devine tot mai avansat. Acum ceva vreme, WhatsApp a introdus cele două bife, astfel încât cineva nu mai poate ascunde că a primit un mesaj. Apoi, a introdus bifele colorate, ca să vezi că mesajul a fost citit. Deși aceste noutăți au fost destul de incomode, ne-am obișnuit cu ele și acum nu ne mai putem imagina chatul fără ele.

Apoi, pentru a spori siguranța utilizatorilor, cei de la WhatsApp au introdus encriptarea mesajelor, pentru ca acestea să nu mai poată fi văzute dacă sunt accesate de o a treia instanță (desigur, nu dacă sunt citite pe telefonul uneia dintre persoanele din conversație, ci dacă sunt transferate pe un alt device, de exemplu).

Se pare că telefoanele noi nu sunt „smart” fără motiv și ne împiedică să ștergem mesajele nedorite. Sistemul este similar cu cel de pe laptopuri și calculatoare: chiar dacă ștergi mesajul din aplicație, nu poți să ștergi datele de pe device, ci acestea rămân stocate. Deși telefoanele moderne sunt în general foarte sigure și nu pot fi hackuite cu ușurință, una dintre probleme este backupul făcut pe Cloud sau alte aplicații de acest tip, care nu sunt la fel de sigure.

Deși informația nu poate fi accesată de o a treia instanță, ea este stocată local, pe device, în fișierele aplicației respective, așa că singura metodă de a șterge datele este de a dezinstala aplicația. Chiar și așa, datele tale nu sunt în siguranță, cel puțin dacă deții un iPhone. În situații excepționale, în America, de exemplu, forțele de ordine pot emite un ordin către Apple pentru a obține toate mesajele șterse, ceea ce este o dovadă clară că, de fapt, nu ai cum să scapi de ele permanent, ci ele tot rămân stocate undeva.

Din fericire, dacă nu ești infractor, ci doar vrei ca cineva să nu îți citească mesajele, ștergerea lor din aplicație este suficientă pentru a scăpa de probleme, chiar dacă nu este permanentă.

Ce se întâmplă cu mesajele de pe Facebook

Nici Facebook nu stă mai bine la capitolul „ștergerea mesajelor”. Atunci când trimiți un mesaj și îl ștergi din fereastra de chat, el dispare doar din fereastra ta, nu și din a persoanei cu care ai conversația.

Facebook îți oferă posibilitatea de a arhiva mesajele trimise sau de a le șterge „permanent” . Atunci când arhivezi mesajele, acestea sunt puse într-un fișier special și pot fi accesate oricând, din meniul de opțiuni, accesând „Archived messages”. Cât despre mesajele șterse permanent, chiar dacă Facebook te asigură mereu că ține la intimitatea ta, lucrurile nu stau tocmai așa. Deși ei susțin că șterg datele din serverele lor, nimeni nu îți poate garanta acest lucru și există suspiciunea că, de fapt, tot ceea ce s-a scris/postat vreodată ar fi păstrat undeva. Desigur, accesarea acestor mesaje sau date nu este posibilă pentru omul de rând, ci probabil doar de hackeri sau de instituțiile competente ale statului, în cazuri extreme.

Apoi, așa cum am spus mai devreme, poți să ștergi mesajele din aplicație, dar nu poți să ștergi datele aplicației de pe device. Dacă acesta nu este resetat complet la setările din fabrică, tot ceea ce ai șters rămâne sub o formă sau alta pe telefon. Acest lucru trebuie reținut mai ales dacă plănuiești să vinzi telefonul - nu trebuie niciodată să faci acest lucru fără a face mai întâi un factory reset, care șterge toate datele și aduce telefonul la setările din fabrică.

Așadar, realitatea este că mesajele de pe WhatsApp și Facebook nu pot fi șterse atât de simplu, mai ales dacă păstrezi aplicațiile pe telefon sau faci backup cu ajutorul altor aplicații.

Află și cum să citești mesajele de pe WhatsApp sau Facebook fără să se vadă!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (7)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!