Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

Ce trebuie să faci în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor

Roxana R

Marțea Mare din Săptămâna Patimilor are o semnificație importantă pentru creștini. Este de asemenea ultima zi în care gospodinele au voie să spele, să calce și să facă curat în casă.

În Marțea Mare, numită și Marțea Seacă, Iisus a ținut cunoscuta predică de pe Muntele Măslinilor. Acum el anticipează distrugerea Templului din Ierusalim, dar și propriile sale patimi, care aveau să urmeze. De aceea, această zi trebuie să fie dedicată privegherii.

Despre priveghere este și pilda care se citește în această seară la biserică, în timpul deniei. Părintele vorbește acum despre pilda celor zece fecioare, care erau pregătite de nuntă. Toate erau curate la trup și la suflet și au privegheat noaptea în așteptarea mirelui. Însă, cinci dintre ele nu au avut înțelepciunea să aibă suficient ulei pentru candelele folosite pe când stăteau de pază. Astfel, când uleiul lor s-a terminat, cele cinci au fost nevoite să plece de acasă ca să cumpere. În lipsa lor a venit mirele, care le-a găsit acasă pe celelalte cinci.Drept urmare, fetele plecate au fost excluse de la nuntă.

icoana

Mirele din această parabolă este Mântuitorul, fecioarele sunt credincioșii, iar privegherea lor simbolizează pregătirea creștinilor pentru viața veșnică. Astfel, creștinii trebuie să fie pregătiți pentru a doua venire a Mântuitorului, așa cum fecioarele ar fi trebuit să fie gata pentru mirele lor.

Tot în timpul deniei de marți seară, preotul va prezenta și pilda înmulțirii talanților. Creștinii primesc harul prin botez, însă trebuie să-l cultive, să-l înmulțească, așa cum se înmulțesc banii. În acest caz însă, bogăția este credința, înțelepciunea și bunătatea, care trebuie oferite celor din jur.

Tradiții în Marea Mare din Săptămâna Patimilor

În această zi, la țară există superstiția ca oamenii să se spele ritualic, pentru ca astfel „să sece bolile”. De asemenea, trebuie spălate rufele și geamurile din casă, pentru a fi cât  mai curate. Numai printr-un geam perfect curat lumina poate să pătrundă în casă. Prin urmare, locuința trebuie pregătită din timp, ca să fie gata să primească lumina Învierii.

Tot acum se mătură, se aspiră, să termina treburile în gopodărie, pentru că de mâine nu mai este voie să se lucreze. Totodată, bărbații sunt îndemnați ca astăzi să le ajute pe nevestele lor la treburile gospodăriei și să termine munca la câmp.

Vezi Ce nu ştiai despre Săptămâna Mare: Semnificaţii, tradiţii şi superstiţii

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (4)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!