Cele mai bune filme rusești: lista de văzut în concediu

Redactor Andreea Baluteanu

Cinematografia rusească e una dintre cele mai influente din întreaga Europă. De la începuturile timide și totuși temerare din perioada țarismului la filmele de propagandă stalinistă, în care artiștii reușeau totuși să își inoculeze creativitatea în detalii inedite până la actualele blockbustere, azi te purtăm într-un periplu printre cele mai bune filme rusești.

Te așteaptă o călătorie virtuală printr-o zonă încărcată de semnificații aparte, cu care istoria nu a fost întotdeauna generoasă, dar care a excelat la artă, cultură și emoție transcrisă pe peliculă. Vezi mai jos care sunt cele mai bune filme rusești!

Cele mai bune filme rusești din toate timpurile

Firește că lista de cele mai bune filme rusești din toate timpurile este subiectivă și e posibil să nu îți regăsești favoritul printre titlurile de mai jos, dar tocmai acesta este farmecul său. Noi am adunat pelicule apreciate de public și de critici și ți le recomandăm mai jos!

cuplu care se uita la filme

Leviatan, 2014

Nominalizat la Premiile Oscar și laureat al unui Glob de Aur la categoria Cel mai bun film străin, Leviatan spune cu emoție o poveste caracteristică pentru Rusia contemporană. Un bărbat sărac, dar mândru, se opune unui primar corupt care vrea să îi demoleze casa în urma unui abuz de putere. Contractând cu puținele sale resurse un avocat de la Moscova, Kolya nu știe că acum vor începe necazurile pentru el. Pelicula a fost catalogată drept „o capodoperă rusească brutală” de către criticii de la The Sunday Morning Herald și aclamată în toată lumea.

Arca rusească (2002)

Recordurile curg pentru acest film incredibil de frumos, care atestă de ce rușii sunt considerați artiștii neînțeleși ai Europei. „Arca rusească” spune povestea unui narator fără chip, a unei fantome care colindă prin camerele nesfârșite ale superbului Palat de iarnă din St. Petersburg, prezentând peste 300 de ani de istorie prin intermediul vocii unui conte cinic și extrem de inteligent, un fel de avocat al diavolului. Filmul regizat de Aleksandr Sokurov este tras într-un singur cadru, o premieră pentru cinematografia rusească, și a fost prezentat la Cannes, fiind nominalizat la prestigiosul Palme d'Or.

Bărbierul din Siberia (1998)

La sfârșit de secol al XIX-lea, un cadet rus se îndrăgostește de o superbă americancă, iar povestea lor de dragoste le pune viețile în pericol. Muzică, poezie surprinsă în imagini de o sensibilitate aparte și atât de mult lirism, încât suntem sigure că Hollywood-ul s-ar simți rușinat. Julia Ormond strălucește în rolul carierei sale, iar marele actor Richard Harris este și el prezent în filmul regizat și produs de echipa care a câștigat Premiul Oscar, compusă din Nikita Mikhalkov și Michel Seydoux. Unul dintre cele mai frumoase filme rusești ale tuturor timpurilor!

Moscova nu crede în lacrimi (1980)

Dacă trăiești cu impresia că filmele rusești din perioadă sovietică nu puteau fi decât puerile povești de dragoste platonice sau pelicule de propagandă comunistă, apare această bijuterie, câștigătoare a Oscarului pentru cel mai bun film străin. Unul dintre cele mai bune filme rusești de văzut într-o viață spune povestea a trei tinere care încearcă să răzbească, a eforturilor, viselor și deziluziilor lor, dar și a unor povești de dragoste târzii ce îți vor umple sufletul de nostalgie și tandrețe.

Cele mai bune filme rusești de război

Amenințarea războiului a plutit întotdeauna rău-prevestitor asupra capetelor locuitorilor Rusiei, așa că nu e de mirare că est-europenii sunt specialiști în realizarea celor mai bune filme rusești despre război. Iată câteva titluri!

Gambitul Turcesc (2005)

Spioni, dragoste, un strop de război și neapărat multă intrigă: iată rețeta unui film pe care îl vei savura dintr-o răsuflare. Inspirat dintr-un roman scris de Boris Akunin, parte dintr-o serie populară, „Gambitul turcesc” îl are drept protagonist pe Erast Petrovich Fandorin și este plasat în contextul războiului ruso-turc din 1877-1878. Atunci când o întâlnește pe frumoasa Varvara, care încearcă, ca și el, să ajungă în Rusia, pentru a-și întâlni logodnicul, eroul nostru se îndrăgosteşte împotriva voinței sale. Dar știe, în același timp, că pe aproape se află un spion, și că poate fi oricine, inclusiv aleasa inimii sale.

Război și pace (1966)

Când vine vorba despre una dintre cele mai celebre cărți ale tuturor timpurilor, nu e de mirare că ecranizarea impresionează. Au fost nenumărate traduceri cinematografice ale romanului lui Tolstoi, dar, dacă ești în căutarea autenticității, varianta rusească îți va ajunge repede la inimă. Plasat în contextul războaielor ruso-franceze din 1812, și plonjând drept în inima nobilimii ruse, cu trădări, povești de dragoste pline de eroism și sacrificiu, această poveste e nemuritoare.

Zboară cocorii (1957)

Singurul film sovietic care a câștigat prestigiosul Palme d'Or și a fost nominalizat și la Premiile Bafta spune povestea unei femei de excepție. Suntem în al Doilea Război Mondial și logodnicul Veronikăi, Boris, pleacă pe front, pierzându-și viața în timp ce încerca să salveze un coleg. Veronika nu știe acest lucru, continuând să îl aștepte cu răbdare și loialitate și dovedindu-și sufletul nobil atunci când adoptă un copil abandonat. Povestea te va lăsa cu ochii în lacrimi.

Zboara cocorii

Sursa foto: Instagram

Cele mai bune filme rusești vechi

Se spune că filmele vechi sunt cele mai bune și nici peliculele rusești nu dezamăgesc din acest punct de vedere. Iată cu ce selecție te tentăm!

Călăuza (1979)

Cel mai celebru film al unuia dintre cei mai faimoși cineaști ai tuturor timpurilor, Andrei Tarkovski, e o capodoperă cu accente de aventură, SF și incursiuni fascinante în psihologia umană. „Călăuza” vorbește despre vise, realitate, știință, credință și scopul vieții, invitând în scenă trei bărbați care călătoresc printr-un ținut în care legile realității nu mai funcționează, căutând o cameră misterioasă despre care se crede că îți poate îndeplini toate dorințele. Uimitor e faptul că pelicula alb-negru are și elemente saturate de culoare, în mijlocul acțiunii, decizie artistică pe care Tarkovski a luat-o în urma dificultăților de la filmare. Iar dacă mai aveai nevoie de un motiv ca să te uiți acum la „Călăuza”, află că pelicula a fost mortală pentru o bună parte a echipajului, inclusiv pentru regizor, care s-a îmbolnăvit de cancer din cauza condițiilor toxice în care a turnat filmul.

Iată mai jos și trailerul acestui film de excepție! 

Soarele alb al deșertului (1970)

Iată un alt film sovietic care nu trebuie ratat, în ciuda preconcepțiilor asupra perioadei comuniste. Credem că te vom convinge că vorbim despre unul dintre cele mai bune filme rusești atunci când îți spunem că „Soarele alb al deșertului” este proiectat astronauților ruși care pleacă în spațiu pentru a le îmbunătăți starea de spirit. Considerat un western cu elemente de comedie, filmul îl are drept protagonist pe Fyodor Sukhov, un soldat al Armatei Roșii care se întoarce acasă după Războiul civil din Turkmenistan și trece prin numeroase peripeții, inclusiv necesitatea de a ține sub pază un harem de 10 femei. Extrem de popular în cultura pop rusească, filmul este urmărit și azi cu aceeași plăcere.

Cel mai bun film rusesc din toate timpurile

E greu, dacă nu aproape imposibil să decizi care este cel mai bun film dintr-o anumită cultură cinematografică, de aceea nici nu vom încerca să mulțumim pe toată lumea. Iată mai jos care este pelicula ce s-a remarcat pentru noi dintre cele mai bune filme rusești ale tuturor timpurilor, conform site-ului Taste of Cinema. 

Crucişătorul Potyomkin (1925)

Filmul considerat una dintre capodoperele rusești ale tuturor timpurilor spune povestea rebeliunii echipajului de pe Crucişătorul Potyomkin contra ofițerilor cruzi, despre care se crede că a pornit Revoluția din 1917. O poveste adorată de comuniști, dar transpusă atât de poetic pe peliculă de către regizorul Serghei Eisenstein, încât uiți de implicațiile politice. Scena masacrului de la Odessa este considerată de referință în cinema și se spune că l-a inspirat inclusiv pe regizorul Brian de Palma, dar filmul folosește numeroase alte tehnici revoluționare, ce au făcut istorie.

femeie se uita la film

Top cele mai bune fime rusești de văzut într-un weekend

Cele mai bune filme rusești își vor pune amprenta asupra vieții tale, dar titlurile de mai jos sunt perfecte pentru weekend. Cultură, distracție, fiori: iată rețeta unui sfârșit de săptămână în acorduri rusești!

  1. Dragostea și porumbeii (1984)

Această comedie romantică rusească e considerată de mulți spectatori unul dintre cele mai frumoase filme de dragoste din toate timpurile! Vasya e un bărbat sărac care are o aventură extraconjugală cu o femeie sofisticată și bogată, într-o stațiune balneară, dar care tânjește în continuare după viața sa simplă. O peliculă captivantă despre iubire și iertare, alături de peisaje naturale spectaculos de frumoase.

  1. Rondul de Noapte (2004)

Cel mai scump film rusesc al tuturor timpurilor, cu unele dintre cele mai bune efecte vizuale, „Rondul de Noapte” te va ține cu siguranță trează într-o noapte de weekend. Thrillerul cu elemente fantastice vorbește despre o bătălie epocală dintre bine și rău, dintre Lumină și Întuneric, despre ființe fantastice (Alții) și despre curaj și putere. Filmul are și o continuare, „Rondul de zi”.

  1. Echipajul (2016)

Să nu crezi că sofisticații ruși nu sunt capabili să facă filme de acțiune mai ceva ca la Holywood. În „Echipajul”, un pilot tânăr și impulsiv este dat afară din forțele militare după ce contestă direct un ordin absurd. Se angajează ca pilot pe nave comerciale și este aruncat în mijlocul unui dezastru natural, unde trebuie să dea dovadă de curaj și de spirit de sacrificiu pentru a salva oameni. Filmul de acțiune este perfect pentru un final de weekend plin de adrenalină.

Acestea sunt numai câteva dintre cele mai bune filme rusești ale tuturor timpurilor! Tu ce alte titluri de gen preferi? Descoperă și 10 filme apocaliptice care îți vor da fiori, dar și topul celor mai bune filme de dragoste ale tuturor timpurilor! Află și ce spune despre tine faptul că plângi la filme!

Surse foto: iStock, Instagram, Pexels

Articolul urmator 15 filme după cărți de dragoste care îți vor rămâne în suflet

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.