Cele mai frecvente pleonasme și explicațiile acestor greșeli

Cele mai frecvente pleonasme și explicațiile acestor greșeli

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Ce este un pleonasm

Conform definiției date de dexonline, un pleonasm reprezintă o eroare de exprimare care constă în folosirea alăturată a unor cuvinte, expresii sau propoziții cu același înțeles/care repetă în mod inutil aceeași idee. Cu toate acestea, pot exista motive stilistice (licențe poetice precum acel binecunoscut „cobori în jos, luceafăr blând"al lui Mihai Eminescu) care permit utilizarea pleonasmului - precum sublinierea unei idei anume.
Cuvântul pleonasm provine din cuvântul grecesc πλεονασμός (pleonasmos), care înseamnă „exces”, inițial din πλέον (pleon), care înseamnă „mai mult; prea mult."

Cel mai des intalnite pleonasme in limba romana

Există două tipuri de greșeli care duc la nașterea unui pleonasm:

  • sunt utilizate două cuvinte care înseamnă acelaşi lucru
  • sunt utilizate două cuvinte dintre care unul îl înglobează şi-l subînţelege pe celălalt din punctul de vedere al sensului.

Care este motivul din spatele pleonasmului creat este puțin spre deloc important. Ceea ce contează, până la urmă, este să facem tot ce putem ca să evităm folosirea unuia.

Citește și Cum e corect: şti sau ştii?

Cel mai des întâlnite pleonasme și motivele pentru care sunt incorecte

Există unele pleonasme pe care este, practic, imposibil să nu le sesizezi din prima, atât de grosolane sunt. Pleonasme care nici nu necesită o disecție a lor, fiind atât de evidente. Printre acestea trebuie să le menționăm pe:

  • babă bătrână / moş bătrân (conform dexonline, definiția cuvântului "babă" este chiar "femeie bătrână" și moș înseamnă bărbat mai în vârstă, bătrân)
  • coboară jos/urcă sus (conform dexonline, "a coborî" înseamnă "a se deplasa în jos" și "a urca" înseamnă "a se deplasa în sus")
  • avansează în faţă (conform dexonline, "a avansa" înseamnă "a înainta, a merge")
  • enorm de mult (conform dexonline, "enorm" este ceva care depășește cu mult dimensiunile obișnuite, care are dimensiuni deosebit de mari)
  • mențin în continuare (prezența acelui în continuare este inutilă, verbul a menţine are automat în definiție deja ideea de continuitate, deoarece, conform dexonline, "a menține" înseamnă "a continua să existe sub același aspect")
  • fizionomia feţei (conform dexonline, definiția cuvântului fizionomie este "totalitatea trăsăturilor feței cuiva care determină expresia ei particulară")
  • contrabandă ilegală (conform dexonline, definiția cuvântului "contrabandă" este "trecere clandestină peste graniță a unor mărfuri interzise sau sustrase de la plata taxelor vamale. Rezultat prin înșelătorie. În mod ilegal, clandestin, pe ascuns)
  • întuneric beznă (deoarece, conform dexonline, "întuneric" înseamnă "lipsă de lumină, beznă, obscuritate" )

Citește și Cum e corect: a-și prezenta scuzele sau a-și cere scuze?

Și lista nu se oprește aici. Deși extrem de des întâlnite în vocabularul românilor, există unele pleonasme care nu sunt chiar atât de ușor de sesizat precum cele de mai sus. Dintre acestea le amintim pe:

  • mijloacele mass-media (definiția din dexonline pentru mass-media este exact asta - Totalitate a mijloacelor de informare în masă: radio, televiziune, presă etc.)
  • aluzie indirectă: (conform dexonline, "aluzia" reprezintă un "cuvânt, expresie sau frază prin care se face referire la o întâmplare sau la o persoană, fără a o numi", iar adverbul "indirect" este ceva făcut/exprimat într-un mod care nu este direct, ocolit)
  • a prefera mai bine: (conform dexonline, "a prefera" înseamnă "a da întâietate sau precădere în raport cu altceva sau cu altcineva, a aprecia mai mult, a avea predilecție pentru ceva sau cineva, a considera mai bun, mai valoros, mai important, în raport cu altceva sau cu altcineva")
  • cel mai optime: (conform dexonline, "optim" înseamnă, deja, "cel mai bun". Să spui "cel mai optim" e ca și cum ai spune "cel mai cel mai bun")
  • procentaj de 90 la sută: (conform dexonline, "procent" înseamnă "a suta parte dintr-o cantitate dată; proporție în raport cu o sută; sutime, procentaj")
  • părerea mea personală: (conform dexonline, "personal" înseamnă "din punctul de vedere al unei persoane". Să spui "părerea mea personală" e ca și cum ai spune "părerea mea personală personală")
  • acord comun: (conform dexonline, "acordul" este o înțelegere între două sau mai multe persoane fizice sau juridice, iar "comun" înseamnă "care aparține mai multora sau tuturor". Expresia este pleonastică deoarece ambele cuvinte conțin, din start, ideea unei activități care implică de la 2 persoane în sus)
  • deschiderea vernisajului: ("vernisaj" este, prin definiţie, "deschidere oficială, inaugurare a unei expoziții de artă". Să spui "deschiderea vernisajului" este ca și cum ai spune "deschiderea deschiderea...etc." )
  • panaceu universal: (această expresie este un pleonasm deoarece, conform dexonline, un "panaceu" este prin definiţie un "leac despre care se credea că avea puterea să vindece orice boală")
  • viaţa cotidiană de zi cu zi: (definiția cuvântului "cotidian" este ceva ce are loc zi de zi)
  • protagoniştii principali: (această expresie este un pleonasm deoarece, conform dexonline, "protagonist" este o "persoană care joacă rolul principal într-o piesă de teatru, într-o operă, într-un film; p. gener. erou, personaj principal. 2. Reprezentant de frunte al unei mișcări, al unei teorii etc.; promotor, inițiator; cap, fruntaș")
  • exclusiv numai: evident, cele două cuvinte sunt unul și același lucru, sinonime
  • substituit în locul ("a substitui" înseamnă, prin definiţie, a (se) situa, a (se) pune în locul altuia.
  • comemora amintirea: ("a comemora" înseamnă, conform dexonline, "a aminti despre o persoană (sau despre un eveniment).  a celebra solemn amintirea unei personalități -sau a unui eveniment important").
  • salvamontişti montani:("salvamont" este, conform definiției din dexonline, un "serviciu specializat în salvarea celor accidentați sau rătăciți în munți")
  • exemplu concret: exemplul, prin definiţie, reprezintă un fapt concret.
Articolul urmator
„Împărații hotarului” de Daria Logofătu: a treia apariție din seria „Hotare” e cea mai captivantă de până acum
„Împărații hotarului” de Daria Logofătu: a treia apariție din seria „Hotare” e cea mai captivantă de până acum
Ce greseli faci in pat?
Incepe quiz
Ce greseli faci in pat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.