Cele mai importante lecții de viață de la părintele Arsenie Boca

Cele mai importante lecții de viață de la părintele Arsenie Boca

Alida Enache

Fără doar și poate, Arsenie Boca este o figură emblematică în istoria recentă a poporului român, fiind unul dintre cei mai iubiți duhovnici din țara noastră. În timpul vieții, Părintele a impresionat prin profețiile sale și a lăsat drept moștenire poporului român foarte multe lecții de viață.

Arsenie Boca a murit în urmă cu 32 de ani, în 1989. Amintirea sa a rămas vie în sufletul românilor și drept dovadă zeci de mii de oameni îi vizitează anual mormântul. Fostul stareț are drept loc de veci Mănăstirea Prislop, loc de pelerinaj pentru creștini.

Arsenie BocaSursa foto: Facebook

Părintele a lăsat în urma sa o serie de manuscrise și cărți în care vorbea creștinilor despre dragoste, milostenie și despre rânduielile vieții.

Lecții de viață pe care părintele Arsenie Boca le-a lăsat moștenire

„Iubirea lui Dumnezeu față de cel mai mare păcătos este mai mare decât iubirea celui mai mare sfânt față de Dumnezeu.”

„Dacă oamenii ți-ar face dreptate, Dumnezeu cum te-ar mai răsplăti?”

„Un suflet trist este un suflet cu luminile stinse.”

„De la cârma minții atârnă totul. Dacă nu ai ordine în minte nu poți avea ordine în viață.”

„Cine îl are pe Iisus ca model în toate acțiunile vieții lui, acela și-a găsit sensul vieții și pacea sufletului lui.”

„Cel mai greu păcat, veșnic fără iertare, este starea omului împotriva adevărului.”

„Nimic nu poate înlocui lipsa iubirii, dar iubirea înlocuiește toate neajunsurile.”

„Când vin necazurile tu să rostești: așa-mi trebuie!”

„Oare ştii, omule, că din prima şi până în ultima zi a vieţii tale alergi mereu? Îţi transporţi sufletul spre limanul împărăţiei lui Dumnezeu, în căruţa trupului tău. Fii hotărât! Încearcă şi ai să vezi cât poate un om care vrea să fie curat”.

„Fă binele şi aşteaptă răul”.

„Iubeşte smerenia, că prin ea Dumnezeu îţi va acoperi păcatele. Smerenia este sarea virtuţilor”

„Toate diamantele lumii sunt un gunoi, faţă de o clipă petrecută în lumina dumnezeiască”.

„A fi fericit înseamnă a-l face fericit pe celălalt”.

„Voi, ca tineri începători ai vieţii, sunteţi poate ispitiţi de ideea că tineri fiind, de ce să începem cu copii din primul an, ci să ne mai trăim puţin viaţa că mai avem vreme şi de copii. Cu acest gând, dacă-l primiţi şi-l luaţi de bun, vă deschideţi calea către păcat şi către tot felul de necazuri care vin”.

Citește și: Ce mesaje uluitoare ascund icoanele cu Arsenie Boca. La așa ceva chiar nu te așteptai

„Oamenii se roagă lui Dumnezeu să-i scape de necazuri, iar Dumnezeu se roagă de oameni să părăsească păcatul. Acum judecaţi, care şi de cine să asculte întâi: Dumnezeu de oameni sau oamenii de Dumnezeu?”

„Oare de ce vin oamenii aşa de în silă la spovedit? – Fiindcă ştiu că li se cere lepădarea de păcate. Ori lor le plac păcatele mai mult decât înfrânarea de la ele”.

„Nu există vrăjmaş mai mare pentru om, decât omul însuşi şi de nimic nu trebuie să se teamă omul ca de el însuşi. Cine îşi stăpâneşte simţămintele, acela îşi petrece viaţa în pace”.

„Să nu laşi nici pe fratele tău să se culce întristat împotriva ta, nici tu să nu te culci scârbit împotriva lui, ci mergi şi te împacă cu fratele tău”.

„Dacă pe unii îi urăşti, pe alţii nici nu-i iubeşti, nici nu-i urăşti, pe alţii iarăşi îi iubeşti dar potrivit, şi în sfârşit pe alţii îi iubeşti foarte tare, din această neegalitate se cunoaşte că eşti departe de dragostea desăvârşită care cere să iubeşti pe tot omul la fel deopotrivă”.

„Fără îndoială, la ziua Judecăţii nu vom fi întrebaţi ce-am citit, ci ce-am făcut; nici dacă vom vorbi cu dibăcie, ci dacă am trăit cum se cuvine”.

Arsenie BocaSursa foto: iStock

„Nu suntem născuţi de timp, ci de veşnicie. Aşa se face, că avem într-o fărâmă de ţărână şi celălalt tărâm. Deşi trăim o vreme îmbrăcaţi de lumea aceasta, totuşi ni se întâmplă clipe când fratele vis şi sora moarte ne dau târcoale şi ne despică făptura în două”.

„Viaţa înfrânată duce la redobândirea sănătăţii încât să poţi deosebi binele de rău”.

„Rugăciunea e respiraţia sufletului, iar postul e apa care stinge văpaia patimilor”.

„Cea mai grea luptă în viaţa aceasta nu este alta decât biruirea de sine. Căci biruirea de sine duce la propăşirea binelui”.

„Când te scoli dimineaţa din somn, gândeşte-te că Dumnezeu îţi dă ziua pe care n-ai fi putut să ţi-o dai singur, şi pune deoparte prima oră sau măcar un sfert de oră din ziua ce ţi s-a dat şi adu-o drept jertfă într-o rugăciune de mulţumire şi de cerere bună”.

„Copiii sunt roadele dragostei; evitarea nu e dragoste, ci crimă. Căutarea plăcerii numai, cu evitarea rostului firesc al instinctului, e viciu şi păcat”.

După cum este și numit, „unul dintre cei mai importanți duhovnici ai Ortodoxiei”, Arsenie Boca a trăit pe pământ într-un mod în care nu mulți au făcut-o și a lăsat în urma lui credință și speranță.

Surse articole: Stiridinlume, Adevarul

Sursa foto principală: iStock

Surse foto: Facebook, iStock

Articolul urmator
Părintele Vasile Ioana, lecția iubirii de Dumnezeu: „Nu există Dumnezeu care să pedepsească, noi l-am inventat!
Părintele Vasile Ioana, lecția iubirii de Dumnezeu: „Nu există Dumnezeu care să pedepsească, noi l-am inventat!
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.