Cine au fost Sfinții Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou Stâlpnicul, făcătorii de minuni. Te vor ajuta dacă îi rogi să îți întărească și ție credința în Dumnezeu

Cine au fost Sfinții Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou Stâlpnicul, făcătorii de minuni. Te vor ajuta dacă îi rogi să îți întărească și ție credința în Dumnezeu

Ramona Jurubita

În dreptul zilei de 11 decembrie, în calendarul ortodox nu găsim o sărbătoare marcată de cruce roșie sau neagră, dar putem identifica numele a doi sfinți extrem de importanți pentru Biserica Ortodoxă: Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou Stâlpnicul. Să aflăm împreună povestea lor și să vedem de ce se spune că sunt făcători de minuni!

Cei doi sfinți și-au petrecut ultimii ani departe de tentații, după ce au ales să se călugărească pentru a se simți mai aproape de Dumnezeu. Amândoi au învins toate obstacolele pe care necuratul le-a scos în calea lor pe drumul spre mântuire. De aceea, se spune că sunt făcători de minuni și că pot îndeplini dorințele persoanelor care aleg să se roage la ei, mai ales dacă le cer consolidarea credinței.

Sfântul Daniil Stâlpnicul

Acesta s-a născut într-o familie de creștini care au așteptat cu ardoare să devină părinți. Fiind singurul lor fiu, i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru darul primit și l-au învățat din frageda pruncie să fie și el o persoană credincioasă. Drept urmare, Daniil Stâlpnicul a îmbrățișat viața monahală de la 12 ani, după ce a primit binecuvântarea Sfântului Simeon Stâlpnicul.

Potrivit site-ului creștinortodox.ro, după o vreme în care a stat la mănăstire, a decis să se retragă într-un templu păgân părăsit, aflat pe țărmul Mării Negre. Apoi, s-a izolat la înălțime, pe un stâlp, unde a stat până când a murit. Multă vreme a îndurat frigul, arșița și atacurile necuratului care voia să îi stăvilească dragostea față de Dumnezeu. Dar credința lui a fost atât de puternică, încât nu s-a clintit de pe acel stâlp nici măcar o secundă. Ucenicii se strângeau în jurul lui și îi ascultau pildele, astfel că a reușit să câștige și aprecierea împăratului Leon cel Mare, care l-ar fi numit „cea mai scumpă comoară” a împărăției sale.

Sfântul Daniil Stâlpnicul urcat pe stâlp, cu ucenicii care îi ascultau predicile
Sfântul Daniil Stâlpnicul

Se spune că Sfântul Daniil avea puteri nebănuite dacă a rezistat pe acel stâlp în ciuda tuturor intemperiilor. În plus, și-ar fi prorocit ziua morții. Când s-a stins, ucenicii au văzut îngeri, proroci, apostoli și mucenici în jurul stâlpului pe care își petrecuse acesta ultima parte a vieții.

Rugăciune către Sfântul Daniil Stâlpnicul

„Stâlp al răbdării ai fost râv­nind strămoșilor, cuvioase: Dreptului Iov întru patimi, Sfântului Iosif întru ispite; și în trup viața celor fără de trup având, Sfinte Preacuvioase Daniil, părintele nostru, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufle­tele noastre. Să cântăm Domnului, Cel Ce a povățuit pe poporul Său prin Marea Roșie, cântare de biruință, că S-a preaslăvit.

Vrând să laud cu cântări po­menirea ta, Fericite Daniil, trimite-mi din cer rază purtătoa­re de lumină. Ca un soare mare ai răsărit, părinte, marginilor lumii, lumi­nând adunările credincioșilor, cu făclia faptelor bune. Supunându-te, părinte, Legi­lor Stăpânului, ți-ai ucis trupul cu înfrânarea și l-ai supus pe el duhului.

Cu totul Om S-a arătat, ră­mânând și după Întrupare ceea ce a fost, Domnul, Cel Ce S-a născut din tine Neschimbat, Născătoare de Dumnezeu.”

Sfântul Luca cel Nou Stâlpnicul

Povestea Sfântului Luca cel Nou Stâlpnicul este și mai interesantă, căci el nu a fost de neclintit în credință de la început. Ba chiar a luptat într-un război înainte să își dea seama cât de mare este puterea lui Dumnezeu.

A trăit în Constantinopol, în secolul X, în vremea împăratului Constantin Porfirogenetul și a fost soldat al armatei bizantine, într-un război contra bulgarilor. Atunci s-au stins sub ochii săi mii de soldați, iar el a scăpat nevătămat din fiecare bătălie. Acest fapt l-a făcut să realizeze că Dumnezeu i-a purtat de grijă în fiecare zi, astfel că a ales drumul monahismului. S-a retras departe de oameni, tot pe un stâlp, la fel ca Sfântul Daniil Stâlpnicul. Pare de necrezut, dar a trăit acolo 45 de ani, asigurându-se că și-a curățat inima de toate păcatele lumești.

Sfântul Luca cel Nou Stâlpnicul, ținând o cruce în mână, în timp ce stă pe stâlpul unde și-a petrecut 45 de ani din viață
Sfântul Luca cel Nou Stâlpnicul

Pentru el nu există o rugăciune standard, dar i te poți adresa în cuvintele alese de tine dacă simți nevoia să îi ceri să te apere de ispite, așa cum s-a apărat el în timpul vieții.

Felul de mâncare preferat al părintelui Arsenie Boca în perioada postului! Orice român și-l poate permite

Surse foto: Facebook, FacebookFacebookFacebook

Surse articol: Crestinortodox, CalendarulortodoxSpynews

Articolul urmator
Cine a fost Sfânta Mare Muceniță Hristina, prăznuită pe 24 iulie, și cum să te rogi ei
Cine a fost Sfânta Mare Muceniță Hristina, prăznuită pe 24 iulie, și cum să te rogi ei
Ce îți va spune Dumnezeu după ce vei muri?
Incepe quiz
Ce îți va spune Dumnezeu după ce vei muri?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.