Citate de Osho despre iubire care o să te ajute să devii cea mai bună versiune a ta

Citate de Osho despre iubire care o să te ajute să devii cea mai bună versiune a ta

Alida Enache

Chandra Mohan Jain sau Acharya Rajneesh (Osho) a fost un mistic indian, un guru spiritual și un profesor de filozofie. Printre altele, acesta a devenit renumit pentru interpretările sale în legătură cu iubirea, iar discursurile pe care acesta le-a ținut pe parcursul anilor 80 sunt chiar și acum foarte celebre. Acesta a crezut cu tărie că dragostea este o stare de spirit care nu are neapărat legătură cu persoana pe care o iubești, ci cu sufletul tău și cu felul tău de a fi.

Acestea sunt 18 dintre cele mai bune citate de dragoste ale lui Osho care au fost extrase din numeroasele sale cărți și discursuri de succes despre spiritualitate și dezvoltare personală.

Osho în timp ce ținea un discursSursa foto: Youtube

Osho, cele mai frumoase citate despre iubire 

1. „Dacă iubești o floare, nu o culege. Pentru că dacă o culegi, ea moare și încetează să mai fie ceea ce iubești. Dacă iubești o floare, las-o să fie. În dragoste nu este vorba doar despre posesie, ci și despre apreciere.” 

 Acesta este un citat de dragoste care poartă o foarte mare însemnătate. Osho compară persoana iubită cu o floare, iar asta înseamnă că în dragoste ajunge să iubim persoana respectivă, nu trebuie să ne dorim ca acea persoană să ne aparțină. Oamenii nu sunt lucruri.

2.Îndrăgostindu-te, rămâi copil, iar ridicându-te în dragoste te maturizezi. Treptat, dragostea nu devine o relație, ci o stare a ființei tale.” 

Deși acest citat de dragoste poate părea complicat, el devine chiar simplist atunci când ajung în punctul în care să-l înțelegi. Osho explică faptul că prin experiență și conștiință, fiecare persoană poate deveni stăpână pe iubirea sa, devenind, în timp, iubirea însăși. Astfel, iubirea nu trebuie să fie un sentiment pe care trebui să-l ai față de altă persoană, ci tu trebuie să fii iubire.

3. „Curajul este o aventură de dragoste cu necunoscutul” 

Acesta este unul dintre cele mai populare citate ale lui Osho. Prin intermediul acestuia el încearcă să spună că iubirea și curajul se aseamănă foarte mult, tocmai pentru că oricât de grea ar fi viața, trebuie să fii curajos pe tot parcursul ei, la fel cum trebuie și să iubești.

4. „Milioane de oameni suferă: ei doresc să fie iubiți, însă nu știu cum să iubească. Iar iubirea nu poate exista ca un monolog; ea este un dialog, unul foarte armonios.” 

Acest mesaj frumos susține faptul că dragostea nu trebuie să fie unilaterală. În dragoste oferi, dar și primești, într-un mod armonios, echilibrat. Iubirea este logică, practică și se produce atunci când două inimi se întâlnesc și cresc împreună.

5. „În iubire celălalt este important. În dorință tu ești important.” 

Aceasta este o distincție subtilă, dar clară între iubire și dorință. În iubire sunt importante sentimentele și gândurile persoanei pe care o iubești, în schimb, în dorință, sunt importante doar sentimentele și nevoile tale. Iubirea este despre a oferi și dorința despre a primi.

6. „Iubesc pentru că iubirea mea nu este dependentă de persoana pe care o iubesc. Iubirea mea depinde doar de mine și de starea mea. Astfel că atunci când o persoană se schimbă, atunci când un prieten îmi devine dușman, eu voi iubi în continuare pentru că iubirea mea nu a depins niciodată de acea persoană. Iubirea este starea mea. Pur și simplu iubesc.” 

Încă un citat filozofic despre dragoste de Osho care ne spune cum ar trebui să iubim, în adevăratul sens al cuvântului. Dragostea nu depinde de o persoană, nu trebuie să o obiectivăm. Dragostea este un sentiment interior și o stare de a fi; ești propriu tău stăpân și dragostea este o stare în care te afli.

7. „Iubirea nu este o relație, e o stare de a fi, ea nu are nimic de a face cu altcineva. Cineva nu este îndrăgostit, ci este iubire. Bineînțeles că atunci când o persoană este iubire, ea poate fi și îndrăgostită, dar este mult mai important ca ea să fie iubire.” 

Dragostea nu este despre a avea o relație sau despre a iubi pe altcineva. Dragostea este numai și numai despre tine. Atunci când tu ești iubire, vei putea oferi iubire celor din jurul tău. A fi îndrăgostit este doar o urmare a faptului că ești iubirea însăși.

8. „Iubirea este un scop, viața este o călătorie.”

Acest mesaj despre iubire și viață sugerează că iubirea este scopul existenței și viața este doar o călătorie către ea.

9. „Ceea ce au făcut bărbații femeilor timp de mii de an este monstruos. Femeia nu se consideră egală cu bărbatul. Ea a fost condiționată atât de profund încât chiar dacă i-ai spune că este egală, nu ar crede. În mintea ei, faptul că ea reprezintă mai puțin decât un bărbat este o condiționare. Bărbatul care a adus femeia într-o astfel de stare nu este un bărbat care poate iubi. Iubirea poate exista doar în egalitate, în prietenie.” 

Acest citat sugerează faptul că nu poți iubi o persoană pe care nu o consideri egalul tău.

10. „Îndrăgostiții nu se oferă niciodată unul altuia. Îndrăgostiții se oferă iubirii.”

Dragostea este cea mai consumatoare forță dintr-o relație. Cei doi îndrăgostiși nu se oferă unul altuia, ei se oferă iubii.

11. „Lasă iubirea să fie starea ta de a fi, nu doar că te îndrăgostești, dar ești iubire pentru că aceasta este natura ta. Nu poți deveni iubire dacă nu renunți la percepția clasică pe care o ai asupra relațiilor pentru că iubirea nu este o relație.” 

Un citat în care Osho îți spune că dragostea este o stare de spirit, ci nu o relație. Poți iubi o persoană și te poți îndrăgosti de ea doar pentru că aceasta este natura ta.

12. „Dacă iubești o persoană, o accepți în totalitate cu toate defectele sale pentru că toate acele defecte fac parte din ea.” 

Nu poți iubi doar calitățile persoanei cu care ești, trebuie să îi iubești și defectele, altfel nu iubești cu adevărat.

13. „Niciodată să nu încerci să schimbi persoana pe care o iubești pentru că dacă vei încerca să faci asta înseamnă că nu o iubești în totalitate, ci doar pe jumătate.” 

Aceasta este o altă afirmație că trebuie să iubim o persoană pentru tot ceea ce este, ci nu doar pentru calitățile sale. Dacă îți dorești să schimbi o persoană, asta înseamnă că nu o iubești în totalitate și pentru ceea ce este ea.

14. „Atunci când iubești, iubești și atât.” 

Nu avem nevoie de motive pentru a iubi, cum nu avem neapărat nevoie de o persoană sau de o relație. Iubirea este o stare și atunci când iubești, pur și simplu iubești.

15. „Dacă crești în iubire, vei deveni mult mai conștient. Pe măsură ce devii mai conștient, crești în iubire.” 

Cu acest citat, Osho explică relația strânsă dintre iubire, conștientizare și evoluția personală.

16. „Eu te învăț să te iubești pe tine înainte de toate, iar asta nu are nimic de a face cu egoismul. De fapt, iubirea este o lumină puternică în care întunericul nu poate exista. Dacă îi iubești doar pe alții, dacă iubirea ta se concentrează asupra altora, vei trăi în întuneric. Întoarce lumina către tine însuți pentru a deveni chiar tu o lumină. Lasă lumina să risipească întunericul din interiorul tău, slăbiciunile tale. Lasă iubirea să-ți arate puterea sa spirituală extraordinară.” 

Acest citat vorbește despre cum iubirea este lumina care risipește întunericul, adică ego-ul tău. Pentru a iubi pe cineva, mai întâi ar trebui să fii în măsură să te iubești pe tine, să te eliberezi de ego și de întunericul care se concentrează asupra celorlalți.

17. „Iubește o femeie ca pe o zeiță, apoi iubirea devine venerare”.

Dacă vei iubi femeia ca pe o zeiță, exact așa cum merită, dragostea ta va deveni o venerare. Acesta este cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru femei.

18. „Poți iubi cât de mulți oameni dorești – asta nu înseamnă că într-o zi vei fi falit și că trebuie să declari că nu mai ai iubire. Nu vei rămâne niciodată fără iubire.” 

Dragostea înseamnă să împărtășești, nu se va epuiza niciodată stocul, așa că nu fi niciodată lacom în iubire.

Acestea au fost cele mai frumoase citate despre iubire ale lui Osho. Tu ai citit vreo carte scrisă de el?

Citește și: 15 citate din Osho care iti vor schimba perspectiva asupra vietii

Surse articol: Thebridalbox, Thequint, Goodreads

Surse foto: Youtube

Articolul urmator
De la bărbierit zilnic la încredere deplină! Povestea inspiratoare a "femeii cu barbă" care are parte de iubire sinceră după ani lungi de suferință
De la bărbierit zilnic la încredere deplină! Povestea inspiratoare a "femeii cu barbă" care are parte de iubire sinceră după ani lungi de suferință
Cate sanse ai sa devii faimoasa?
Incepe quiz
Cate sanse ai sa devii faimoasa?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.