Cum a reușit Taiwan, țară vecină cu China, să aibă o rată a mortalității din cauza COVID-19 atât de scăzută

Cum a reușit Taiwan, țară vecină cu China, să aibă o rată a mortalității din cauza COVID-19 atât de scăzută

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Taiwan, o națiune de 23 de milioane, se află la doar 130 kilometri de coasta Chinei. În jur de 2,71 milioane de vizitatori zboară din continent spre insulă în fiecare an.

Cu toate acestea, în timp ce cifra de decese cu coronavirus din China este de peste 3.200 la ora actuală, Taiwan a avut doar 67 de cazuri confirmate și doar un deces începând de vineri. Asta în ciuda previziunilor făcute la început potrivit cărora va fi  cea de-a doua țară susceptibilă de contaminare cu mortalul virus.

Deci, cum de focarul care a izbucnit în Wuhan, China și s-a răspândit pe tot globul, abia s-a atins de țara vecină Chinei? Conform unei analize a politicii de sănătate publicată în această lună în Jurnalul Asociației Medicale Americane, Taiwan a învățat ce trebuie din greul prin care a trecut  din cauza SARS, în 2003.

Pregătindu-se sistematic pentru o eventuală epidemie, țara a înființat un centru centralizat de gestionare a dezastrelor, care să se concentreze pe răspunsul la focare mari și să dea directive între autoritățile centrale, regionale și locale.

Citește și Semne că ești infectat cu COVID-19

Taiwanul a început să restricționeze zborurile la 31 decembrie, când au izbucnit primele știri despre un virus necunoscut în Wuhan. În câteva săptămâni, dr. Jason Wang, medic pediatru și director al Centrului pentru Politici, Rezultate și Prevenire de la Stanford, a început să monitorizeze răspunsurile guvernului la focarul de la Wuhan. Wang a fost programat să predea un curs în Taipei și a vrut să se asigure că va fi în siguranță să călătorească acolo.

Centrul de comandă centrală pentru epidemie din Taiwan a fost activat pe 20 ianuarie, iar între atunci și 24 februarie, acesta a întreprins 124 de acțiuni bazate pe evaluări culese din integrarea în țară a datelor și tehnologiei big data. Acestea includ:

  • Controlul la frontieră din aer și mare, inclusiv restricții de călătorie și interdicții pentru navele de croazieră
  • Identificarea cazului (folosind date și tehnologie nouă), istoricul călătoriilor de 14 zile ale pacienților integrat în baza de date a Agenției Naționale de Asigurări de Sănătate și a Agenției de Imigrări
  • Punera imediată în carantină a cazurilor suspecte și monitorizarea electronică a persoanelor în carantină prin intermediul telefoanelor mobile emise de guvern
  • Identificarea proactivă a cazurilor noi
  • Alocarea resurselor (evaluarea și gestionarea capacității), cum ar fi configurarea site-urilor de testare și preluarea producției de măști chirurgicale și N95 (mai mult de 10 milioane pe zi)
  • Reasigurarea și educarea publicului în timp ce se combate propagarea de știri false
  • Negocierea cu alte țări și regiuni
  • Stabilirea de noi reguli pentru școli și grădinițe
  • Ajutorarea afacerilor, mici și mari deopotrivă

Spre deosebire de rapida mobilizare medicală de urgență a Taiwanului, care a limitat, fără îndoială, cazurile de coronavirus și a salvat vieți, țări precum Italia, Iran, Franța și Statele Unite au acționat lent pe măsură ce pandemia se răspândește.

Citește și Medicamentele banale care pot învinge coronavirusul

Medicii și alți experți în domeniul sănătății au recunoscut că sistemul american de testare a virusului reprezintă un eșec.

"Abilitatea Taiwanului de a controla focarul #COVID19 este un tribut adus unității și rezistenței noastre. De asemenea, un factor decisiv a fost colaborarea dintre guvernul nostru, oamenii de rând și numeroasele companii private care au pus umăr de la umăr, totul pentru a proteja sănătatea publică și a face posibil imposibilul", a declarat președintele Tsai Ing Wen într-o declarație făcută publică pe Twitter.

Urmărește harta interactivă a îmbolnăvirilor cu coronavirus aici.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cea mai puternică rugăciune de Înălțarea Domnului! Poate face minuni dacă este rostită din suflet
Cea mai puternică rugăciune de Înălțarea Domnului! Poate face minuni dacă este rostită din suflet
In ce tara ar trebui sa locuiesti?
Incepe quiz
In ce tara ar trebui sa locuiesti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.