Semne că ești infectat cu COVID-19

Semne că ești infectat cu COVID-19

Cristina Gherghina

Întreaga lume este îngenuncheată de COVID-19 care este nemilos în fața nimănui! Noile generații trăiesc vremuri pe care nu le-au mai întâlnit până acum și este foarte ușor să se instaleze panica. Experții luptă din răsputeri să îi facă față acestui virus periculos, dar este responsabilitatea tuturor să oprim această pandemie. Tocmai de aceea este bine să știm care sunt simptomele acestui virus și ce trebuie să facem pentru a preveni răspândirea lui. Nu uitați că acțiunile noastre trebuie luate în cunoștință de cauză, fără panică și cu mare grijă. 

Coronavirusurile sau coronavirinele fac parte dintr-o subfamilie de virusuri care pot afecta atât oameni, cât și animale.

Este bine de știut că boala determinată de coronavirus, denumit SARS-CoV-2, este o boală respiratorie acută care poate deveni severă, în special în cazul persoanelor cu imunitate scăzută sau care suferă și de alte afecțiuni severe cum ar fi boli cardiovasculare, diabet, hipertensiune, boli ale sistemului respirator și cancer. 

Oganizația Mondială a Sănătății (OMS) a numit această boală COVID-19 în felul următor: COVI de la Coronavirus, D de la Disease ( boală)  și 19 de la anul în care a fost descoperită boala, 2019.    

 Care sunt simptomele COVID-19

 Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, perioada de incubație pentru SARS-CoV-2 este de 4 zile, dar aceasta poate varia între 2 și 14 zile.

simptome covid-19

Nu este o regulă ca toată lumea infectată cu acest virus să se simtă rău. Este foarte posibil să ai virusul în organism și să nu prezinți niciun simptom. Acești oameni sunt numiți purtători. Atunci când simptomele sunt prezente, acestea sunt de obicei ușoare și se dezvoltă lent. Ai putea fi păcălit foarte ușor că suferi de o banală răceală, dar hai să vedem care sunt cele mai comune simptome și cum putem determina dacă suntem doar răciți sau am fost infectați cu coronavirus. 

Citește și Coronavirusul din China a speriat România. Află care sunt cauzele răspândirii și cum trebuie să te fereşti

Cele mai comune simptome: 

  • febră (peste 38 gr C)
  • tuse
  • stări de oboseală
  • dificultate în respirație ( dispnee)

Simptome suplimentare

  •  nas înfundat sau rinoree ( secreții nazale)
  • dureri de gât
  • dureri de cap
  • dureri musculare
  • diaree
  • greață
  • vărsături

 Unele observații sugerează faptul că simptomele respiratorii se pot agrava în cea de-a doua săptămână de boală. Aceste complicații pot apărea după a 8-a sau a 9-a zi

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 1 din 5 oameni infectați cu COVID-19 se pot îmbolnăvit grav. Aceste persoane pot dezvolta pneumonie severă sau insuficiență respiratorie și pot necesita oxigen sau ventilație mecanică. 

 Cum diferențiezi COVID-19 de o răceală

Coronavirusurile sunt de fapt unul dintre numeroale tipuri de virusuri care pot provoca o răceală comună. Se estimează că patru tipuri de coronavirus întâlnite în cazul oamenilor sub responsabile în proporție de 10-30% pentru infecțiile respiratorii superioare la adulți. Până și doctorilor le este greu să diferențieze o răceală de o infecție cu coronavirus, așa că este important pentru noi să știm asemănările și diferențele dintre cele două. 

  Febră Tuse Oboseală  Respirație ingreunata Nas înfundat sau rinoree  Dureri de gât și de cap Dureri musculare Diaree/ Greață/ Vărsături
COVID-19
Răceală x x x x

Dacă doriți să aflați dacă sunteți doar răcit sau infectat cu COVID-19, atunci luați în considerare simptomele dumneavoastră. De reținut este că o simplă răceală este precedată de dureri în gât și rinoree ( secreții nazale), simptome care sunt rar întâlnite înn cazul unei infecții cu COVID-19. De asemenea, febra nu este un simptom al unei răceli comune.

Citește și Tragedie fără de margini! Testată pozitiv, o asistentă de 34 de ani s-a sinucis, de teamă să nu dea altora coronavirus...

 Cum diferențiezi COVID-19 de gripă

Probabil ai auzit că o infecție cu coronavirus poate fi foarte ușor confundată cu gripa, boală respiratorie frecventă sezonieră. Deci cum îți poți da seama cu ce te confrunți?

În primul rând simptomele unei gripe apar brusc, pe când în cazul coronavirusului, simptomele par să se dezvolte mai treptat. 

  Febră Tuse Stări de oboseală  Dificultate în respirație Nas înfundat sau rinoree (secreții nazale) Dureri de gât ș de cap Frisoane Dureri musculare Diaree/ Greață/ Vărsături
COVID-19 x
Gripă sezonieră  x

 După cum se poate observa, există anumite suprapuneri ale simptomelor dintre gripă și COVID-19 cum ar fi tusea, febra și diareea. Cu toate acestea, este foarte important să știm că multe din simptomele comune ale gripei sunt prezente mai rar în cazul unei infecții cu COVID-19.

diferente gripa cronavirus

Citește și Ce trebuie să faci, ca să nu te contaminezi cu COVID-19, în România

De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății pune accent pe următoarele diferențe dintre cele două: 

  • Gripa are o perioadă de incubație mai scurtă decât cea a COVID-19. 
  • Transmiterea virusului înaintea apariției simptomelor determină multe infecții cu gripă, dar nu pare să joace un rol important pentru COVID-19
  • Procentul de persoane care prezintă simptome sau complicații grave pare mai mare în cazul coronavirusului decât în cel al gripei
  • COVID-19 pare să aibă un impact mai mic asupra copiilor decât gripa
  • În prezent, nu există vaccin sau antivirale pentru COVID-19. Cu toate acestea, există vaccinuri și antivirale pentru gripă

Cum ne putem proteja de COVID-19

Este responsabilitatea noastră să oprim răspândirea coronavirusului de aceea trebuie să fim foarte atenți, să citim cu grijă și să respectăm măsurile de prevenție pe care le-au comunicat autoritățile române. 

Astfel, vom enumera câteva dintre măsurile de prevenire a coronavirusului pe care Ministerul Afacerile de Interne din România le-a comunicat: 

  • Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată.
  • Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile.
  •  Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.
  • Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi.
  •  Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă.
  • Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități.
  • Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului.
  • NU beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri.
  • NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.
  • Masca de protecție/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră, în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie.
  • Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă.
  • Informați-vă despre noul coronavirus numai din surse oficiale!
  • Puteți obține detalii dacă sunați la 0800.800.358, care este un număr de informare, nu este un număr de urgență.
  •  În cazul în care nu puteți contacta medicul de familie, apelați la Direcția de Sănătate Publică din județul dumneavoastră și în ultimă instanță la 112.

Pentru a afla mai multe măsuri de prevenție a răspândiri de COVID-19, puteți accesa site-ul Ministerului de Afaceri Interne

Urmărește harta interactivă a îmbolnăvirilor cu coronavirus aici.

Surse foto: Istock

Articolul urmator
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (56)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.