Cum e corect: ilar sau hilar?

Cum e corect: ilar sau hilar?

Paula Rotaru

La fel ca în cazul odată versus o dată, când vorbim despre ilar versus hilar, ambele forme sunt corecte și acceptate de DOOM (Dicţionarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române).

Însă cei care doresc să exprime cu ajutorul acestui cuvânt sensul de a stârni râsul/hazliu încă au o mică ezitare dacă să opteze pentru ilar sau hilar

Află ce au de spus lingviștii despre această dilemă!

Ilar sau hilar? Ambele au același sens

Trebuie precizat din capul locului că ilar este forma corectă recomandată, iar hilar este doar o variantă tolerată de specialiștii de la Academia Română, după cum putem vedea și în imaginea de mai jos. 

Din Dicționarul Explicativ al Limbii Române aflăm că hilar, care este sinonim cu ilariant, provine din latinescul hilaris și din franțuzescul hilaire, cu sensul de „provoacă râsul, amuzant, comic, hazliu”. Totodată, spunem că „gazul hilariant l-a făcut să nu mai simtă durerea”, dar nici varianta „gazul ilariant l-a făcut să nu mai simtă durerea” nu este greșită. Din contră, DOOM recomandă a doua variantă și doar o tolerează pe cea dintâi.

DOOM-ul a acceptat această formă, cu „h”, abia în a doua ediție. Forma „hilar” exista însă și înainte, dar se referea la un aspect anatomic, hilul fiind porțiunea de la suprafața unui organ pe unde pătrund vasele sangvine și nervii (de exemplu, cicatrice hilară).

Regula este valabilă şi în cazul substantivului hilaritate (forma tolerată), respectiv ilaritate (varianta recomandată). 

Așadar, nu este greșit să alegem o singură variantă, ci le putem utiliza pe ambele, cu mențiunea că DOOM recomandă folosirea termenului ilar

Iată și câteva exemple:

Gestul tău este ilar/hilar.

Medicul a folosit gaz ilariant/hilariant pentru a minimiza senzația de durere. 

Vorba lui a provocat mare ilaritate/hilaritate.

Ilar sau hilar? Acum știi că poți folosi ambele variante, dar și care este forma recomandată de lingviști. Află și când este bine să folosești locuțiunea „ca și”!

Articolul urmator
Ce spune biserica despre căsătoria dintre frații spirituali de botez. „În aceeași apă, erau botezați soțul și soția sau părinții și copiii"
Ce spune biserica despre căsătoria dintre frații spirituali de botez. „În aceeași apă, erau botezați soțul și soția sau părinții și copiii"
Amatoare sau profesionistă? Doar o expertă în skincare răspunde corect la acest test!
Incepe quiz
Amatoare sau profesionistă? Doar o expertă în skincare răspunde corect la acest test!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.