Cum recunoști un bancomat atacat de hackeri

Cum recunoști un bancomat atacat de hackeri

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Extragerea banilor de la bancomat și achiziționarea bunurilor cu cardul au devenit deja obiceiuri care fac parte din rutina noastră zilnică. Deși am crede că este mult mai sigur să folosim aceste metode de gestionare a banilor, se pare că există multe persoane cu intenții rele ce pot profita de pe urma noastră și care ne pot lăsa fără economiile de o viață.

Hackerii pot modifica bancomatele astfel încât să obțină toate informațiile necesare pentru a-ți fura banii din cont. Deși este datoria băncii de a garanta siguranța clienților, de multe ori se întâmplă ca acești hoți să spargă sistemele de securitate și să reușească să treacă neobservați prin fapte frauduloase. Totuși este și datoria clientului să se apere de fraudele informaționale, asigurându-se că bancomatul din care urmează să extragă bani este sigur. Deși ai crede că acest lucru este imposibil, există anumite indicii care îți pot spune dacă ATM-ul a fost atacat sau nu.

femeie la bancomat

Iată cum recunoști un bancomat atacat de hackeri!

Pentru a reuși să îți fure banii din cont, un hacker are nevoie de două lucruri: cantitatea de informații care se află pe banda magnetică a cardului tău și codul tău PIN. Pentru a fura informațiile de pe un card, 3 dispozitive sunt folosite:

Cititorul – este device-ul care citește informația conținută de banda magnetică de pe card. Acesta este atașat deasupra fantei în care se introduce cardul. Atunci când cineva introduce cardul în bancomat, toate datele sunt transferate către dispozitivul de citire al hackerului.

Camerele ascunse – sunt folosite, împreună cu cititorul, pentru a înregistra codul tău PIN. Aceste camere pot fi plasate în mai mult locuri: în bancomat (lângă tastatură sau deasupra ecranului) sau în apropierea bancomatului, pe perete sau pe obiectele de pe suprafața acestuia. Uneori sunt atât de mici, încât pot fi ascunse chiar și în orificiile pe care un ATM le are în mod normal.

Tastatura falsă – aceasta poate fi folosită pentru înregistrarea PIN-ului tău. Tastatura falsă păstrează numerele până când hackerii o iau și decodează informația.

Semnele care îți arată că un bancomat este atacat de hackeri

Deși sunt greu de detectat schimbările ce apar la un bancomat, cel atacat de hackeri arătând aproape la fel ca unul normal, există câteva semne la care trebuie să fii atentă:

- zgârieturi, spărturi sau alte semne de deteriorare pe suprafața bancomatului;
- dispozitive și trăsături neobișnuite, pe care nu le-ai mai regăsit la un alt bancomat;
- discrepanțe ce țin de forma, materialul, culoarea și forma ATM-ului;
- părți care ies în relief în fanta în care se introduce cardul, protuberanțe sau asperități în această zonă;

femeie la bancomat

Cum să te ferești de hackeri

Verificarea bancomatului poate fi o treabă care îți ia mult timp. În afară de semnele menționate mai sus și care îți pot indica prezența hackerilor, mai există și anumite modalități pe care le poți folosi pentru a te feri de escroci. Iată ce trebuie să faci!

1. Folosește un card cu cip

Cititorul pe care îl montează hackerii în bancomate poate copia doar informația de pe banda magnetică. Copierea informațiilor din cip este aproape imposibilă, deoarece acesta are un sistem de protecție sofisticat.

2. Informează banca

Atunci când observi nereguli în privința contului tău bancar, este indicat să sesizezi problema băncii. Cu cât mai repede informezi banca, cu atât mai mari sunt șansele de a-ți recupera banii furați.

3. Acoperă tastatura atunci când scrii PIN-ul

Deși majoritatea bancomatelor ar trebui să aibă o anumită protecție, care să îți asigure siguranța contului atunci când introduci codul PIN, poți folosi metoda acoperirii tastaturii cu palma ori de câte ori este nevoie. Astfel, nicio cameră ascunsă nu va recepta codul pe care tu l-ai introdus.

4. Folosește bancomate din zone protejate

Bancomatele care se află în zone aglomerate și cu agenți de pază, dar și cele care sunt așezate ca extensii în cadrul băncilor sunt mult mai sigure, deoarece hackerilor le este mai greu să le modifice. ATM-urile de pe stradă și din zonele sărace, precum și cele din micile magazine și zone izolate ale mall-ului sunt mult mai ușor de atacat de hackeri.

5. Limitează zona în care folosești cardul

Atunci când călătorești, este indicat să folosești un card separat, care să aibă doar suma de bani de care ai nevoie. De asemenea, poți folosi și opțiunea de limitare a sumei pe care o poți extrage de la bancomat, la fel și valorile din cadrul tranzacțiilor online.

Ține cont de aceste indicii și ia-ți toate măsurile de precauție pentru a-ți păstra economiile în siguranță! Așa nu vei avea niciodată de suferit de pe urma hackerilor!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Părintele Pimen de pe muntele Athos despre românii care au animale de companie: „Două mâțe în casă și 10 avorturi. O să dăm răspuns pentru toate astea în fața lui Dumnezeu."
Părintele Pimen de pe muntele Athos despre românii care au animale de companie: „Două mâțe în casă și 10 avorturi. O să dăm răspuns pentru toate astea în fața lui Dumnezeu."
Câte piese din anii '90 mai recunoști?
Incepe quiz
Câte piese din anii '90 mai recunoști?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.