Atenție în concediu, te costă scump! Greșeala pe care mulți o facem când plătim în străinătate

Atenție în concediu, te costă scump! Greșeala pe care mulți o facem când plătim în străinătate

Lorena Pintilie

Potrivit CNN, „o parte din plăcerea de a călători vine din experiențele noi pe care le trăiești în locurile pe care le vizitezi”. Cu toate acestea, atunci când ești într-o țară străină și vine momentul să plătești, de cele mai multe ori este mai ușor și mai la îndemână să folosești moneda cu care ești obișnuit/ă acasă (opțiune posibilă, evident, numai cu cardul), în cazul românilor, leul. Însă știai că această „soluție” aparent comodă este, de fapt, foarte costisitoare? Haide să îți explicăm de ce.

Opțiunea de a plăti în străinătate cu aceeași monedă pe care o folosești în mod constant în România a devenit mult mai costisitoare față de plata în moneda de circulație a țării pe care o vizitezi. Adică, dacă mergi în excursie în Berlin, Germania, și folosești ca metodă de plată leul, și nu euro, după ce vei trage linie vei observa că ai ieșit mai scump.

Un alt exemplu ar fi: la finalul mesei într-un restaurant, clienții străini pot primi opțiunea de a plăti cu cardul în moneda țării lor în locul celei utilizate în țara pe care o vizitează. Această opțiune, cunoscută sub denumirea de „conversie valutară dinamică” sau „alegerea monedei de plată”, sună atractivă la prima vedere, deoarece simplifică procesul - suma pe care trebuie să o plătești este convertită în moneda pe care o înțelegi cel mai bine. Cu toate acestea, acest serviciu nu este gratuit, iar comisionul aplicat la fiecare plată poate fi mai mare decât te-ai aștepta.

Conform unui studiu, taxa medie plătită de către clienții care utilizează această opțiune este de 7,6%, de peste două ori mai mare decât taxa aplicată atunci când se plătește în moneda locală (de obicei, între 1,5% și 3%).

„Marea fără valuri” din România, situată la 60 km de București, perfectă pentru o evadare de weekend

De pildă, dacă un turist francez ia cina într-un oraș din Marea Britanie și nota de plată este de 88,43 lire sterline (echivalentul a 100 de euro sau 108 dolari), dacă plătește în lire sterline și apoi suma trebuie convertită în euro de către banca franceză la care turistul are cont, suma finală va fi aproximativ 102 euro. Însă, dacă turistul ar alege să plătească direct în euro, prin conversia valutară dinamică, costul ar fi de 107,60 euro. Cu toate că taxele sunt destul de mari, cercetările arată că peste jumătate dintre clienții internaționali continuă să plătească în moneda țării lor, probabil pentru că preferă lucrurile cu care sunt obișnuiți.

În același timp, taxele suplimentare nu sunt dezvăluite în mod explicit clienților. Aceștia pot vedea cursul de schimb aplicat, dar nu le sunt accesibile comisioanele ascunse sau nu sunt informați despre cum se compară acest curs de schimb cu altele. Această opțiune este costisitoare pentru turiști, dar foarte profitabilă pentru cei care o oferă. Companiile care furnizează opțiuni de conversie valutară dinamică obțin venituri semnificative, iar unele dintre ele sunt împărțite cu comercianții care efectuează tranzacții.

Potrivit CNN, veniturile suplimentare pentru comercianți ajung la 1% din valoarea tranzacției, iar în unele magazine, angajații sunt instruiți să încurajeze clienții străini să plătească în moneda lor. În multe țări, agențiile guvernamentale care reglementează aceste taxe ezită să intervină, deoarece există teama de a afecta profiturile firmelor locale. Uniunea Europeană reprezintă o excepție, deoarece consideră că toate costurile de tranzacționare excesive reprezintă o barieră în calea dezvoltării afacerilor și își propune să protejeze consumatorii europeni.

Ultimele reglementări ale Uniunii Europene, care nu au fost încă aplicate, au scopul de a crește transparența tranzacțiilor prin includerea informațiilor suplimentare despre costurile aplicate clienților atunci când își schimbă moneda pentru a efectua plăți cu cardul sau pentru a retrage bani de la bancomat. Cu toate acestea, ar fi mai bine ca informațiile primite de către clienți să fie mai simplificate, astfel încât să fie conștienți atât de procentul din suma datorată, cât și de taxă, atunci când aleg să folosească moneda lor națională. De asemenea, clienții neinformați ar trebui protejați prin limitarea comisionului care poate fi impus pentru conversiile valutare excesive.

Cum să începi, în sfârșit, să pui și tu bani deoparte. 6 sfaturi simple, la îndemâna tuturor

Prin urmare, dacă te afli în concediu într-o țară străină, experții financiari recomandă să refuzi opțiunea de a plăti în moneda ta națională și să optezi pentru taxele de conversie mai rezonabile percepute de către bănci. În acest fel, costurile călătoriilor pot fi reduse semnificativ, iar tu te poți bucura în liniște și tihnă de o vacanță binemeritată.

Surse foto: Freepik 

Surse articol: Digi24

Articolul urmator
De la campioană olimpică la om al străzii. Povestea cutremurătoare a Lilianei Petrișor, care a rămas fără familie și a doua casă când îi era lumea mai dragă
De la campioană olimpică la om al străzii. Povestea cutremurătoare a Lilianei Petrișor, care a rămas fără familie și a doua casă când îi era lumea mai dragă
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?
Incepe quiz
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.