Cum sa slabim sanatos in 5 Pasi Simpli

Cum sa slabim sanatos in 5 Pasi Simpli

Redactor Divahair.ro

Slabirea rapida si transformarea corporala sunt un tel considerat greu de atins, mai ales luand in considerare toti factorii nocivi care ne impiedica sa ducem un stil de viata sanatos. Astfel, de la alimentatie nepotrivita, si continuand cu sedentarism si stres, stilul “modern” de viata este adesea unul nesustenabil, care poate duce la probleme grave de sanatate.

Aceasta stare de fapt a dus la aparitia unei intregi culturi a slabirii, si a dietelor “minune”, care, alaturi de programe complicate de exercitii si sport, se prezinta ca fiind solutia pentru redobandirea unei presupuse stari de bine si a unui corp ideal.

In realitate, o persoana obisnuita, nespecializata in nutritie si/sau sport, se poate pierde cu usurinta in labirintul dietelor si programelor de sport, acestea fiind adesea dificil de urmat in mod corect datorita limitarilor impuse de numeroase alte responsabilitati care ne limiteaza din punct de vedere al timpului si banilor.
Pentru a afla cum sa slabim sanatos, este astfel timpul sa ne intoarcem la esenta a ceea ce inseamna sa fim sanatosi si sa aratam bine, si sa gasim apoi o cale mai simpla de a ajunge in acel punct, accesibila tututor. Drept urmare, daca ne intoarcem la functiile de baza ale organismului si la felul in care functioneaza acesta, putem gasi 5 arii-cheie pe care, cu putin efort si disciplina personala, le putem folosi pentru a reusi cu adevarat sa transformam felul in care aratam si ne simtim:

  • Somn Sanatos
  • Echilibru Caloric
  • Reducerea Stresului
  • Activitate Fizica
  • Terapii Specializate de Slabire

Pentru toate aceste 5 punct, propunem un set simplu de reguli, usor de urmat de catre oricine, care nu necesita eforturi deosebite din partea ta, ci mai degraba mici modificari ale stilului de viata, combinate cu determinare si perseverenta pe termen lung.

1. Totul incepe cu Disciplina Somnului

Adesea ignorat sau marginalizat, programul sanatos de somn este baza pe care se construiesc in mod sustenabil planul de slabire si tonifiere al organismului. Somnul joaca un rol fundamental in sanatatea organismului, el fiind cel mai important mod prin care organismul se regenereaza pentru a-si putea continua functionarea normala.
Pe scurt, iata cateva din functiile-cheie ale somnului:

• Somnul regenereaza celulele creierului si permite reluarea normala a activitatii a doua zi. Fara un somn suficient, ne expunem la scaderi ale capacitatii de a ne concentra si de a rezolva probleme, si ne expunem de asemenea la stari schimbatoarea si, in cazuri grave, la tulburari de comportament si inabilitatea de a ne indeplini sarcinile. Astfel, daca nu dormim cat trebuie, contribuim si la starea generala de stres a organismului, care este un factor declansator al obezitatii.

• Somnul sanatos ne ajuta sa regeneram si sa reparam tesutul muscular si osos, fiind astfel un punct-cheie pentru desfasurarea buna a activitatilor sportive, fara de care nu putem atinge echilibrul caloric necesar pentru pierderea in greutate (despre care vom vorbi imediat).

• Digestia sanatoasa, esentiala pentru pierderea in greutate si tonifierea organismului, este de asemenea conditionata de un somn corespunzator. Un somn bun ne ajuta sa digeram mancarea mai usor si sa procesam nutrientii de care avem nevoie, diete de reducere ale caloriilor fiind astfel mai eficiente.

• Sistemul imunitar, care ne protejeaza de bacterii si virusuri, se regenereaza si isi mentine eficienta daca organismul beneficiaza de un somn odihnitor in mod constant. Starile frecvente de raceala sau gripa nu doar ne slabesc organismul ci ne pot si impiedica sa respectam dieta si programul de sport ales. Mai mult, multitudinea de medicamente pe care avem tendinta sa le luam la orice raceala ne pot afecta serios metabolismul, digestia, si, implicit, sansele sa respectam un regim de slabire sanatos asa cum trebuie.
Somnul de calitate este extrem de important pentru mentinerea sanatatii si, implicit, reprezinta punctul obligatoriu de plecare pentru parcurgerea cu succes a urmatorilor pasi.

Cu toate acestea, stilul de viata modern poate avea un impact negativ asupra calitatii somnului. Ca sa intelegem proportiile acestei “epidemii”, trebuie doar sa ne gandim cum piata produselor pentru imbunatatirea calitatii somnului in SUA este asteptata sa atinga 52 miliarde de dolari in 2020, iar peste 27% din adulti au in mod constant probleme cu somnul. In majoritatea cazurilor, respectarea unor reguli simple poate aduce o imbunatatirea reala a calitatii somnului, fara a fi nevoie sa recurgem la tratamente complicate si costisitoare.

Ce putem face chiar acum pentru a ne imbunatati calitatea somnului:

• Stabiliti un program fix de somn. Primul pas pentru imbunatatirea somnului este stabilirea unui program fix de somn pe care sa il respectam pe cat omeneste posibil. Organismul se va obisnui cu programul fix si, in timp, ne va fi mai usor sa il respectam.

• Evitati dispozitivile electronice inainte de culcare. Televizorul, calculatorul si telefonul mobil ne tin creierul intr-o stare continua de activitate intensa, prevenind astfel instalarea starii de relaxare necesare pentru un somn sanatos. Ciclul biologic natural al omului este unul de activitate diurna si odihna nocturna, creierul nostru fiind programat sa intre in “modul de odihna” atunci cand este intuneric. Sursele multiple de lumina din jurul nostru din timpul serii, precum ecranul smartphone-ului sau al televizorului, perturba acest ciclu natural si dau creierului falsa impresie ca afara este inca zi, cu efecte negative severe asupra calitatii somnului. Renuntati la telefon inainte de culcare si alegeti, in schimb, lectura, pentru a adormi mai usor.

• Nu mancati mult inainte de culcare. Cinele “grele”, luate tarziu, ne solicita sistemul digestiv intr-un moment cand organismul nostru ar trebui sa se relaxeze. Incercati sa luati mesele principale in prima parte a zilei, si pentru cina alegeti un meniu mai usor, bazat pe fructe, legume sau peste. Pe langa somnul mai bun pe care il veti avea, veti putea respecta mai usor limitele calorice zilnice, pe care le vom prezenta mai jos.

• Nu faceti efort sau sport seara tarziu. Mersul la sala la ore tarzii ne poate epuiza fizic si ne poate da o stare de somnolenta aparent pozitiva pentru a avea un somn de calitate. Insa, adesea, organismul intra intr-o stare de hiperactivitate care poate genera un somn agitat si lipsit de odihna optima. Incercati sa aveti cel putin 2 ore de relaxare in care sa “opriti motoarele”, inainte de a merge la culcare.

• Realizati un spatiu de odihna optim. Un dormitor neaerisit, dezordonat, sau o saltea proasta si o perna nepotrivita va pot ruina somnul intr-un mod mult mai grav decat va imaginati. Aveti grija sa aveti un spatiu de odihna curat, comod, armonios si bine aerisit, unde sa va puteti simti in largul vostru si unde puteti uita de grijile cotidiene.

Cu toate acestea, exista multe alte cauze care afecteaza calitatea somnului, precum apneea (respiratia intrerupta din timpul somnului), in care cel mai bun lucru este sa obtineti ajutor de specialitate din partea unui medic.

2. Dieta Echilibrata si Echilibrul Caloric sunt Esentiale!

Un control strict asupra a ceea ce mancam este extrem de important pentru a reusi sa slabim si sa obtinem silueta si starea de bine pe care ne-o dorim. Inainte de a ne gandi la diete complicate de slabire, trebuie sa ne intoarcem la o notiune de baza: Balanta calorica.
Practic, pentru a functiona, organismul nostru consuma energie (masurata in calorii). Daca energia pe care organismul o extrage din mancare depaseste necesarul organismului (care variaza la randul sau in functie de sex, varsta, nivel de activitate si alti factori), atunci energia in exces este depozitata sub forma de tesut adipos (grasime), pentru a fi utilizata mai tarziu.

Astfel, sedentarismul in combinatie cu o alimentatie bogata in calorii duce in mod automat la un excedent de calorii, ce genereaza ingrasarea. Rezulta astfel ca, daca nici nu luam si nici nu pierdem in greutate, avem o balanta calorica de 0, adica un echilibru perfect (o situatie ideala).

Dinamica balantei calorice este, binenteles, influentata de numerosi alti factori:

• Varsta. Pe masura ce inaintam in varsta, viteza metabolismului nostru scade, fiind astfel nevoie de mai multa atentie in alegerea unei alimentatii echilibrate.

• Nivelul de activitate fizica: Cu cat facem mai mult efort fizic, cu atat utilizam un numar mai mare de calorii. Activitatea fizica constanta este astfel un punct-cheie pentru mentinerea greutatii sau pierderea in greutate.

• Specificul medical al fiecarei persoane: Trecand de recomandarile generale, balanta calorica a fiecarei persoane este unica si poate fi influentata de numerosi alti factori medicali, ereditari si externi. De aceea, este important sa apelati la opinia unui medic pentru a afla exact care va fi efectul unor diete speciale asupra corpului dumneavoastra.

La modul general, putem identifica si studia doua situatii principale pentru care cunoasterea echilibrului caloric este esentiala: Mentinerea Greutatii si Pierderea in Greutate.

A) Pentru a ramane la aceeasi greutate (balanta calorica 0), va prezentam mai jos limitele maxime de calorii zilnice permise, bazate pe varsta, greutate si nivel de activitate.

*Sedentar/a – o persoana cu activitate fizica scazuta, asociata vietii de birou si activitatii normale de zi cu zi.
**Activitate Moderata – Mers pe jos intre 2.5 si 5 km pe zi, la pas alert, sau activitate fizica echivalenta.
***Activitate Intensa – Mers pe jos de peste 5 km pe zi, la pas rapid, sau activitate fizica echivalenta.
Asadar, pentru a ramane la aceeasi greutate, nu se recomanda sa consumam peste limitele de calorii din tabel, in functie de clasa in care ne incadram.

B) Pentru a scadea in greutate. Recomandarea generala pentru a pierde 0.5 kg intr-o saptamana este de a scadea numarul total de calorii zilnice cu 500. Asadar, putem scadea 500 de calorii din tabelul de mai sus pentru a calcula numarul de calorii maxim al unui regim de slabire.

Caloriile in plus se pot arde fie prin sport, fie se pot elimina din dieta, insa imbinarea sportului cu o alimentatie sanatoasa (si limitata in calorii) este metoda cea mai eficienta si mai putin solicitanta pentru organism.

In ambele situatii, este important sa evitam atat infometarea cat si exercitiile fizice excesive, care pot obtine fix contrariul a ceea ce ne dorim. Infometarea creste capacitatea organismului de a stoca fiecare calorie (ceea ce poate duce la ingrasare), iar epuizarea fizica ne poate slabi organismul, poate duce la accidentari si ne poate transforma regimul de activitate fizica intr-un calvar. De aceea, este esential sa aplicam si o doza rationala de moderatie tuturor planurilor noastre de slabire.

In concluzie, ca sa scapam de kilogramele in plus trebuie sa evaluam in mod onest ce mancam si cata miscare facem, si sa facem modificarile necesare in ambele arii, pe care apoi sa le respectam mereu.

3. Reducerea Stresului pentru o Slabire Eficienta

In fata unei presiuni constante asupra noastra din mai multe directii (job, probleme personale, etc.), stresul a devenit o conditie normala a vietii moderne de zi cu zi, cu efecte nocive profunde asupra sanatatii si a capacitatii noaste de a ne duce planurile la bun sfarsit. Implicit, persoanele stresate sunt mult mai predispuse la ingrasare si obezitate, deoarece activitatile zilnice ne ocupa prea mult timp si atentie ca sa ne mai gandim si la sanatatea personala.

Corelatia puternica dintre stres si obezitate este bine documentata stiintiific, cu accent pe felul in care stresul incurajeaza consumul alimentelor mai putin sanatoase, ce pot fi obtinute rapid, precum fast-food sau mancare semipreparata.
In acest context, pentru a ne pune cu succes in aplicare dieta si planul de exercitii fizice, avem nevoie de o motivatie interioara si de o determinare de a realiza ceea ce ne-am propus. Iata cateva sfaturi pentru a nu lasa stresul si resposabilitatile zilnice sa iti afecteze sanatatea si planul de slabire:

• Nu puneti mesele si exercitiile fizice pe locul 2. Respectati-va mereu rutina de exercitii fizice si nu alegeti felurile de mancare nepotrivite doar pentru a castiga timp. Chiar daca programul tau este incarcat, este important sa gasesti timp pentru tine insuti, altfel tot efortul tau nu se mai justifica in final.

• Evitati alcoolul, cafeina si nicotina. Efectele acestora asupra stabilitatii starii noastre de spirit sunt unele bine cunoscute, ele avand si o contributie negativa profunda asupra eficientei programelor noastre de exercitii fizice si a rutinei zilnice.

• Setati-va scopuri realiste in abordarea unui plan de slabit sau a unei diete. Slabirea si tonifierea sunt procese de lunga durara, ce necesita multa perseverenta. Adesea, persoanele interesate sa inceapa o cura de slabire, sau un regim de exercitii fizice intensive isi seteaza teluri nerealiste, care nu tin cont de balanta calorica si nici de capacitatea persoanei respective de a duce planul la bun sfarsit.

4. Trebuie sa Facem Sport

Nici o dieta de slabire nu este completa, sau cu adevarat eficienta, fara un regim de antrenamente si exercitii fizice, necesare nu numai pentru a obtine balanta calorica dorita ci si pentru a se tonifia si dezvolta masa musculara. Muschii tonifiati ajuta la arderea mai rapida a grasimilor si contribuie la o stare generala de sanatate mai buna a organismului.
Multe persoane aleg sa mearga la sala pentru a-si realiza rutina de exercitii. Insa, pentru cei care nu au timp sau disponibilitate, exista mai multe lucruri pe care le pot schimba in rutina de zi cu zi pentru a putea arde cu usurinta caloriile in plus:

• Mergeti cat mai mult pe jos sau cu bicicleta. Una din tendintele care contribuie la ingrasare este sa ne luam masina in absolut fiecare loc in care mergem, limitandu-ne astfel foarte mult timpul efectiv de activitate fizica. Pe cat posibil, alegeti sa mergeti pe jos sau cu bicicleta si veti fi surprinsi de cate calorii puteti arde intr-o singura zi.

• Exersati intens 10 minute in fiecare zi. Daca nu aveti cum sa ajungeti la sala, puteti oricand sa recurgeti la un program simplu sau intens de antrenament pe care il puteti face si in confortul propriei case. Astfel, fie ca exersati cu greutati, sau ca preferati exercitiile de gimnastica, exercitiile zilnice va vor tine in forma si vor accelera arderea caloriilor. Iata 5 exercitii pe care poti incepe sa le faci de acasa chiar acum!

5. Pentru Perfectiune, putem completa cu Terapii Specializate de Slabire

Pe langa toti acesti factori extrem de importanti pentru a slabi, putem recurge acum si la tratamente si terapii specializate de slabire. Cu ajutorul tehnologiei de ultima generatie, acum poti beneficia de terapii non-invazive, fara durere si fara timp de recuperare, cu care poti pierde in greutate si in centimetri rapid.
Una dintre aceste terapii de slabire localizata, ce ofera beneficii majore si in diminuarea celulitei, este VelaShape III, un tratament non-invaziv ce combina radiofrecventa cu infrarosul, vacuumul si masajul cu role mecanice. Unul dintre cele mai eficiente si populare tratamente anti-celulitice si de pierdere in greutate din lume, VelaShape III vine perfect in completarea unui regim de viata sanatos bazat pe o dieta responsabila si pe activitate fizica regulata.

Tratamentul VelaShape III aduce o serie de avantaje unice:
• Rezultatele se vad de la prima sedinta;
• Nu exista timp de recuperare – puteti reveni la activitatile zilnice imediat;
• Tratamentul este non-invaziv si relaxant;
• Tratamentul este unul sigur, si se pot trata toate zonele importante cu probleme;

Puteti incerca tratamentul VelaShape III la Wow Esthetic Center, unul dintre centrele premium de slabire si remodelare corporala din Romania.

Tot la Wow Esthetic Center, puteti beneficia si de alt tratament dedicat slabirii localizate si rapide: Criolipoliza Cooltech. Acest tratament non-invaziv este unul dintre cele mai eficiente pentru a scapa rapid de tesutul adipos localizat din zonele cu probleme, el functionand prin racirea controlata a zonelor cu Criolipoliza cooltech este o procedura non-invaziva, putandu-se reveni la activitatea normala imediat dupa sedinta.
Ambele tratamente pentru slabire nu presupun timp de recuperare dupa tratament si nici tratamente de luat acasa, pastile sau orice alta substanta. Ele doar folosesc tehnologii non-invazive ce actioneaza localizat.

Concluzii: Iti poti schimba stilul de viata chiar acum!

Putem vedea cum schimbarea stilului de viata nu este un vis de nerealizat. Mai degraba, cu putin efort si determinare, putem face o diferenta schimband doar cateva lucruri mici, care, prin perseverenta, ne pot aduce silueta dorita.

Astfel, totul incepe cu un somn sanatos si cu o dieta rezonabila, si se continua cu exercitii fizice constante, terapii de slabire si o atitudine pozitiva. Pentru rezultate spectaculoase, imbinati toate aceste 5 elemente si cu siguranta rezultatele nu vor intarzia sa apara!

Articolul urmator
Cum să începi, în sfârșit, să pui și tu bani deoparte. 6 sfaturi simple, la îndemâna tuturor
Cum să începi, în sfârșit, să pui și tu bani deoparte. 6 sfaturi simple, la îndemâna tuturor
Cat de sanatos este parul tau?
Incepe quiz
Cat de sanatos este parul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.