De ce aghiasma nu se strică niciodată: ce spun oamenii de știință despre apa sfințită

De ce aghiasma nu se strică niciodată: ce spun oamenii de știință despre apa sfințită

Alida Enache

Te-ai întrebat vreodată de ce aghiasma nu se strică niciodată? Apa sfințită la Bobotează are o însemnătate foarte mare pentru toți credincioșii de pretutindeni care așteaptă an de an să-și procure o nouă sticlă. Potrivit învățămintelor bisericești, Aghiasma mare, cea care păzește creștinii de rele, nu se strică niciodată și are și multe alte proprietăți inexplicabile. Chiar și așa, pentru a putea înțelege mai bine felul în care funcționează aceasta, specialiștii au încercat să afle de ce nu se alterează.

Imagine cu un preot care sfințește apa de BoboteazăSursa foto: Captură Youtube

Află și Cum se bea corect agheasma mare, sfințită în ziua de Bobotează

Ce spun oamenii de știință despre apa sfințită

În ziua de Bobotează, în amintirea Botezului Domnului de către Ioan în Iordan, preoții sfințesc printr-o dublă epicleză apa, simbolul curățării sufletești, pentru a obține Aghiasma Mare. Preoții cufundă o cruce de argint și o legătură de busuioc în ea ca reprezentație pentru Iisus Hristos care începe misiunea Sa de răstignire pe cruce a păcatelor lumii. Busuiocul este o plantă aromată și mirositoare care simbolizează participarea naturii întregi, a cosmosului la minunea Bobotezei.

Se pare că argintul și busuiocul joacă un rol mult mai important în sfințirea apei, nefiind vorba doar folosirea simbolică a acestora. Argintul are proprietăți antibacteriene, iar atunci când este introdus în apă, chiar și pentru o scurtă perioadă de timp, omoară bacteriile de putrefacție și algele microscopice care se află în ea. Mai mult, el are capacitatea de a crea un mediu în care acestea să nu se poată dezvolta. Busuiocul, de asemenea recunoscut drept o plantă cu proprietăți antiseptice, face ca apa sfințită să se păstreze mult mai bine. Combinația dintre cele două elemente duce la conservarea aghiasmei pe o lungă perioadă de timp.

„Electrolizii de argint se utilizează la purificarea apei, deoarece argintul este un metal care are proprietăți sterilizante și antiseptice, la fel ca aurul. Pus în apă, el omoară toate bacteriile și microbii. Este de ajuns și o concentrație foarte mică de argint ca să purifice apa. O parte din argintul metalic trece în apă, iar aceasta nu se strică”, a explicat Silviu Moisa, inginer-chimist.

De ce nu se strică aghiasma, conform învățăturilor bisericești

Apa sfințită nu se strică datorită pogorârii Duhului Sfânt. Rugăciunile preoților din ziua de Bobotează fac ca aceasta să devină nestricăcioasă și făcătoare de minuni. Mai mult, se spune că mulți pastori folosesc cruci de lemn atunci când prepară aghiasma, iar teoria argintului care purifică apa nu s-ar mai putea aplica în cazul de față.

„Aici este vorba de puterea Duhului Sfânt, de o apă vie“, a spus ÎPS Teodosie despre această minune.

Aghiasma este folosită de fiecare credincios în parte pentru a se feri de probleme încă din cele mai vechi timpuri. Creștinii de pretutindeni stropesc casele, curțile, vitele, livezile și grădinile an de an. Fiind vorba despre o apă făcătoare de minuni, încărcată cu puterile Duhului Sfânt, se mai spune că aceasta poate fi consumată și în cazul unor boli grele sau a unor probleme foarte grave.

Citește și: Se spală sau nu în primele opt zile de după Bobotează? Care este declarația oficială a Bisericii Ortodoxe Române

Surse articol: Playtech, Napocanews, Realitatea

Surse foto: Youtube

Articolul urmator
"Poarta Iadului", locul din România care bagă turiștii în spaimă. Ce spun localnicii
"Poarta Iadului", locul din România care bagă turiștii în spaimă. Ce spun localnicii
Tu stii ce apa bei?
Incepe quiz
Tu stii ce apa bei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.