De ce e bine să îţi laşi pisica să toarcă pe tine

De ce e bine să îţi laşi pisica să toarcă pe tine

Ionelia Olteanu

Iubitorii de pisici ştiu că nimic nu se compară cu momentele în care îşi mângâie animăluţul şi ascultă cum toarce. Pisicile au uimitoarea abilitate de a ne face vieţile mai frumoase, iar dacă se bucură de toată atenţia din partea noastră, îşi exprimă fericirea prin tors. Acest gest este, în general, un indiciu al faptului că pisicile sunt mulţumite.

Pisicile torc la o frecvenţă specifică. Potrivit mai multor studii, nivelul ideal de vibraţii contribuie de la sănătatea inimii şi la creşterea rezistenţei osoase. Dar aceste beneficii nu se aplică doar animalelor care emit aceste vibraţii. Și oamenii care sunt în jurul pisicilor pot să profite de efectele pozitive ale torsului.

psica pe picioarele stapanului

Află mai multe despre pisici şi despre efectele pozitive ale torsului asupra corpului tău!

De ce torc pisicile?

Torsul este un sunet destul de comun pe care îl fac pisicile, mai ales dacă sunt complet relaxate sau simt afecţiunea stăpânilor. Consensul general este că pisicile torc atunci când sunt mulţumite, dar folosesc această metodă şi pentru a încerca să comunice o serie de emoţii diferite.

Există diferite ipoteze cu privire la muşchii pe care pisica îi foloseşte pentru a toarce. De asemenea, se pare că există mai multe tipuri de animale care sunt capabile să toarcă.

Ce este, de fapt, torsul?

Tipul de frecvenţă cu care toarce o pisică depinde de ce fel de animal este. Pisicile domestice torc la o frecvenţă de până la 20 Hz. Aceste vibraţii au fost studiate şi se crede că ar avea proprietăţi de vindecare, acesta fiind motivul principal al fenomenului.

Se spune despre vibraţiile liniştitoare că ajută extrem de mult, de la simple umflături până la oase rupte - oamenii pot beneficia, deci, de acest gest pe care pisicile îl fac foarte des.

Beneficiile torsului pisicii

1. Scade nivelul de stres

Senzaţia de stres scade atunci când animalul tău preferat se aşază pe pieptul tău şi începe să toarcă. Acest lucru nu poate avea un efect placebo total. Frecvenţa sunetului pe care pisica îl scoate atunci când toarce a fost asemănat prezintă anumite proprietăți terapeutice, care detensionează nervii şi induc o stare de linişte. Deci, data viitoare când te simţi stresată, încearcă să te relaxezi împreună cu pisica ta pe canapea şi să observi dacă vibraţiile au vreun efect asupra ta.

pisica mangaiata

2. Reduce tensiunea arterială

Frecvenţa magică transmisă de pisici este, de asemenea, benefică pentru scăderea tensiunii arteriale. Acest lucru se datorează faptului că vibraţiile ajută la controlul stresului, principalul vinovat pentru creşterea nivelului tensiunii arteriale.

Mai puţin stres înseamnă o presiune sangvină normală, care contribuie la un organism mai sănătos.

3. Îmbunătăţeşte respiraţia

Potrivit studiilor, torsul pisicilor poate ajuta la ameliorarea dispneei, care provoacă dificultăţi de respiraţie. Acest lucru se datorează faptului că pisicile au un proces al respiraţiei corect, ceea ce reprezintă un exemplu pentru stăpân să rămână liniştit şi să respire regulat. Această respiraţie conştientă este, de fapt, un alt mod de a reduce nivelul stresului.

4. Vindecă fracturile şi rupturile

Studiile au arătat că torsul pisicilor poate creşte rezistenţa osoasă, ceea ce uşurează vindecarea după o fractură sau ruptură. Cele mai bune frecvenţe pentru întărirea rezistenţei oasoase sunt de la 25 la 50 Hz. Deoarece majoritatea pisicilor se apropie de frecvenţa de 20 Hz, vibraţiile lor pot stimula cu siguranţă forţa osoasă şi, prin urmare, vindecarea.

5. Îmbunătăţeşte sănătatea inimii

Deţinătorii de pisici prezintă un risc cu 40% mai mic de a dezvolta probleme cardiace. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Minnesota a comparat 4.435 de americani cu vârste cuprinse între 30 şi 75 de ani şi a relevat că cei care nu aveau pisici prezentau cu 40% mai multe şanse de a suferi un atac de cord.

6. Ajută la relaxarea muşchilor

Aceleaşi vibraţii despre care se spune că pot vindeca oasele au efect calmant şi asupra ţesuturilor moi. Acest lucru se datorează faptului că oasele şi ţesuturile răspund presiunii, întărindu-se, ca atunci când s-ar executa exerciţii fizice. Unii spun că torsul pisicilor ajută trupurile lor mici să rămână puternice, deoarece tind să se întindă foarte mult.

7. Calmează inflamaţiile

În final, torsul pisicilor ajută la scăderea infecţiilor şi a inflamațiilor, care pot duce la dureri articulare. Deci, în loc să apelezi la aspirină sau la gheţă, încearcă să petreci mai mult timp cu pisica ta. Asta te va ajuta să scapi mai repede de durere.

Cine ar fi crezut că torsul pisicii ar putea să facă mai mult decât să indice că micuţa felină este fericită? Dacă ai o pisică, petrece mai mult timp cu ea şi profită de beneficiile pe care le are prezenţa ei asupra sănătăţii tale.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Acatistul Botezului Domnului. De ce e bine să-l citești pe 6 ianuarie
Acatistul Botezului Domnului. De ce e bine să-l citești pe 6 ianuarie
Ce crede pisica ta despre tine?
Incepe quiz
Ce crede pisica ta despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (12)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.