De ce nasturii de la cămășile pentru femei și cele pentru bărbați sunt cusuți pe părți opuse

De ce nasturii de la cămășile pentru femei și cele pentru bărbați sunt cusuți pe părți opuse

Ramona Jurubita

Femeile și bărbații sunt firi complet diferite, ceea ce înseamnă că există multe lucruri pe care nu le fac la fel. Printre aceste diferențe care stau între ei se numără și motivele pentru care nasturii de la hainele de damă și cei de la cămășile bărbătești sunt cusuți pe părți opuse.

Poate că te-ai întrebat de ce nu au toate hainele nasturii plasați pe aceeași parte. Răspunsul ar fi fost clar dacă toți bărbații ar fi fost dreptaci și toate femeile stângace, nu-i așa? Acum vei afla adevărata explicație care stă la baza acestui fapt: se pare că are legătură cu obiceiurile oamenilor din trecut.

Bărbat și femeie care își încheie cămășile cu nasturi cusuți pe părți diferite.

În vremea Renașterii și în Epoca Victoriană, îmbrăcămintea femeilor era mai sofisticată și destul de greu de îmbrăcat. Din acest motiv, multe aveau servitoare care le ajutau să se pregătească în fiecare dimineață. Ca să le fie ușor slujnicelor, care erau majoritar dreptace, nasturii au început să fie poziționați pe partea stângă, astfel încât să fie încheiați cu lejeritate din față. Nu-i așa că a fost un truc ingenios? Croitoresele de atunci s-au gândit să simplifice treaba servitoarelor și să scurteze timpul de așteptare al doamnelor și domnișoarelor de la casele de oameni înstăriți.

Acest obicei s-a perpetuat în timp, deși nu mai sunt multe femei care au ajutoare pentru o activitate atât de banală.

Un alt motiv pentru care nasturii pieselor vestimentare feminine sunt plasați pe partea stângă este nevoia lor de a-i închide ușor cu mâna dreaptă după ce își alăptează bebelușul, ținându-l pe brațul stâng. Ele întotdeauna își păstrează liberă mâna care le ajută să facă mai multe lucruri și, în general, este vorba despre cea dreaptă.

Nasturii de la hainele bărbaților au rămas pe partea dreaptă, fiindu-le de folos în mai multe situații. Pe lângă faptul că îi închideau destul de ușor pe cont propriu, ei aveau și alte avantaje.

„Acesta nu este un lucru mare, dar este un lucru ciudat: în fiecare zi, milioane de oameni se plimbă cu aceste mici etichete ale inegalității de gen puse pe piept.”, a scris Megan Garber pentru The Atlantic.

Tot el este acela care a explicat mai în detaliu subiectul. Se pare că această „tendință în modă” are rădăcini și în stilul vestimentar al soldaților de război. Ei își ascundeau armele pe sub haine și le scoteau adesea cu mâna dreaptă. Veestele cu nasturii în partea dreaptă a făcut mult mai ușoră deschiderea cu mâna stângă pe care o aveau liberă.

După cum spune Katherine Lester în Accessories of Dres, „rolul unui bărbat ca vânător presupunea să tragă o armă de la stânga la dreapta. Prinderea unei haine de la dreapta la stânga ar fi împiedicat mișcarea strămoșilor noștri.”

Potrivit The Atlantic, există și o teorie conform căreia această diferență la nivel de vestimentație s-a păstrat tocmai pentru că unele persoane au dorit să sublinieze deosebirile dintre genuri. Cum a fost posibil? Primele zile ale industrializării (perioada în care practicile de fabricare a îmbrăcămintei deveneau standardizate și veneau să stabilească unele precedente pentru astăzi) – au coincis cu primele zile ale mișcării feministe. Doamnele și domnișoarele doreau să fie văzute pe picior de egalitate cu domnii, iar Napoleon a ordonat ca hainele pentru femei să aibă în continuare nasturii pe partea opusă, tocmai pentru a nu le face acestora pe plac.

O altă explicație des întâlnită în studiile care aduc la un loc motivele acestei diferențe ar fi legată tot de Napoleon. Se pare că îi plăcea să își țină mâna dreaptă în vestă și i-ar fi fost destul de greu să facă acest lucru dacă nasturii erau pe cealaltă parte.

Cum ți se par aceste idei? Multe dintre explicații par destul de logice și ajută pe oricine să înțeleagă de ce nu toate hainele au sistemul de închidere în același loc.

Citește și: 5 modele de nasturi care pot schimba infatisarea bluzei tale

Surse foto: iStock

Surse articol: SmithsonianmagTheatlanticOureverydaylife

Articolul urmator
Începe pelerinajul la Sfânta Parascheva. Când sunt așteptați enoriașii la Iași
Începe pelerinajul la Sfânta Parascheva. Când sunt așteptați enoriașii la Iași
Ce banc despre femei ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce banc despre femei ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.