De ce uiți mereu unde ți-ai pus cheile

De ce uiți mereu unde ți-ai pus cheile

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Imaginează-ți următorul scenariu: ajungi acasă, descui ușa, intri în casă gândindu-te doar la ce vei mânca și te îndrepți direct spre bucătărie. Deschizi frigiderul și vezi că nu mai ai lapte. Oftezi și te întorci spre ușă, pentru a merge la magazin. Începi să te uiți după chei și remarci cu stupoare că ai uitat unde le-ai pus acum câteva minute. Incredibil, nu-i așa? Cine ar fi crezut că poți să ai o memorie atât de scurtă?

Pierderile de memorie sunt normale atunci când îmbătrânești. Totuși, atunci când apar la persoane tinere, pot indica eventuale probleme de sănătate, așa cum sunt problemele de tiroidă, stresul și anxietatea, depresia, consumul excesiv de alcool, lipsa de somn, dar și administrarea anumitor medicamente, conform health.harvard.edu. Totuși, de cele mai multe ori, această problemă are o singură cauză banală. Află mai jos despre ce este vorba!

femeie cu mana in cap

Iată de ce uiți mereu unde ți-ai pus cheile!

Nu trebuie să te simți vinovată că uiți unde pui cheile. Acest lucru se întâmplă destul de frecvent în cazul omului modern. Deși ai crede că ești singura din lume care omite astfel de lucruri banale, se pare că pierderile temporare de memorie sunt o afecțiune comună și destul de frecventă, chiar și în cazul persoanelor tinere.

Această omisiune apare atunci când nu acorzi suficientă atenție acțiunii pe care o desfășori. Uiți unde ai pus cheile deoarece nu te-ai concentrat asupra locului în care le-ai plasat de prima dată. Poate te gândeai la altceva sau la nimic special, și din acest motiv creierul tău nu a păstrat informația. Neatenția implică și uitarea anumitor acțiuni stabilite, așa cum este administrarea unor anumite medicamente sau participarea la întâlniri planificate.

Două aspecte sunt implicate atunci când trebuie să reții o informație pe care vrei să ți-o reamintești. În primul rând, trebuie să îi acorzi atenție, astfel ca amintirea să fie asimilată cum trebuie în creier. În al doilea rând, creierul tău trebuie să fie capabil să își amintească informația mai târziu, fără a o confunda cu amintiri similiare.

Acest lucru se poate dovedi destul de dificil atunci când încerci să îți amintești ceva care se întâmplă frecvent, așa cum este locul în care îți pui cheile, deoarece există multe amintiri similare. Partea bună este că noi cunoaștem trucuri care te pot ajuta în acest sens!

cheie de la masina pe masa

Iată ce trebuie să faci ca să-ți amintești unde ai pus cheile

  1. Fii atentă

Atunci când faci mai multe lucruri în același timp, riști ca nimic să nu îți iasă. Așadar, dacă pui cheile undeva și te gândești ce mâncare să pregătești sau vorbești la telefon, este normal să uiți. Această distragere a atenție temporară este principala vinovată. Creierul tău funcționează ca o cameră video. Încearcă să fii atentă unde îți pui cheile și să „fotografiezi” momentul și locul. Câteva secunde de atenție pot să te scutească de multe minute de căutare.

  1. Vizualizează

O altă modalitate prin care poți să îți aduci aminte unde pui ceva este de a ține minte detalii despre locul respectiv. Înainte de a așeza cheile pe masă, să zicem, ține minte suprafața pe care le plasezi. Ce culoare are? Există vreun alt obiect prin apropiere, poate o vază? Din ce material este? Uită-te la orice detaliu și leagă-le de chei.

  1. Stabilește un loc de depozitare

Cea mai simplă metodă prin care poți să îți aduci aminte unde pui cheile este de a stabili doar un loc de depozitare a acestora. Poate fi dulapul de la intrare, cuierul sau masa din sufragerie. Știind că există un singur loc sigur în care le poți găsi, nu vei mai fi la fel de confuză.

  1. Mergi înapoi

Nu doar în memorie, ci fă și pașii fizic. Ai venit acasă, ai intrat, ți-ai lăsat haina la ușă și apoi te-ai dus în bucătărie. Totuși, ai uitat unde ai pus cheile pe traseu. Unii oameni folosesc această metodă pentru a-și aduce aminte unde au așezat anumite lucruri. Ce trebuie să faci? Întoarce-te la ușă și repetă parcursul. Vizualizează cum lași haina, cum te descalți, unde îți pui geanta și cum intri în bucătărie. Acest proces îți va declanșa memoria blocată și o va elibera.

Nu trebuie să te simți jenată atunci când uiți unde pui cheile, deoarece este un lucru perfect normal pentru persoanele mereu ocupate. Încearcă să ții cont de sugestiile de mai sus și să nu îți mai faci probleme în această privință!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Maica Antonia vorbește despre pașii pe care orice credincios trebuie să-i urmeze pentru purificarea sufletului. „Lui Dumnezeu trebuie să îi vorbim cât mai simplu, ca un copil"
Maica Antonia vorbește despre pașii pe care orice credincios trebuie să-i urmeze pentru purificarea sufletului. „Lui Dumnezeu trebuie să îi vorbim cât mai simplu, ca un copil"
Stii sa fii mereu stapana pe situatie?
Incepe quiz
Stii sa fii mereu stapana pe situatie?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.