De la espresso scurt la experiențe WOW: Top 3 băuturi pe care le poți face cu un aparat de cafea cu capsule

De la espresso scurt la experiențe WOW: Top 3 băuturi pe care le poți face cu un aparat de cafea cu capsule

Redactor Divahair.ro

Pentru foarte mulți dintre noi, cuvântul „cafea” este sinonim cu „espresso”. Într-adevăr, espresso-ul este cel care surprinde în cel mai complex mod întreaga aromă și toată savoarea deținută de boabele de cafea prăjite și măcinate. De la el pornește orice băutură fantastică pe bază de cafea, așa că alegerea cafelei și a aparatului pentru rețetele tale preferate e foarte importantă.

Noi suntem fani ai rapidității pentru a acorda timp lucrurilor importante din viață, așa că spunem sincer că un aparat de cafea cu capsule este tocmai inovația de care orice casă are nevoie. Dar hai să vedem cum a călătorit cafeaua până la practicele capsule.

barbat care adauga lapte in cafea

Boabe atent culese și transformate în...capsule

Te-ai întrebat vreodată cum am ajuns la confortul de a prepara cafeaua rapid acasă folosind capsule? Totul a pornit, conform legendei, de la descoperirea arborelui de cafea în secolul al IX-lea. Aceasta se datorează unor capre din Etiopia care deveneau foarte energice în urma consumului unor boabe roșii. Păstorul a cules și el boabele respective și a preparat prima cană de cafea din lume. O altă legendă plasează momentul în Yemen, atribuind descoperirea șeicului Omar din Mocha. În timpul exilului său, acesta a gustat boabele de cafea sperând să-i țină de foame, însă rămâne surprins de calitățile ei energizante și a revenit în comunitate pentru a împărtășii tuturor descoperirea sa.

Cafeaua este atestată documentar abia în secolul al XV-lea, în Yemen. Un secol mai târziu, cafeaua se răspândise deja în multe țări din Orientul Mijlociu, în Persia și Turcia, dar și în Africa de Nord. Primul magazin de cafea a fost deschis în orașul Constantinopol în anul 1475, apărând treptat tot mai multe, dar și prima cafenea. A durat foarte puțin până când savurarea unei cafele a devenit un obicei nobiliar, exclusivist, iar cafenelele s-au transformat în locuri de întâlnire pentru artiști. Comercianții venețieni au preluat această nouă marfă, punând bazele negoțului cu cafea în Europa, aducând atât marfa cât și obiceiul preparării și savurării ei. Lung drum până la capsulele de cafea ușor de folosit precum cele pe care le știm astăzi, nu?

capsule de cafea Kafune

Secolul al XIX-lea a fost însă decisiv în istoria cafelei. O boală rară s-a abătut asupra plantațiilor de cafea din Asia de sud-est și a compromis toate culturile din zonă, locul și rolul de lider pe piața cafelei revenind Braziliei, loc pe care îl ocupă și astăzi.

De aici, iată, am ajuns la legendarul espresso. Acesta se obține din cafea, fiind foarte aromat și tare, nu mai mare de 30 ml și se prepară prin trecerea unui jet de apă fierbinte printr-o cantitate anume de cafea măcinată.

Un aparat de cafea cu capsule îți va oferi o experiență mult mai plăcută, mai ieftină și confortabilă decât dacă, ai prepara zilnic cafeaua la ibric, sau cafetieră, sau dacă ai cumpăra-o zilnic din oraș. Prin urmare, un aparat de cafea cu capsule te ajută să faci economie de bani, să ai experiențe mai plăcute și aromate și să îți prepari ce tip de cafea preferi, într-un timp mult mai rapid și mult mai ușor. Aceste espressoare sunt ușor de manevrat, deci atunci când e nevoie le poți muta cu ușurință, pentru că au dimensiuni reduse. Din acest motiv, nu ocupă mult loc în bucătărie sau pe birou, astfel vei putea găsi fără probleme spațiu unde să le amplasezi, chiar și atunci când spațiul nu este foarte mare. Pe lângă faptul că uneori trebuie să faci o decalcifiere a dispozitivului, acesta nu are nevoie de multe lucrări de mentenanță, de aceea îl poți întreține ușor, deci te vei bucura de o cafea bună mult timp după achiziție, fără a face prea mult efort.

Un motiv pentru care recomandăm un aparat de cafea cu capsule este pentru diversitatea de băuturi pe bază de cafea pe care le poți prepara, de la espresso scurt, cappuccino, latte macchiato, până la cafea fără cofeină. Espressoarele de cafea cu capsule sunt puțin mai simplu de utilizat, pentru a prepara o cafea trebuie să pui apă în rezervor, capsula în orificiu și să apeși pe un buton. Modul de folosire este unul simplu și nu vei fi nevoit să setezi diferiți parametri de funcționare, de aceea este o variantă optimă pentru cei care nu sunt prieteni prea buni cu tehnologia.

Cele mai delicioase preparate pe care le poți face cu un aparat de cafea cu capsule

imagine cu femeie entuziasmata langa aparat de cafea Kafune

  1. Cappuccino este o bautură tradițională italienească, ce se prepară prin combinarea unui espresso, 30 ml, cu o parte de lapte fierbinte și o parte de spumă de lapte, fiecare având 60 de ml. Servit într-o cana preîncălzită, cappuccino nu trebuie să depășească 150 de ml.
  2. Irish Coffee este un tip de băutură aparte față de alte băuturi, însă destul de răspândită, este cafeaua irlandeză, care se prepară din cafea fierbinte, whiskey irlandez și zahăr, fiind astfel o băutură ce se poate servi mai degrabă după-amiază.
  3. Latte-Machiatto este o băutură care se prepară diferit de Machiatto. Dacă un Machiatto se prepară in mod obișnuit prin adăugarea de lapte în cafea, acum situatia se inversează, într-o cantitate mai mare de lapte fierbinte și spumă de lapte se adaugă puțin espresso, în general 15 ml de cafea pentru 150 ml de lichid.

 Istoria aparatelor de făcut cafea

Prepararea unei cafele nu mai reprezintă, pentru mulți dintre noi, doar o operațiune realizată mecanic în fiecare dimineață, pentru a ne putea trezi mai bine. Ea s-a transformat ușor într-o știință și, pentru unii, chiar într-o artă. Se știe că o băutură bună se obține doar folosind produse de calitate, atât cafea cât și apă, dar și ustensile pe măsură, fie că vorbim de un espressor, de o cafetieră sau de un ibric.

În secolul al XIX-lea cafeaua este cea mai căutată marfă a pieței europene, iar obiceiul consumării sale a ajuns un adevărat ritual în casele nobililor de pe întregul continent. Procesul de preparare a băuturii în sine era însă destul de greoi, dura mult și rezultatul nu era întotdeauna cel dorit.

Mulți inventatori și-au propus să utilizeze aburul, atât de la modă în acea perioadă, pentru a extrage cele mai bune elemente din cafea. Prototipul espressoarelor de astăzi este atribuit lui Angelo Moriondo din Torino, care în anul 1884 a primit un brevet pentru „noi utilaje cu abur pentru confecționarea economică și instantanee de cafea sub forma de băutură”. Continuatorii au fost Luigi Bezzera, urmat de Desiderio Pavoni, cu care împreună, au prezentat în 1906, la Expoziția de la Milano, prima „mașina de espresso”, cu un succes impresionant, dar o presiune a aburului foarte mică, de doi bari.

Abia după cel de-al doilea război mondial, Achille Gaggia din Milano a reușit să sporească presiunea până la 8-10 bari. În anul 1961 Ernesto Valente a inventat și prezentat mașina de cafea intitulată Faema E61, un standard comun pentru espressoarele comerciale, care definește dimensiunea standard pentru portafiltrul de cafea măcinată.

Cum alegi cel mai bun espressor de cafea cu capsule?

În general dimensiunile espressorului de cafea sunt în funcție de complexitatea aparatului. Un aparat de cafea cu capsule cu mai multe funcții și care oferă o gama largă de băuturi și reglaje o să aibă dimensiuni mai mari comparativ cu un espressor simplu. Prin urmare, atunci când analizezi dimensiunile trebuie să analizezi la pachet cu ceea ce face aparatul și cu ceea ce oferă.

Dacă ai nevoie de un espressor simplu, care să îți ofere o cafea simplă, dar bună, te poți orienta către un espressor de mici dimensiuni, perfect în orice spațiu - bucătărie, bar sau chiar în living dacă amenajarea îți permite.

Ca să poți obține o băutură cât mai aromată este important să acorzi atenție presiunii maxime cu care aparatul poate prepara cafeaua. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât cafeaua va fi mai intensă și aromată. Pe piață găsești modele ce au o presiune de doar 3 bari, dar și variante ce pot atinge 19 bari. Potrivit specialiștilor, cele mai bun aparat de cafea cu capsule este cel care are cel puțin 12 bari.

Ca să poți folosi mai multe tipuri de căni, aparatul trebuie să permită ajustarea canalului de scurgere, adică mutarea mai sus sau mai jos a suprafeței pe care se așază paharul, în funcție de înălțimea recipientului în care vrei să pui cafeaua. Îți recomandăm, așadar, un espressor fiabil și ușor de folosit de la KAFUNE - o variantă ce se integrează în orice spațiu și vine la pachet cu seturi de capsule ce îți vor trezi simțurile în fiecare dimineață chiar pentru un an întreg.

100 de cafele de la Kafune

Totul pornește, așadar, de la un espresso puternic, cremos și pregătit să fie explorat în mixuri cu lapte, frișcă și orice altă fantezie pe care ți-o imaginezi în ceașca ta. Întotdeauna vei avea timp pentru preparate WOW folosind un aparat de cafea cu capsule care prepară rapid cel mai aromat espresso - indiferent de cât de plin sau lipsit de energie te trezești dimineața. Cafeaua KAFUNE îți recomandă să rămâi FUN și să-ți lași imaginația să zboare - când ai zilnic la îndemână mixul perfect de cafea arabica, intenso sau chiar light (mai blândă cu stomacul tău) în capsule practice, restul zilei vine de la sine.

Articolul urmator
Rugăciunea în 16 cuvinte către Fecioara Maria! Ce minuni poate face dacă este spusă corect, potrivit părintelui Sofian Boghiu
Rugăciunea în 16 cuvinte către Fecioara Maria! Ce minuni poate face dacă este spusă corect, potrivit părintelui Sofian Boghiu
Ce fel de cafea esti?
Incepe quiz
Ce fel de cafea esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.