Descopera legenda martisorului: ce sarbatorim pe 1 martie

Descopera legenda martisorului: ce sarbatorim pe 1 martie

Redactor Alexa Galgau

Prima zi oficiala a primaverii este, de regula, cea in care ne bucuram de un soare mai bland, dar si de una dintre cele mai frumoase sarbatori autohtone: Martisorul. Fetele se bucura in mod special de aceasta zi, pentru ca sunt rasfatate si primesc atentii de la iubitii lor, desi nu aceasta este neaparat traditia. Tu stii care este legenda martisorului? Exista mai multe povesti incantatoare care explica de ce sarbatorim astfel prima zi de primavara!

Descopera in randurile de mai jos care este legenda martisorului! Vezi de asemenea alte informatii despre Martisor atat de fascinante!

Legenda martisorului pe scurt: tanarul care a salvat soarele

Dupa cum deja stii, Martisorul este simbolul primaverii, al revenirii la viata a naturii si al noilor inceputuri. Dar stii care este povestea din spatele acestui frumos simbol? Una dintre legendele martisorului este aceea a tanarului care a salvat soarele din ghearele unui zmeu. 

Se spune ca, intr-o zi, soarele a vrut sa danseze si el intr-o hora, asa ca a coborat pe Pamant sub infatisarea unui tanar. Ceea ce nu stia era ca un zmeu il pandea. Atunci cand a gasit ocazia potrivita, zmeul l-a rapit pe soare si l-a inchis departe de ochii lumii. Pentru ca nu mai exista caldura soarelui si razele acestuia nu mai mangaiau pe nimeni, lumea s-a schimbat si nici macar copiii nu mai radeau.

Un singur tanar a gasit curajul sa il infrunte pe zmeu pentru a-l elibera pe soare. Dupa un drum lung de trei anotimpuri (vara, toamna si iarna), curajosul tanar a ajuns la zmeu si s-a luptat cu acesta zile in sir, pana l-a invins. Soarele a fost eliberat si a readus lumea la viata, insa tanarul nu a apucat sa se bucure de el, din cauza ranilor din timpul luptei. Tot sangele lui s-a scurs pe zapada imaculata, iar acesta este motivul pentru care snurul martisorului este rosu cu alb. Te-ai fi asteptat ca legenda martisorului sa fie atat de tragica?

Asa a luat nastere si legenda snurului de martisor. Rosul simbolizeaza sangele voinicului, dragostea si puterea de sacrificiu, iar albul este asociat cu puritatea zapezii, dar si a ghioceilor, care, conform legendei, au inflorit in numar foarte mare exact in locul unde sangele eroului s-a scurs.   

De acest snur alb-rosu se lega inainte o moneda, pentru a aduce noroc purtatorului, acesta fiind motivul pentru care martisoarele de azi sunt alaturate unui obiect mic. In mod traditional, dupa 12 zile de purtat martisorul, acesta trebuie legat de o ramura a unui copac fructifer; se spune ca in acest fel copacul va fi mai roditor.

In ceea ce priveste istoria martisorului, trebuie precizat ca societatea moderna a modificat traditia. In vremuri stravechi, baietii primeau snurul de martisor, dar azi fetele sunt rasfatate cu acest cadou atat de frumos si de bogat in semnificatii.

Legenda martisorului: baba Dochia si fiica vitrega

Aceasta legenda a martisorului spune povestea unei batrane numite Baba Dochia. Ea avea o fiica vitrega pe care nu o iubea, asa ca mereu cauta sa ii puna bete in roate. Intr-o zi foarte geroasa de iarna, a trimis-o pe fiica vitrega sa spele la rau o haina foarte murdara. Fata s-a dus, dar cu cat se straduia mai mult sa spele haina, cu atat devenea mai murdara. Fata a inceput sa planga, iar intre timp a venit la ea un tanar numit Martisor, care a intrebat-o ce a patit. Dupa ce a aflat povestea fetei, Martisor i-a oferit o floare rosie si a indemnat-o sa mai spele o data haina. In mod miraculos, aceasta a devenit imaculata. Fata si-a pus floarea in par si a dus haina inapoi la Baba Dochia, care a ramas muta de uimire, pentru ca nu credea ca va reusi sa duca la bun sfarsit aceasta sarcina. 

Cand Baba Dochia a vazut floarea rosie din parul fetei, a crezut ca a venit primavara si a iesit cu oile la pascut. Pe masura ce urca pe munte, femeia torcea lana si, descoperind un ban vechi turcesc (para), l-a legat cu un fir, de aici venind si simbolul Martisorului. 

Totodata, legenda Babei Dochia este legata si de vremea capricioasa din primele 12 zile ale lunii martie. Se spune ca, la plecare, baba si-a luat cu ea 12 cojoace, dar, pe masura ce vremea se incalzea, renunta la cate unul. Cand insa un ger naprasnic a luat locul zilelor insorite, asa cum se intampla adesea la inceput de primavara, Baba Dochia n-a mai avut ce sa imbrace. Legenda merge si mai departe in unele locuri si povesteste despre intalnirea cu tanarul Martisor, care i-a aratat cat de greu este sa stea in frig, asa cum a stat si fiica ei vitrega. Dupa ce a disparut, batrana a ramas singura pe munte, si, inghetand, a fost transformata alaturi de oile ei in stane de piatra, roci care pot fi observate si astazi in regiunea Ceahlaului. 

Conform acestei legende, martisorul simbolizeaza lupta dintre bine si rau, dintre iarna si primavara. 

Ambele variante ale legendei martisorului conduc catre aceeasi semnificatie a acestei sarbatori: faptul ca binele invinge intotdeauna!

Legenda martisorului pentru copii

Una dintre cele mai frumoase istorisiri ale poporului roman, legenda martisorului demonstreaza ca ne tragem din strabuni cu imaginatie si suflet bun, care credeau in victoria generozitatii si a spiritului de sacrificiu, dar si in importanta bunatatii sufletesti. Tocmai de aceea, povestea este o pilda minunata pentru copii. Descopera in filmuletul de mai jos legenda martisorului in rezumat, numai buna pentru micutul sau micuta ta cu sufletul avid de magic!

Legenda martisorului conform Wikipedia

Enciclopedia online atesta mai multe variante ale legendei martsorului, cele mai populare fiind cele ce ii au drept protagonisti pe Baba Dochia si pe tanarul care a salvat soarele. Dar Wikipedia mai prezinta si alte informatii despre legenda martisorului, pe care le-am strans in randurile de mai jos!

Astfel, una dintre cele mai frumoase povesti ale martisorului o are drept eroina pe Primavara, care, plimbandu-se pe pamant, a zarit un ghiocel ce incerca sa rasara in zapada, intr-o tufa de porumbari din padure. Hotarand sa il ajute, Primavara a topit zapada din jur, ceea ce a atras insa furia Iernii, care a distrus floarea napustind asupra ei gerul si frigul naprasnic. Intristata, Primavara a incercat sa protejeze gingasa floare cu palmele, dar s-a intepat la deget intr-un maracine. Tot raul spre bine, fiindca sangele magic scurs a readus floarea la viata si semnifica astfel victoria Primaverii asupra Iernii la nivel cromatic. Acest mit din Republica Moldova este unul dintre putinele optimiste, nesoldate cu victime.

O alta interpretare a legendei martisorului ii aduce in centrul atentiei pe fratele si sora primului han bulgar. Luati prizonieri, cei doi au primit din partea fratelui lor un soim cu gheara legata cu un fir de ata alba, astfel dandu-li-se de veste ca vor fi ajutati sa evadeze. Din pacate, baiatul a fost ucis de urmaritori, iar fata a eliberat soimul cu firul alb inrosit de sangele fratelui, astfel instiintand hanul de pierderea suferita. Intristat, conducatorul a decis ca toti soldatii sa poarte cate un fir de lana rosu si unul alb pentru a fi astfel protejati. Ce e interesant e ca aceasta legenda a martisorului e ancorata in istorie, asociindu-i-se si o data, cea de 1 martie 681.

Legenda martisorului in imagini

Simpla vizualizare a unui martisor aduce pace si bunadispozitie, evocandu-ne in suflete primavara si reinvierea naturii. Tocmai de aceea noua ne face atata placere sa adunam imagini care sa redea poate mai profund decat cuvintele legenda martisorului. 

Ce poate fi mai fermecator decat snurul alb si rosu, impletit, legat de un ghiocel sau de o ramura de copac inflorita? Practic atesta victoria primaverii asupra iernii, sugerata atat de frumos de legenda Martisorului si a Babei Dochia.

martisor cu margele albe si rosii atarnat de o ramura de copac inflorita

Ne bucuram sa constatam ca frumoasele noastre au redescoperit magia costumului popular romanesc. Asa ca un martisor reprezentand aceasta comoara nationala, alaturi de firul alb-rosu si de un buchet de ghiocei e cel mai frumos cadou de 1 martie. 

martisor in forma de costum national cu albastru si rosu alaturi de fir de martisor si un buchet de ghiocei

Imaginea de mai jos, cu ghiocelul care strapunge un fundal albastru, alaturi de snurul traditional, este o ilustrare atat de frumoasa a victoriei Binelui asupra Raului si a legendei martisorului. 

foaie de hartie albastra care lasa sa se vada un ghiocel alb cu un fir de martisor

Alte legende despre martisor

Talentul strabunilor nostri este nemasurat, dar nu ne e rusine nici cu scriitorii consacrati. Legenda Martisorului de Mihail Sadoveanu este o poveste pentru cei mici si cei mari.

Avand-o drept protagonista tot pe Baba Dochia, legenda autorului „Baltagului” o prezinta pe Baba drept o femeie singuratica, fara frica lui Dumnezeu, ce credea ca are putere asupra tuturor. De data aceasta, impotriva ii stau fiicele Timpului, 12 creaturi care reprezentau lunile anului.

Prea increzatoare in puterile sale, Baba Dochia se ia la sfada cu Martie, iar fata, cea mai puternica si mai capricioasa dintre toate, ii raspunde pe masura. Dand 9 zile neobisnuit de calde, Martie o determina pe Baba Dochia sa renunte la cate un cojoc pe zi, iar dintr-a zecea o loveste cu trei zile de ger cumplit din cauza careia baba ingheata sus pe munte cu tot cu oile sale.

Astfel, daca vei fi intrebata vreodata cine a scris Legenda martisorului, poti raspunde cu „Mihail Sadoveanu, inspirat de mitul transmis pe cale orala”.

Alte informatii despre legenda martisorului

Tot de pe Wikipedia aflam si alte detalii legate de istoria legendei martisorului. In mitologia bulgara, credinta in martisor era legata de intemeierea primului hanat, dupa cum am spus si in randurile de mai sus. Sunt si voci care leaga povestea martisorului de sarbatoarea Anului Nou la romani, celebrat in prima zi a lunii martie. Intaia luna de primavara ii corespundea zeului Marte, atat divinitate a razboiului, dar si a vegetatiei si a fertilitatii, de unde dualitatea cromatica alb (pace) si rosu (razboi). 

martisoare cu snur rosu si alb alaturi de tricolor  atarnate de o ramura de copac infloirit

La noi, primele amulete asemanatoare martisoarelor au fost descoperite la Schela Cladovei si dateaza, in opinia expertilor, de mai bine de 8000 de ani. Aceste martisoare primitive erau colorate in alb si rosu si erau purtate la gat. Ulterior, in Moldova si Bucovina, martisoarele erau constituite de monede de aur si de argint prinse cu fire alb-rosii si purtate de copii. Si adolescentele purtau martisoarele in primele 12 zile ale lui martie, urmand ca de atunci sa le prinda in par si sa le scoata dupa inflorirea arborilor si intoarcerea cocorilor, cand le atarnau intr-un copac pentru a aduce spor la recolte.

Legenda martisorului: poveste populara

Incanta-ti auzul si privirea cu povestea populara a legendei martisorului, asa cum apare ea in filmuletul de mai jos. Lasa-te cuprinsa de farmecul imaginilor si de sarmul unor vremuri mai simple, cand eram legati de natura si credeam in magia ei!

Citeste mai multe si despre traditiile si obiceiurile de Martisor!

Acum stii care este legenda martisorului: am adunat pentru tine unele dintre cele mai frumoase istorisiri populare, am vorbit despre istorie si mit si ne-am reamintit de cat de creative si de bogate sunt traditiile poporului nostru!

Citeste si Testul martisorului: ce sanse ai sa te indragostesti in aceasta primavara!

Surse: Wikipedia, Libertatea, Scribd

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Ce animal spiritual îți ghidează pașii în viață, în funcție de data nașterii
Ce animal spiritual îți ghidează pașii în viață, în funcție de data nașterii
Cu ce fel de poveste se aseamana viata ta?
Incepe quiz
Cu ce fel de poveste se aseamana viata ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (25)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.