Ecstatic dance: ce înseamnă și ce beneficii îți aduce?

Ecstatic dance: ce înseamnă și ce beneficii îți aduce?

Redactor Raluca Margean

De-a lungul istoriei, dansul a avut mai multe semnificații pentru comunități și indivizi. A fost considerat o modalitate de conectare și sărbătorire, dar a fost folosit și ca o metodă de terapie, prin care oamenii se elibereză de probleme emoționale, inclusiv probleme de imagine corporală și de stimă de sine, anxietate și depresie. Chiar dacă nu este o formă de terapie, ecstatic dance implică aspecte terapeutice diferite și are efecte benefice similare. Află ce înseamnă ecstatic dance și de ce ar trebuie să-l practici!

Ce înseamnă ecstatic dance?

Ecstatic dance este o formă de auto-exprimare prin care dansatorii se predau ritmului și ajung la o stare de sentimente extatice. Dansatorii ajung să se simtă conectați cu ei înșiși și cu ceilalți. Ei sunt liberi să se miște așa cum simt, nu există coregrafie pe care să o urmeze.

Muzica preferată în ecstatic dance este, în general, electronică, cu ritmuri tribale, dar pot fi și melodii mai lente. Se începe ușor, cu ritmuri domoale, pentru ca dansatorii să se încălzească și să intre în vibe. Apoi treptat, ritmul crește, ajutându-i pe participanți să se exprime așa cum simt.

În ecstatic dance nu este necesar să știi să dansezi într-un anume fel și nici nu ai nevoie de un partener. Prin urmare, este locul perfect pentru cei care cred că „nu pot dansa”, dar și pentru cei care își doresc să se abandoneze muzicii, fără teama de a fi judecați. Cu alte cuvinte, este un spațiu unde toți oamenii se pot exprima liber prin dans.

Scopul final este să te simți mai spiritual, să te eliberezi de stres și alte emoții negative. Ecstatic dance este dansul pe care-l dansezi când nimeni nu se uită la tine, este dansul care-i permite corpului să se miște liber, fără judecăți sau preocupări pentru „grația” sau frumusețea dansului.

Originile dansului ecstatic

Termenul de ”ecstatic” provine din cuvântul latin ”ekstasis” – care înseamnă „stă în afara sinelui”. Deși diverse forme de dans ecstatic pot fi găsite din istoria antică și până-n epoca modernă, putem spune că el a luat naștere la începutul secolului al XX-lea. Atunci, dansatoarea austriacă Grete Wiesenthal a transformat valsul vienez formal într-un spectacol de dans ecstatic cu o „mișcare învolburată, euforică și arcuri suspendate ale corpului”.

În 1970, dansatoarea și muzicianul Gabrielle Roth a adus din nou termenul de „Dans Ecstatic” în uzul curent la Institutul Esalen, cu formatul ei de dans numit 5Rhythm. Începând cu anii 1970 s-au dezvoltat multe formate diferite, adesea derivate din 5Rhythms a lui Roth.

În anul 2001, Max Fathom a înființat în Insula Mare din Hawaii "Ecstatic Dance Community", în care combina stiluri din 5Rhythm cu muzica electronică.

În 2008, Donna Carroll a fondat Ecstatic Dance Oakland. Odată ce comunitatea s-a mutat în Statele Unite – în special în zona hippie a Golfului – popularitatea ecstatic dance a început să crească. În 2015, Carroll a fondat Ecstatic Dance International, care include instruire despre cum să creezi o comunitate de dans extatic. Această structură organizatorică alimentează o mare parte din ceea ce înseamnă Ecstatic Dance astăzi.

Beneficiile ecstatic dance

Principalul beneficiu al ecstatic dance este eliberarea spirituală. Acest dans necesită întreaga persoană, nu doar corpul sau mintea sau emoțiile. Este o experiență umană completă și integrată, asemenea unei călătorii spirituale. Prin ecstatic dance, participanții își sporesc conexiunea spirituală, iar acest lucru este asociat cu o viață mentală sănătoasă, potrivit cercetărilor.

Un alt beneficiu este faptul că dansatorii de ecstatic dance se pot exprima în siguranță. Ei se eliberează de teama că sunt judecați pentru că nu știu să danseze așa cum ar trebui. Prin acest tip de dans, participanții pornesc într-o călătorie creativă care este în sine un proces fructuos. Dansatorii se eliberează de emoțiile reprimate, de tot ce este negativ și se abandonează total în dans. Din acest motiv, se poate spune că ecstatic dance este o experiență cathartică.

Femeie care dansează fericită
Sursa foto: Pexels.com

Forța creativă a ecstatic dance îți eliberează mintea și te ajută să găsești noi perspective și soluții la problemele tale. Dansul îi ajută pe oameni să se simtă în control asupra corpului, mișcărilor, acțiunilor și aspectului lor. Această stăpânire de sine are o mulțime de efecte benefice, inclusiv creșterea încrederii în sine.

Ecstatic dance te poate ajuta să lupți cu depresia și anxietatea. Acest dans este un exercițiu fizic și, la fel ca majoritatea celorlalte exerciții, ajută la ameliorarea simptomelor depresive și anxietate prin modificarea substanțelor chimice din creier. Dansul îți îmbunătățește starea de spirit deoarece odată cu mișcările din dans, endorfinele îți invadează corpul și te fac să te simți mai fericit. Din punct de vedere neurologic, corpul încorporează amintiri emoționale intense și poate fi readus la starea de bine prin dans. Sentimentele blocate de depresie sau furie duc la tulburări în viața ta mentală și fizică, iar cercetările arată că dansul poate ajuta la eliberarea acestor emoții blocate.

Un alt punct important este aspectul social al dansului extatic. El este practicat într-o comunitate, iar acest lucru duce la socializare. Cu ajutorul dansului îți vei satisface nevoia de apartenență la un grup, deoarece comunitatea de ecstatic dance promovează incluziunea. Acest lucru duce la reducerea alienării și a stresului.

Citește și: 10 pietre care alungă energiile negative

Formatul pentru ecstatic dance

În timp ce formatul poate varia, există de obicei un cerc de deschidere, urmat de dansul în sine și se termină cu un cerc de închidere. Toată lumea este binevenită, însă sunt anumite reguli ce trebuie respectate.

Cercul de deschidere

Aceasta este momentul în care toți participanții stau într-un cerc, iar organizatorii vorbesc despre regulile comunității. Apoi, participanții sunt invitați să se prindă de mână, fiecare cu persoana de alături, pentru a forma toți un cerc. După aceea, vor inspira și expira profund, înainte de a da drumul sesiunii de încălzire. În funcție de locație, pot exista sesiuni de încălzire care includ mișcări de yoga, dans ușor sau alte mișcări meditative. 

Dansul în sine

Dansul începe oficial odată cu muzica. De obicei, îți poate lua 10-15 minute bune până să te simți confortabil și să începi să dansezi mai experimental și să te abandonezi total muzicii.

Cercul de închidere

În cercul de închidere, participanții sunt adesea încurajați să închidă ochii sau să se întindă. Urmează o muzică lentă sau o meditație ghidată, care este o modalitate grozavă de a pune capăt extazului.

Regulile ecstatic dance

De obicei, regulile variază de la o locație la alta, iar acestea sunt prezentate în cercul de deschidere. În general, în comunitățile ecstatic dance sunt următoarele reguli:

1. Nu se vorbește în timpul dansului. Dacă vrei să vorbești cu cineva, o poți face înainte sau după dans. Vorbitul distrage atenția de la mișcările libere și te poate împiedica să experimentezi stări ecstatice.

2. Este un mediu fără droguri, fumat sau alcool. Ecstatic dance trebuie să fie realizat într-un mediu sigur, astfel nu se acceptă persoane sub influența acestor substanțe.  

3. Fără fotografii sau videoclipuri. Când practici ecstatic dance, nu ai nevoie de telefoane. Dansatorii trebuie să se simtă în siguranță, fără teama de a fi judecați, filmați sau fotografiați.

4. Respectă spațiul personal al celuilalt. În ecstatic dance, oamenii dansează liber, fără teama că cineva le va încălca spațiul personal. Dacă vrei să dansezi cu cineva, de obicei poți întinde mâna, apoi aștepți să primești o confirmare din partea celuilalt că este în regulă să te apropii. Dacă se apropie o persoană de tine mai mult decât consideri necesar, îți pui palmele ca într-o rugăciune aproape de inimă (Namaste), acest semn fiind un mesaj clar să se îndepărteze.  

5. Mișcă-ți corpul așa cum vrei. Nu există mișcări de dans speciale, coregrafii pe care să le urmezi. Te poți exprima liber, așa cum simți. Vino pregătit să dansezi singur, fără inhibiții!

6. Fără priviri. Este important să rămâi conectat la propriul corp, senzații, emoții și sentimente. Ecstatic dance este despre tine și relația ta cu dansul. Nu trebuie să stai cu ochii pe cineva, deoarece dansatorii se simt inconfortabil când sunt priviți.

7. Acesta nu este un loc de agățare. Este important să respecți toți dansatorii. Nu este un loc în care să-ți găsești perechea, ci este un spațiu în care să te regăsești pe tine.

Femeie care dansează desculță
Sursa foto: Unsplash.com

8. Dansează desculț. De obicei, ecstatic dance se practică desculț deoarece acest lucru oferă o libertate mai mare de mișcare.

Ce NU este ecstatic dance?

Dansul ecstatic este multe lucruri, dar există câteva distincții importante de făcut în ceea ce NU este. Dansul ecstatic NU este o petrecere, dar cu siguranță poate fi distractiv și o modalitate de a sărbători. NU este o terapie, dar poate fi terapeutic și participanții pot experimenta eliberarea de emoții negative și traume. Nu este ”la modă”, ”trendy” sau ”cool”, ci este o practică angajată de mișcare, conectare și conștientizare. NU este un mod de a-ți demonstra performanța, dar te poți exprima așa cum îți dorești. De asemenea, NU este un curs de dans, poți dansa așa cum vrei și simți.

În cele din urmă, dansul ecstatic este ceea ce vrei tu să faci din el. Este o modalitate de a te exprima și de a te conecta spiritual. Granițele se topesc, plictiseala se dizolvă, creativitatea crește și frumusețea curge, pe măsură ce te abandonezi în ritmul muzicii.  

Ecstatic dance dă putere oamenilor de toate formele, vârstele, dimensiunile și mediile să se exprime liber. Atmosfera eliberatoare creează un amestec de acceptare, iar neînfricarea cu care se mișcă ceilalți oferă curaj începătorilor să danseze fără inhibiții. Toată lumea este binevenită.

Unde poți practica ecstatic dance?

Popularitatea ecstatic dance a crescut foarte mult și în România, existând astăzi mai multe locații unde poți practica acest tip de dans, atât în București, cât și în țară. O simplă căutare pe google de ”ecstatic dance ” îți va oferi toate informațiile de care ai nevoie pentru a găsi evenimentul potrivit.  

În concluzie, ecstatic dance este un dans liber, în care participanții se mișcă în ritmurile muzicii așa cum simt, fără să se simtă judecați. Acest tip de dans oferă multe beneficii la nivel psihologic, fiziologic, spiritual și social.

Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com

Surse articol: Innercamp.com, Wikipedia.org , Hippiecritical.org

Articolul urmator
Instinctele sunt mai puternice decat tine si Universul iti arata asta. Semne clare ca nu iti asculti intuitia
Instinctele sunt mai puternice decat tine si Universul iti arata asta. Semne clare ca nu iti asculti intuitia
Ce cadou iti va aduce Mos Craciun?
Incepe quiz
Ce cadou iti va aduce Mos Craciun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.