Cele 5 semne ascunse ale anxietății

Cele 5 semne ascunse ale anxietății

Redactor Divahair.ro

Sunt cât se poate de vizibile, dar nu vei ști întotdeauna ce vor să-ți spună.  

Unele dintre semnele anxietății seamănă cu simptomele stresului. Mai mult decât atât, anxietatea poate lua două forme: anxietatea normală, declanșată de factori pe care îi simțim ca pe o amenințare și cea patologică, fără o cauză anume. Și dacă asta nu era destul, nici atacul de panică, una dintre manifestările anxietății, nu este ușor de înțeles, motiv pentru care nu vei ști imediat ce ți s-a întâmplat.

femeie anxietate

Dacă te confrunți cu o stare de teamă extremă apărută din senin, care se manifestă și la nivel fizic, prin dificultatea de a respira, probleme de concentrare, stare de leșin și palpitații, ar putea fi vorba despre un atac de panică, dar simptome similare apar și în cazul unui atac de cord. Un astfel de test te-ar putea ajuta să identifici problema, dar ca să înțelegi mai bine cauzele, simptomele, metodele de prevenire și de tratament, ai la dispoziție mult mai multe detalii despre anxietate aici. 

Printre semnele tulburărilor de anxietate pe care ai putea să nu le iei, la început, în seamă, se numără următoarele:  

  1. Tulburările legate de somn

Apar și în cazul depresiei, dar și atunci când treci printr-o perioadă stresantă. Când ar putea fi vorba despre anxietate? Când nu poți să adormi, ai somnul agitat sau te trezești în repetate rânduri cu diferite griji în minte -  fie probleme specifice (prea multe responsabilități, lipsa banilor, alt eveniment stresant), fie o teamă care nu are o cauză anume. Alte semne: nu reușești să te calmezi și nu este vorba despre episoade ocazionale, ci despre o tulburare cronică. 

  1. Tensiunea musculară

Dacă ești mereu încordată, poate fi vorba despre stres, dar poate fi și semnul unei stări de anxietate. Este un simptom persistent, dar subtil, în comparație cu altele și, tocmai de aceea, adesea neglijat. 

  1. Crezi că te afli constant sub lupa celor din jur

Stările de anxietate sunt însoțite și de sentimentul că cei din jur te privesc și te judecă. Ai putea crede că este vorba despre o timiditate normală în anumite contexte sociale, dar în cazul anxietății, apar transpirația, tremurul, senzația de leșin sau dificultățile de vorbire. 

  1. Revii mereu asupra unui eveniment traumatic

Nu este vorba despre o rememorare voită, ci mai degrabă despre flashback-uri care îți tot aduc în atenție respectivul eveniment din trecut. Cea mai bună soluție este să te adresezi unui psiholog care te poate ajuta să lași trecutul în urmă. 

  1. Teama irațională

Acesta este cel mai clar semn al unei tulburări anxioase, dar ai putea crede altfel. De exemplu, dacă simți teamă extremă în prezența anumitor animale, în aglomerație sau în timpul zborului cu avionul și te-ai obișnuit cu aceste stări (fobii), te poți gândi că nu e neapărat o problemă și nu cauți ajutor specializat. Anxietatea poate fi însă și generalizată, atunci când simți o teamă excesivă și nefondată legată de evenimentele viitoare. Și aici poți ignora semnele: le-ai putea cataloga, greșit, ca simple griji. 

Sursa foto: Shutterstock.com

 

Articolul urmator
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.