Eva nu a fost prima femeie a omenirii! Cine a fost, de fapt, prima soție a lui Adam și de ce a fost ștearsă din religie

Eva nu a fost prima femeie a omenirii! Cine a fost, de fapt, prima soție a lui Adam și de ce a fost ștearsă din religie
Ramona Jurubita
Joi, 14.12.2023

Potrivit unor legende propagate în diverse culturi, Eva nu ar fi fost prima femeie din lume. Poftim?! Se anulează tot ce știam până acum? Se pare că da! Să aflăm împreună povestea lui Lilith, cea despre care se spune că ar fi fost prima soție a lui Adam.

Se spune că înainte ca Eva să fie plămădită de Dumnezeu din coasta lui Adam, acesta ar fi avut o altă soție, făcută din același „aluat” ca el, adică din pământ. S-ar fi despărțit pentru că ea nu ar fi vrut să i se supună și așa a apărut Eva, care l-a completat perfect.

Conform anumitor vechi povești evreiești, Lilith l-ar fi părăsit pe Adam, însă în altele se afirmă că el ar fi izgonit-o. De asemenea, există și variante în care se spune că Lilith l-ar fi înșelat pe Adam cu Diavolul și i-ar fi făcut acestuia copii, care au fost, de fapt, demoni.

În spatele acestor legende se află aceeași idee centrală: jocul de putere dintre bărbat și femeie. Din toate versiunile acestei istorii aflăm că presupusa primă femeie ar fi dorit să domine în căsnicia sa cu Adam și că acesta ar fi fost motivul neînțelegerilor dintre ei. În plus, unii sunt de părere că ar fi fost eliminată din scrierile religioase pentru a se perpetua ideea potrivit căreia femeia trebuie să fie supusă bărbatului. 

Alte legende evreiești despre Lilith

Se pare că, după izgonirea din Eden, Lilith l-ar fi cunoscut pe Diavol și ar fi format un cuplu cu el. Acesta i-ar fi promis că vor fi egali și că vor conduce împreună lumea din adâncuri.

De asemenea, o altă legendă pretinde că Lilith a fost pedepsită de divinitate după decizia de a-l părăsi pe Adam, așa că a nu a putut să dea naștere unor copii umani. Ea a adus pe lume doar demoni.

Iar poveștile despre această primă femeie a omenirii nu se opresc aici! Mai există ideea potrivit căreia Lilith ar fi vrut să se răzbune pe toți bărbații, după ce nici Diavolul nu a acceptat să fie egal cu ea. De atunci, s-ar fi transformat într-un spirit care ademenește toate ființele de sex masculin și le face să sufere.

În plus, popoarele din Orientul Mijlociu o considerau patroana spiritelor nopții.

Femeie cu pelerină neagră pe ea, în timp ce privește în jos, în întunericul nopții.

A existat sau nu Lilith?

Dacă ar fi să ne raportăm strict la religia creștin ortodoxă, am spune că această femeie nu a existat cu adevărat, având în vedere că povestea ei nu apare menționată nicăieri în Biblie. În capitolele „Geneza 1” și „Geneza 2” este narat momentul zămislirii primilor oameni, iar aceia sunt nimeni alții decât Adam și Eva. Să fi omis scriitorii Bibliei să vorbească despre Lilith? Aceasta este o întrebare la care nu avem cum să primim răspunsul, căci ei nu mai sunt în viață de multe secole.

Deși nu există nicio dovadă clară care să ateste existența acestei femei, mulți consideră că versetul Isaia 34:14 este mai mult decât edificator: „Animalele pustiei se vor întâlni cu hienele, iar țapii sălbatici se vor chema unul pe altul. De asemenea, Lilith se va culca și își va găsi un loc de odihnă acolo.”

În anumite traduceri, însă, numele Lilith este înlocuit cu alte cuvinte precum: nălucă/bufniță/făptură de noapte.

„Câini și pisici sălbatice se vor pripăși pe acolo și făpturi omenești cu chip de țap se vor strânge (fără număr). Acolo vor zăbovi năluci ce umblă noaptea și în acele locuri își vor găsi odihna.” (Isaia 34:14)

Unii oamenii au analizat Biblia în profunzime și au presupus că Lilith chiar a existat. Iată de ce!

În primul capitol din Geneza, atât în Biblia creștină, cât și în Tora evreiască, apare menționată crearea lui Adam (partea bărbătească), dar și a unei părți femeiești.

„Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească și parte femeiască i-a făcut.” (Geneza 1:27)

Abia în capitolul al doilea din această parte biblică este menționată și crearea Evei. Iată pasajul cu pricina:

„Atunci, Domnul Dumnezeu a trimis un somn adânc peste om, și omul a adormit; Domnul Dumnezeu a luat una din coastele lui și a închis carnea la locul ei. Din coasta pe care o luase din om, Domnul Dumnezeu a făcut o femeie și a adus-o la om. Și omul a zis: „Iată în sfârșit aceea care este os din oasele mele și carne din carnea mea! Ea se va numi „femeie”, pentru că a fost luată din om.”.” (Geneza 21-23)

Adepții creștinismului susțin însă că Geneza 2 este doar o explicație pe larg a informațiilor enunțate în Geneza 1 și că nu este vorba despre două femei diferite. Ideile menționate mai sus sunt doar supoziții ale celor care s-au agățat de legendele despre Lilith. Interesant, nu?

Lilith, un personaj ce se încadrează perfect în curentul feminist?

Lilith este o ființă menționată des în unele mișcări feministe radicale, pentru că este un exemplu de femeie puternică, hotărâtă, care a refuzat să se supună conducerii bărbaților.

Fie că a existat sau nu, ea rămâne un reper în poveștile folclorice ale anumitor popoare. Este văzută ca simbol al independenței feminine.

Ce profeții fantastice a făcut Baba Vanga pentru anii următori

Surse foto: iStock, Freepik

Surse articol: MediumHindustantimesAtlas-geograficBibliaortodoxaBiblia

Articolul urmator »
Boala lui Calache: ce înseamnă, de fapt, această expresie
Boala lui Calache: ce înseamnă, de fapt, această expresie
Raluca Margean | Duminică, 24.03.2024
Incepe quiz
Cine a fost iubitul tau intr-o viata anterioara?
Cine a fost iubitul tau intr-o viata anterioara?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)

Ne găsești pe