Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

Firmele romanesti cheltuie cu 50% mai putin pe echipamente de protectia muncii decat companiile din Cehia

DivaHair

28 aprilie, Ziua Internationala a Protectiei si Sanatatii in Munca

Firmele romanesti cheltuie cu 50% mai putin pe echipamente de protectia muncii decat companiile din Cehia

Peste 3600 de persoane s-au accidentat anul trecut la locul de munca in Romania, conform statisticilor Inspectiei Muncii*. In 272 de cazuri, accidentele s-au soldat cu moartea muncitorilor implicati. Potrivit Renania, cel mai important furnizor local de echipamente de securitate si sanatate in munca, Romania se situeaza pe locul 10 din 12 intr-un clasament al tarilor din Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste cheltuielile cu echipamentele de protectie. Astfel, companiile romanesti aloca aproximativ 11 EUR/angajat/an pentru manusile de protectie (echipamentul cel mai frecvent utilizat), circa jumatate fata de cei 20 EUR cheltuiti de firmele din Cehia. 

„Securitatea si sanatatea in munca nu sunt inca prioritati majore pentru companiile romanesti sau pentru utilizatori. Cel putin in ceea ce ne priveste pe noi, ca tara, trebuie sa facem trecerea de la «merge si asa » la «merge doar cu reguli ». Nu este doar o obisnuinta culturala datorata multor ani de lipsuri, ci si o chestiune de educatie pe care putini si-au asumat-o in mod consecvent. In plus, acestea se suprapun si peste preocuparea permanenta a companiilor de a-si eficientiza costurile", a declarat Orlando Szasz, Directorul General Renania. „Ne asteptam ca aceasta situatie sa se schimbe in viitor, pe masura ce vor creste nivelul de educatie si valoarea despagubirilor platite de companii angajatilor".

In Uniunea Europeana, barbatii sunt mai susceptibili sa fie implicati in accidente de munca decat femeile, iar incidentele se inregistreaza mai frecvent in grupa de varsta

15-34 de ani. Constructiile, agricultura, vanatoarea, industria forestiera si productia sunt domeniile cu risc si incidenta ridicata a accidentelor de munca. Cele mai frecvente probleme de sanatate se inregistreaza la nivelul sistemului osos si muscular.

In lume, peste 2,3 milioane de oameni mor anual in accidente la locul de munca si peste 160 de milioane de noi cazuri de imbolnaviri datorate mediului de lucru sunt raportate in fiecare an, potrivit Organizatiei Internationale a Muncii. Iar costurile aferente compensatiilor, ingrijirilor medicale, invaliditatii si recuperarii insumeaza circa 4% din PIB-ul mondial.

* Sursa: Inspectia Muncii - http://www.inspectmun.ro/Statistici/statistici.html

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!