Interesant de știut! De ce se poate observa, cu ochiul liber, Luna pe cer și în timpul zilei

Interesant de știut! De ce se poate observa, cu ochiul liber, Luna pe cer și în timpul zilei
Anca Marcus
Miercuri, 18.09.2024

Deși ne-am obișnuit să vedem Luna pe cerul nopții, uneori o putem admira și în timpul zilei. Dar cum este posibil acest lucru? Pregătește-te să descoperi misterul din spatele lui.

De ce Luna se arată lumii în timpul zilei

Explicația acestui fenomen astronomic își are rădăcinile în geometria complexă a sistemului nostru solar. Luna este în permanență în mișcare în jurul Pământului, iar poziția sa relativă față de Soare și Pământ determină fazele sale. De exemplu, atunci când Luna este între Soare și Pământ, partea iluminată de către Soare este orientată către partea opusă a Pământului, ceea ce duce la apariția Lunii pline pe cerul nopții.

Cu toate acestea, există momente în care Luna se află într-o poziție care îi permite să fie vizibilă de pe Pământ. Acest lucru se întâmplă atunci când Luna se află în faza semilună, adică fie în faza de primul pătrar (când arată ca o semilună strălucitoare), fie în faza de ultimul pătrar (când arată ca o semilună subțire).

În aceste faze de semilună, partea iluminată a Lunii poate fi observată pe cerul zilei pentru că diferența de luminozitate dintre Luna și cerul albastru este mai mică. În timpul nopții, Luna strălucește cu intensitate, însă în timpul zilei, lumina puternică a Soarelui face ca cerul să fie mult mai luminos, iar Luna, cu strălucirea sa mai delicată, poate să fie observată fără probleme.

Explicația cercetătorilor NASA 

Ei bine, cercetătorii de la NASA și ESA s-au aventurat să dezvăluie secretele acestei apariții strălucitoare, oferindu-ne răspunsurile pe care le căutam. Hai să descoperim împreună ce ne spun ei!

Potrivit spuselor lui John O'Meara, cercetător principal la Observatorul W.M. Keck, Luna nu face decât să se „distreze” cu lumina soarelui, în timpul zilei, la fel cum o face și noaptea. Imaginează-ți că suprafața lunii este ca un oglinjoară ce reflectă lumina solară, iar acest spectacol cosmic se petrece direct sub privirile noastre. Dar, de ce nu putem vedea și stelele în timpul zilei?

"Stelele nu sunt nici pe departe la fel de strălucitoare ca cerul albastru în timpul zilei, dar luna este aproximativ la fel de strălucitoare în lumina reflectată a soarelui ca și cerul în timpul zilei, și de aceea putem vedea luna în timpul zilei, dar nu și stelele în timpul zilei.”, explică O'Meara.

Când Luna apare în lumina zilei se întâmplă pentru că se află într-un loc „norocos” pe cer și reflectă suficientă lumină pentru a rivaliza cu strălucirea sa. 

„O putem vedea doar pentru că lumina de la Soare se reflectă pe suprafața sa. Același lucru este valabil și în timpul zilei și, spre deosebire de stele, care sunt tot acolo sus în timpul zilei, dar pe care nu le putem vedea pentru că cerul este prea luminos, Luna strălucește suficient de puternic pentru a putea fi văzută zi și noapte, atâta timp cât se află în partea potrivită a cerului.”

Deci, să-i transmitem un mare "bravo" lui O'Meara și colegilor săi de la NASA și ESA pentru descifrarea acestor secrete fascinante ale Lunii! 

Ce să NU faci pe furtună, conform doctorului Ciuhodaru

Surse foto: pexels.com

Surse articol: playtech.ro

Articolul urmator »
Legenda Sfântului Mucenic Gheorghe. Cine a fost el și cum și-a arătat bunătatea de-a lungul vieții
Legenda Sfântului Mucenic Gheorghe. Cine a fost el și cum și-a arătat bunătatea de-a lungul vieții
Ramona Jurubita | Marţi, 23.04.2024
Incepe quiz
Ce bărbat este în stare să îți aducă luna de pe cer?
Ce bărbat este în stare să îți aducă luna de pe cer?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ne găsești pe