Ion Mureșan a primit Premiul pentru Literatură la Târgul de Carte și Muzică Libris Brașov

Ion Mureșan a primit Premiul pentru Literatură la Târgul de Carte și Muzică Libris Brașov

Redactor Divahair.ro

Scriitorul Ion Mureșan este primul laureat al Premiului Național pentru Literatură Libris. Distincția reflectă aprecierea pentru contribuția adusă la dezvoltarea literaturii române și oferă un sprijin concret pentru publicarea operei acestuia.

Începând de la ediția din acest an, în cadrul Târgului Internațional de Carte și Muzică, un scriitor român contemporan este premiat pentru întreaga sa activitate, în urma unei selecții naționale. Anul acesta, juriul, alcătuit din Virgil Oniță (director al grupului de companii Libris), Laurențiu-Ciprian Tudor (din partea colegiului redacțional al revistei literare Libris), Ion Cristofor (membru al Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România), Andrei Novac (membru al filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România) și Adrian Lesenciuc (membru al filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România), președinte, a decis acordarea premiului poetului Ion Mureșan.

Adrian Lesenciuc, Președinte al filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România, a declarat: „Prin instituirea acestui premiu, Brașovul intră pe harta orașelor care contează în promovarea valorilor literare autentice”.
Distincția a fost însoțită de un premiu în valoare de 5.000 de lei, iar odată cu acordarea acestui premiu, autorul Ion Mureșan a primit și un contract de editare al unui volum propriu prin editura Libris Editorial. Ion Mureșan a publicat în revista culturală Libris nr.2/2017, p.16, un grupaj de versuri (Opera unor oameni neîndemânatici, A venit toamna și Noi mergem acasă).

libris

“Eu am mare respect pentru Libris, care a devenit o instituție în jurul cărții și, vă rog să mă credeți, este foarte greu să faci în jurul cărții o instituție serioasă, în jurul editării cărții, și în jurul difizării. Mărturisesc admirație pentru faptul că sunt oameni care investesc în carte și care au grijă de copiii noștri care sunt cărțile. Mulțumesc Libris-ului pentru frumoasa onoare pe care mi-a făcut-o”, a declarat scriitorul Ion Mureșan, primul câștigător al premiului Libris.

Selecția a fost făcută initial de redacția revistei și a conținut o listă cu 15 autori care au apărut în paginile publicației în ultimii doi ani. În urma analizării activității literate a acestora, 5 autori au trecut în etapa următoare, de jurizare. Câștigătorul Premiului Național pentru Literatură a fost desemnat prin vot secret, iar premiul decernat de către Virgil Oniță într-un spectacol de gală, în cadrul Târgului Internațional de Carte și Muzică Libris.

Înființarea și susținerea unui premiu național de literatură a venit ca un pas firesc pentru Libris, care de 27 ani, activează pe piața de carte din România. De-a lungul timpului ne-am asumat nu doar un rol important în comerțul de carte, dar și o muncă de aducere în atenția publicului a valorilor culturale autentice, a literaturii care poate trece proba vremii. Am ales ca prin activitățile noastre să promovăm numele reprezentative ale cul-turii, de aceea organizăm un târg de carte și muzică ajuns în anul 2019 la ediția cu numărul 16, un festival de carte ajuns la a VIII-a ediție, o campanie Autorul Lunii ce se desfășoară din 2013 pe Libris.ro, o prestigioasă revistă literară și, iată, un Premiu Național de Literatură –a declarat Virgil Oniță, Fondator al grupului de firme Libris.

Evenimentul cultural de la Brașov, aflat la a XVI-a ediție, a reunit în patru zile peste 100 de lansări de carte, concerte, recitaluri, expoziții, conferințe și mai mult de 40 de standuri expoziționale de carte din domenii precum: beletristică, dezvoltare personală, business, spiritualitate, hobby, cărți pentru copii sau volume de specialitate.

Devenit tradiție, Târgul de Carte și Muzică Libris Brașov a reunit și în acest an zeci de scriitori, muzicieni, artiști, oameni de cultură de la autori consacrați precum Aurora Liiceanu, Cristian Tudor Popescu, Sebastian Lăzăroiu, Adrian Lesenciuc, Daniela Șontică, Hanna Bota, Florina Ilis, Ion Mureșan, Chris Simion-Mercurian, Nicolae Băciuț, Mircea M. Ionescu, Cătălin Stanciu, Lucian Ciuchiță dar și la debut: Nicoleta Beraru, Monica Tonea, Daniela Anton, Cezara Zamfir, Viorica Nagacevschi; cărți pentru copii: Alexandra Wadhwani, Teodor Pascu, Luiza Potecă; cărți cu filon istoric semnate de Nicolae Pepene, Claudia Motea, Mihaela Simina; albume de artă: Ion Georgescu Muscel, Aurelia Mărginean Stoie.

Despre Asociația Libris Cultural

O organizație centrată pe activități de management cultural care susține și gestionează inițiative și proiecte variate de anvergură națională și internațională, Asociația Libris Cultural este membru cu personalitate distinctă în Grupul LIBRIS care mai cuprinde librăria online Libris.ro cu cel mai mare depozit de carte din România, Librăria “Șt. O. Iosif” din centrul Brașovului, editura Libris Editorial și o casă de producții Libris.

Înființată în 2005 de o echipă cu experiență în editarea, promovarea cărții și a muzicii, care și-a valorificat experiența de peste 25 de ani în domeniu pentru a aduce mai aproape de public performanța și excelența în cultură, activitatea Asociației Libris Cultural a avut mereu în vedere conservarea și promovarea culturii, a tradițiilor artistice românești în țară și peste hotare la saloanele internaționale de carte de la Paris, Torino, Leipzig, Madrid, Beijing, precum și a tinerelor talente, apropierea noilor generații de literatură și muzică, punerea în valoare a identităților culturale locale.

Articolul urmator
„Confruntarea”, a doua carte din seria „Metafora puterii”. Recenzia unei distopii pline de acțiune
„Confruntarea”, a doua carte din seria „Metafora puterii”. Recenzia unei distopii pline de acțiune
Cu ce vedeta din muzica te identifici?
Incepe quiz
Cu ce vedeta din muzica te identifici?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.