Lăsata Secului în 2020, ziua în care ne pregătim de Postul Paştelui. Când pică și ce datini trebuie să respecți

Lăsata Secului în 2020, ziua în care ne pregătim de Postul Paştelui. Când pică și ce datini trebuie să respecți

Redactor Andreea Baluteanu

Deja te gândești cu teamă la Postul Paștelui, care este pe cale să înceapă? Ți-e teamă că nu vei fi capabilă să îți înfrânezi poftele alimentare sau că nu vei respecta toate revendicările acestei perioade speciale, atât de încărcate de spiritualitate? Din fericire, îți sare în ajutor Lăsata Secului în 2020.

Află ce anume presupune această sărbătoare, cum te poate ajuta și care sunt datinile pe care să le respecți. Vezi de ce anume a fost creată Lăsata Secului și cum îți aduce sufletul și trupul mai aproape de perioada sfântă a celei mai mari sărbători religioase a omenirii, Învierea Domnului!

Ce semnifică Lăsata Secului?

Suntem sigure că știi că anul religios te provoacă cu patru posturi mari, pe care orice credincios este îndemnat să le respecte, pentru purificarea trupului și a spiritului. Postul Nașterii Domnului sau al Crăciunului, Postul Sfintelor Paști, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și Postul Adormirii Maicii Domnului te încurajează să mănânci curat, fără orice substanță de origine animală, dar și să te rogi și să duci o viață cât mai aproape de căile dumnezeiești.

masa de lasata secului

Și totuși, ce este Lăsata Secului? Deoarece Dumnezeu este conștient de slăbiciunile noastre, ne-a lăsat o zi de pregătire, o sărbătoare în care se mai poate mânca „de dulce”, ultima de acest fel dinainte de post. Fiindcă Postul Sfintelor Paști sau Postul Mare, cum i se mai spune, durează cel mai mult, în cazul său avem parte nu de una, ci de două Lăsate ale Secului.

Astfel, prima Lăsata Secului îți permite să consumi carne și are loc în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți (pe 23 februarie 2020), iar cea de-a doua Lăsata Secului te aduce pentru ultima oară la aceeași masă cu peștele, ouăle și lactatele, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, respectiv pe 1 martie 2020.

De ce Lăsata Secului? Etimologia și originea sărbătorii

Mulți teologi înclină să creadă că denumirea sărbătorii care desparte perioada de dulce de cea de post vine de la adjectivul „sec”, a cărui semnificație poate fi de „uscat” sau „lipsit de grăsime”, așa cum ne explică doxologia.ro.

Pe de altă parte, conform liturgistului Badea Cireșanu, citat tot de Doxologia, „secului” provine de la deformarea din popor a cuvântului „secolului”, contopind de această dată conotațiile de veac, timp, lumesc.

Cu alte cuvinte, Lăsata Secului spune clar că trebuie să te abții nu numai de la proteina animală, dar și de la toate celelalte plăceri lumești și să te apropii de sacralitatea ființei tale.

De partea cealaltă, dacă tragem cu ochiul la parcursul istoriei, mai regăsim un înțeles al Lăsatei Secului. În perioada Împăratului Heraclius, conflictele dintre diversele grupuri de opinii, care susțineau că Postul Paștelui trebuie să țină ba 7, ba 8 săptămâni, erau în floare. Ca să împace ambele tabere și să pună punct disputelor, conducătorul a creat prin lege o săptămână de delimitare, în care nu se mânca deloc carne, doar lapte și ouă. Se nășteau astfel cele două Lăsate ale Secului, cea de carne și cea de pește, ouă și lactate.

Ce datini se respectă de Lăsata Secului

E drept că la oraș tradițiile devin din ce în ce mai sărace, dar să știi că în cuprinsul țării, în frumoasele noastre sate pitorești, încă mai există datini respectate din moși-strămoși.

Majoritatea tradițiilor de Lăsata Secului sunt legate de debutul anului agrar, legând sacralitatea de dorința de rodnicie a gliei. Însă există și tradiții pline de imaginație care ne demonstrează încă o dată că poporul român a iubit mereu joaca, viața și că a debordat de creativitate.

Ai poftă de un pic de halva? Unul dintre dulciurile prietenoase cu postul este protagonistul unui obicei care ne-a adus zâmbetul pe buze. Dacă vrei să participi la Baterea halviței, mergi într-o localitate din sudul țării și pierde-te printre tinerii cu mâinile legate la spate, care caută să rupă cu gura măcar o bucată din dulcea tentație. Cel care reușește primește ceva special, cei care nu... doar se distrează de minune.

Un alt obicei pe care ni-l amintește calendarulortodox.ro este cel al focurilor purificatoare, desfășurat în unele sate din Covasna. Pe dealurile molcome se aprind focuri sacre, urcând spre cer cu văpaia lor purificatoare, ce alungă spiritele rele, le curăță pe cele bune și susțin miracolul renașterii veșnice. Spuneai ceva despre un city break în această frumoasă regiune a țării?

În Muntenia, Lăsata Secului e onorată cu o plăcintă cu brânză dulce și stafide care îți lasă gura apă. Dar nu da iama în ea decât dacă ești soacră, fiindcă acest preparat e pregătit de nurori binevoitoare care doresc o viață dulce cu cele care le-au adus soții pe lume.

femeie rugaciunea

De Lăsata Secului, dă sticle cu lapte!

Un obicei de Lăsata Secului pe care îl poți respecta și tu, chiar în inima orașului, este acela de a dărui șapte sticle cu lapte copiilor sărmani. De ce șapte? Numărul corespunde săptămânilor de post ale Paștelui, iar simbolistica sa este atât de emoționantă: se crede astfel că micuții nu numai că vor mânca mai bine, dar nici nu vor mai suferi de foame.

Tu sărbătorești Lăsata Secului? Crezi că am putea să depășim puțin din anxietatea și temerile tulburătoarelor vremuri actuale înfigându-ne picioarele adânc în pământul strămoșesc, delectându-ne cu tradiții și obiceiuri vechi, care ne aduc mai aproape de cei care ne-au precedat? Spune-ne ce datini respecți tu de Lăsata Secului! 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
52 de urări scurte de ziua de naștere care te vor ajuta să transmiți cele bune
52 de urări scurte de ziua de naștere care te vor ajuta să transmiți cele bune
Ce vei face de Ziua Îndrăgostiților?
Incepe quiz
Ce vei face de Ziua Îndrăgostiților?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.